Vágólapra másolva!
A lausanne-i székhelyű nemzetközi Sportdöntőbíróságon (CAS) kedden megkezdődött Annus Adrián, az olimpiai aranyérmétől doppingvétség miatt megfosztott kalapácsvető  meghallgatása.

Az Hotel de la Paix-ben zajló tárgyalás első napján a versenyző mellett megszólalt tanúként Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, Molnár Zoltán, a MOB ügyvezető igazgatója, athéni csapatvezető, valamint Mérei László, az atlétaküldöttség vezetője is.

A MOB elnökétől elsősorban arról érdeklődtek, hogyan zajlik Magyarországon a doppingellenőrzés, mit tesz az olimpiai bizottság a megelőzés, felvilágosítás terén, illetve hogy milyen volt a magyar csapat vezetésének struktúrája az athéni játékok idején.

Annust - akárcsak az elsőségétől ugyancsak megfosztott diszkoszvető Fazekas Róbertet - a Bécsben élő, magyar származású ügyvéd, Eva Maria Barki képviseli. A beadvány 13 pontban foglalja össze, hogy a kalapácsvető miért tartja jogtalannak a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elmarasztaló döntését. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy Annus nem kapott szabályszerű értesítést a NOB újbóli ellenőrzési szándékáról.

A háromfős lausenne-i testületbe az atléták egy osztrák szakembert jelöltek, rajta kívül a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a CAS képviselője alkotja a grémiumot, amelynek a döntése kötelező érvényű lesz a NOB-ra és a sportolókra nézve egyaránt.

A határozathozatal időpontja egyelőre nem ismeretes, korábban előfordult, hogy a meghallgatást követően azonnal megszületett a döntés, máskor egy héten belül állt a nyilvánosság elé a bírói testület, de olyan eset is akadt, amelyben ennél hosszabb idő telt el a verdikt kihirdetéséig.

Annust utólagos mintavétel megtagadása, Fazekast pedig elégtelen mintaadás miatt zárták ki az olimpiáról. A Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) elnöksége Annust felmentette, Fazekast egy évre tiltotta el. A CAS döntése kötelező érvényű lesz a MASZ-ra nézve is.

Annus ügye szerdán folytatódik, míg Fazekas esetét csütörtökön kezdi vizsgálni a CAS.