Vágólapra másolva!
A január 11. és 29. között Svédországban és Lengyelországban rendezendő világbajnokságon az izlandi válogatott a mieinkkel azonos csoportban, a D jelű kvartettben szerepel, ám nem a felkészüléstől hangos az ottani sajtó. A csapat sztárja, Björgvin Páll Gústavsson ugyanis nyílt levelet küldött az IHF-nek a koronavírussal kapcsolatos korlátozások miatt.

"Szeretném megköszönni mindenkinek a támogatást a legutóbbi tweetem kapcsán, amely a COVID-19 korlátozásokkal kapcsolatos, s mindazzal, ami a vb-n ránk vár. Éppen most küldtem el az IHF-nek az alábbi levelet" - írta a posztba a Valur Reykjavík kapusa, Björgvin Páll Gústavsson.

A levélben - többek között - a következők állnak:

Az emberi jogok és alapvető szabadságok előmozdításáról szóló egyezmény átfogó védelmet biztosít a sportolóknak és másoknak szabadságuk korlátozásával szemben" - áll a közleményben.

Björgvin Páll Gústavsson levelet küldött az IHF-nek Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A klasszis kézilabdázó hozzátette, továbbá e tekintetben

más alapvető emberi jogokat is felül kell vizsgálni. Például a magánélet védelme és a foglalkoztatás szabadsága. Svédország és Lengyelország is jogi kötelezettségeket vállalt az egyezmény alapszabálya tekintetében.

Azok a játékosok, akiket a világbajnokság ideje alatt elszigetelnek, bíróság előtt érvényesíthetik a jogaikat.

- tette hozzá Björgvin Páll Gústavsson. - Ezen túlmenően a munkavállalási szabadság figyelembevétele is felülvizsgálat tárgyát képezi azáltal, hogy megtagadják a részvételt a versenyen."

Hozzátette,

a munkavállalási szabadságukat korlátozzák azáltal, hogy az IHF nem engedi őket játszani, ha a kézilabdázók úgy döntenek, hogy nem követik a kovid-szabályokat.

Mindez azért is különös, mivel ezekben az országokban nincsenek érvényben koronavírussal kapcsolatos korlátozások.

A legutóbbi világbajnokságon (2021, Egyiptom) tapasztalható "COVID-trauma" még mindig hatással van a játékosokra. Még mindig jobban zavarja azokat a sportolókat, akik egészségesek a korlátozás, mint a betegség.

A kapus azzal zárta a szavait, hogy az intézkedés súlyosan megváltoztatná és torzítaná a pályán elért eredményeket.