Vágólapra másolva!
Nagyszerűen sikerült Sebestyén Júlia és Pavuk Viktória rövidprogramja a Budapest Sportarénában zajló műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokságon, így előbbi az élről, míg utóbbi - hatalmas meglepetésre - a harmadik helyről várja a szombati kűrt. A jégtáncosok versenyét a Tatjana Navka, Roman Kosztomarov orosz kettős nyerte, a Hoffmann Nóra, Elek Attila páros a 11. helyen végzett.

A tavalyi kontinensviadalon bronzérmes Sebestyén hibátlanul ugrotta meg a tripla flipet, majd a tripla Lutz-dupla toe-loop kombinációt, s a dupla Axel is kifogástalanul sikerült neki. Előadásában és lépéskombinációiban sem lehetett kivetni valót találni. A program utolsó eleme egy szépen kivitelezett Biellmann piruett volt, amit óriási tapssal jutalmazott a négyezer fős publikum.

A gyakorlatot 5,3 és 5,8 közötti technikai, valamint 5,4 és 5,9 közötti művészi pontszámokkal jutalmazták a bírók. Sebestyén remek produkciója már csak azért is sokat ér a folytatásra, mert riválisai sorra rontottak. Csupán két kivétel akadt, igaz, a magyar közönség legnagyobb örömére, az egyik az élete első világversenyén szereplő Pavuk Viktória volt.

A 18 éves magyar hölgy a mezőnyből egyedüliként ugrott meg hibátlanul két triplából álló - Lutz és toe-loop - kombinációt, a többiek - köztük Sebestyén - vagy rontottak, vagy a háromfordulatosra már csak egy duplát mertek "rátenni".

Ezután érezhetően az önbizalma is megjött Pavuknak, s ugyancsak gyönyörűen kivitelezte a tripla flipet, valamint a dupla Axelt. A lépés- és forgáskombinációk sem okoztak neki gondot, s talán csak az előadásmódja lehetett volna egy kicsivel hatásosabb. A közönség és a bírók nem maradtak hálátlanok: előbbiek vastapssal, utóbbiak 5,0 és 5,7 közötti technikai, valamint 4,8 és 5,7 közötti művészi pontokkal honorálták produkcióját.

A legnagyobb esélyesnek tartott, Irina Szluckaja mögött tavaly ezüstérmes orosz Jelena Szokolova csak a hatodik helyről várja a folytatást.

Sebestyén Júlia: "Amennyire csak lehetett megpróbáltam a rövidprogramom fontosabb elemeire koncentrálni, s talán ezért tűntem túl idegesnek a bemelegítésnél. Miután az utolsó ugrásom is sikerült, már felszabadultan korcsolyáztam. A hazai közönség nagyon sokat segített és annak is örültem, hogy csoportomban a sorsolásnak köszönhetően elsőként léphettem jégre. Természetesen felfokozott idegállapotban voltam, de enélkül szerintem nem lehet maximumot nyújtani. A szombati nappal kapcsolatban nem szívesen bocsátkoznék találgatásokba, ugyanis ez egy pontozásos sportág, így még minden megtörténhet. Csak annyit tudok mondani, hogy hibátlan kűrt szeretnék futni."

Pavuk Viktória: "Nagyon boldog vagyok, ugyanis versenyen életemben először sikerült megugranom két triplából álló kombinációt. Természetesen a közönség szurkolása nagyon sokat jelentett számomra, de megpróbáltam kizárni a külvilágot és csak a programomra koncentráltam. Ma hamar lefekszem, mert szombaton a kűr következik, ami nekem egy óriási lehetőség lesz. Akkor sem leszek elégedetlen, ha végül nem kerülök dobogóra, de mindenképpen a legjobbamat akarom nyújtani, s mindent megteszek azért, hogy érmet nyerjek."

Eredmények, nők, rövidprogram:
1. SEBESTYÉN JÚLIA 0,5 helyezési pont
2. Jelena Ljasenko (Ukrajna) 1,0
3. PAVUK VIKTÓRIA 1,5
4. Susanna Poykio (Finnország) 2,0
5. Carolina Kostner (Olaszország) 2,5
6. Jelena Szokolova (Oroszország) 3,0

A kűrre szombaton 13 órától kerül sor.