Dmitrij Szicsov (Oroszország)

Vágólapra másolva!
Ők ott vannak, minden bizonnyal ott lesznek, s dönthetnek, sztárokká válhatnak az Európa-bajnokságon. Végeláthatatlan sorozatunk mai embere Dmitrij Szicsov, az oroszok csatára.
Vágólapra másolva!

Dmitrij Szicsov (Oroszország)
Poszt: csatár
Klub: Lokomtiv Moszkva
Születési idő: 1983. október 26., Omszk
Testsúly, magasság: 175 cm/70 kg

Igazi villámkarriert futott be alig egy év alatt: 1999-ben még a másodosztályú Szpartak Tambov futballistája volt, de a Szpartak Moszkva játékosmegfigyelői felfedezték, és meghívták a fővárosi együtteshez próbajátékra. A 2000 telén megrendezett FÁK-kupán (ahol a volt Szovjetunió bajnokcsapatai mérik össze erejüket) mutatkozott be az orosz együttesben, és rögtön hat gólt ért el, ebből kettőt éppen a legnagyobb rivális, a Dinamo Kijev ellen.

Persze rögtön ötéves szerződést ajánlottak neki, és a bajnokságban is bekerült a kezdőtizenegybe. Ha már ott volt, elkezdte ontani a gólokat, és az orosz élvonal első hét mérkőzésén hatszor volt eredményes. Mivel a Szpartak mestere, Oleg Romancev egyben a válogatott szövetségi kapitánya is volt, így nem jelentett meglepetést, hogy Szicsev meghívót kapott a szbornajába.

Első mérkőzésén, Észtország ellen rögtön gólpasszt adott, majd közvetlenül a vébé előtt a jugoszlávok elleni előkészületi találkozón megszerezte első találatát a címeres mezben. A vébén is jól futballozott, Belgium ellen gólt is szerzett, és ezzel felkeltette a külföldi sztárklubok érdeklődését. A hírek szerint az Internazionale is bejelentkezett érte, de végül az Olympique Marseille-ben kötött ki 2002 decemberében. Az OM-ben eleinte nem futballozott rosszul, de a gólszerzés valahogy nem ment neki, és egy év alatt mindössze ötször volt eredményes. Idén januárban hazatért a Lokomotiv Moszkvába, és ismét ontja a gólokat: az idei orosz bajnokságban már nyolcnál tart.