Vágólapra másolva!
A januári ausztrál körversenyen tér vissza Lance Armstrong, minden idők legeredményesebb országúti kerékpárázója. Pályafutását az Asztanánál folytatja, a kazah istálló első számú versenyzője, Alberto Contador ugyanakkor bejelentette: ha Armstrong jön, ő elhagyja a csapatot.

A Tour de France hétszeres győztese három éve vonult vissza, majd szeptember 9-én bejelentette: jövőre újra versenyez, és szeretné újra megnyerni a franciaországi viadalt.

A Tour Down Under szervezői nagy örömmel közölték, hogy Armstrong szerepel a január 20. és 25. közötti, hatszakaszos versenyen.

"Úgy döntöttem, ismét kerékpárra ülök. Nem garantálom a nyolcadik Tour-győzelmemet, de nagyon várom már a 2009-es évet. Nem sok versenyzőnek adatik meg a lehetőség, hogy ekkora szünet után visszatérhessen" - nyilatkozott New York-i sajtótájékoztatóján Armstrong, aki folytatja "Élj erősen" (Live Strong) elnevezésű kampányát.

Az AP hírügynökség korábban kazah üzleti körökből úgy értesült, hogy az amerikai bringás az Asztana csapatánál tér vissza. Ezt a Kazah Kerékpáros Szövetség alelnöke, Nyikolaj Proszkurin megerősítette, majd sajtótájékoztatóján maga Armstrong is azt mondta, az Asztana színeiben szerepel jövőre a Tour de France-on.

A kazah együttesnek - amely az ország új fővárosról kapta a nevét - az a Johan Bruyneel a vezetője, aki Armstrong közeli barátja, és éveken át dolgoztak már együtt.

Az istálló jelenlegi sztárja, a spanyol Alberto Contador már jelezte: ha Armstrong jön, ő távozik. "Megillet az a jog, hogy harc nélkül én legyek a csapat első számú versenyzője. Ha Armstrong jön, bonyolult helyzet áll elő, és nagyon bántana, ha ő lenne a kedvezményezett. Szándékaim szerint maradok az Astanánál, mert 2010-ig szól a szerződésem, de már sok előnyös ajánlatot kaptam" - mondta Contador, aki idén megnyerte a Giro d'Italiát, valamint a vasárnap zárult Vuelta a Espanát, míg tavaly a Tour de France-on diadalmaskodott. A három nagy körversenyen eddig csak öt kerekes tudott győzni.