Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
A hét végén a kanadai Halifaxban rendezik a műkorcsolyázók Grand Prix-sorozatának második versenyét, s a nagy múltú "Skate Canada" mezőnyében ott lesz Sebestyén Júlia is. A sportág történetének első magyar női egyéni Európa-bajnoka - aki az év elején éppen Budapesten lett a kontinens legjobbja -, a 2004/2005-ös szezonban Carmenként lép jégre.

A tavalyi Skate Canada kellemes emlékeket ébreszthet Sebestyén Júliában, hiszen egy évvel ezelőtt ezen a versenyen - igaz, nem Halifaxban, hanem Mississaugában - szerezte első GP-érmét, egy bronzot, majd két héttel később Párizsban szintén harmadik lett, így a Grand Prix-fináléba is bejutott. (Ott a hatodik helyen végzett.) Az idei halifaxi viadalon, immár Európa-bajnokként a papírforma szerint a kétszeres vb-bronzérmes, s a tavalyi GP-döntőt megnyerő japán Sugurival, valamint az olasz Kostnerrel lehet harcban a dobogós helyek elosztásánál. Kostner a budapesti Eb-n 5. lett, majd a vb-n is, ahol egyedüli európaiként egy hellyel megelőzte a magyar versenyzőt.

- Az idei szezonban három Grand Prix-versenyre is meghívták, de mint mindenki, csak kettőn szerezhet GP-pontokat. Melyik kettőn?
- A most következőn, vagyis a Skate Canadán, valamint majd Párizsban. Tehát a sorozat utolsó állomásán, a november végi moszkvai Grand Prix-n már nem. S bár a hét végén Kanadában biztosan okoz majd némi gondot az időeltolódás, majd igyekszem ezzel is megbirkózni. Összességében egyáltalán nem bánom, hogy számomra a Skate Canadát és a párizsi GP-t jelölték ki pontszerző versenynek.

- Milyen Carmen lesz a jégen?
- A koreográfiát az orosz Tatjana Taraszova készítette, aki az egyik legnagyobb név a szakmában. Az utolsó két férfi olimpiai bajnok, Kulik és Jagugyin edzője, most vele dolgozik például az Európa-bajnok francia Joubert, a női mezőnyből pedig rajtam kívül még a világbajnok japán Arakava. Mondanom sem kell, milyen nagy dolog, hogy nekem is segít, s nagyon szép kűrt állított össze, igazi "carmeneset". Van benne gyors rész, lassú, a végén pedig újra egy karakteres. Az ugrásaim ugyanazok, mint az elmúlt szezonban, viszont a forgások és a bonyolultabb összekötő elemek, lépéssorok miatt ez mégis jóval anyagerősebb kűr.

- Tartalmaz tripla-tripla ugrást is?
- Igen, a tripla Salchow, tripla Rittberger kombinációt. Az edzéseken már nagyon jó százalékkal megy, s azon vagyok, hogy a versenyen is kijöjjön a lépés.

- Bizet operájában a dohánygyári lányok legszebbike, Carmen elcsábítja Don José tizedest. A jégen mindez hogyan köszön vissza?
- Egy személyben én leszek a csábító, és az is, akit elcsábítanak! Ez a kettősség a kűrruhámban is megmutatkozik, hiszen az egyik fele Carmen, a másik Don José öltözete. Meglehetősen egyedi, narancsos-fekete ruha, Taraszova tervei alapján az Egyesült Államokban készítették a számomra.

- A Carmen jégre vitele is Taraszova ötlete volt?
- Igen, de ő akkora szaktekintély, hogy nyugodt szívvel elfogadom azt, amit tanácsol. Egyébként magam is mindenképpen egy karakteres zenét szerettem volna erre a szezonra, és Bizet Carmenje kétségkívül ilyen. Így én is örültem ennek a választásnak. Ez a helyzet a rövid programommal is, amelynek a zenéje a Fire on Ice, vagyis a Tűz a jégen. S ez a program is sokkal temperamentumosabb, mint amit tőlem eddig megszokhattak.

- Jövő szombaton a Papp László Sportarénában rendezendő "Art on Ice gálán", amelyen többek között a világbajnok orosz Jevgenyij Pljusenko is fellép, mivel lepi meg a közönséget?
- Egy külön erre az alkalomra, élő zenére koreografált számmal. S nem is akárki énekel majd, hanem Glora Gaynor! De hogy melyik számára korcsolyázom, az egyelőre legyen titok! Azt azért elárulom, hogy nem az "I will survive" lesz.

Fábik Tibor

Mindent egy helyen az Eb-ről