Óriási a botrány tört ki egy héttel a férfi kézilabda-vb kezdete előtt

handball Horizontal
Swedish team celebrates after winning the gold at the Men's European Handball Championship final match between Spain and Sweden in the MVM Dome arena in Budapest, Hungary, on January 30, 2022. (Photo by Attila KISBENEDEK / AFP)
Vágólapra másolva!
Az kétes döntéseiről ismert egyiptomi Hasszan Musztafa irányította Nemzetközi Kézilabda Szövetség egy héttel a svédországi és lengyelországi férfi világbajnokság kezdete előtt megint olyan döntést hozott, amely szembemegy minden normális gondolkodással és a józan ésszel. Meglepetés nincs, az IHF döntési sorozatába tökéletesen beleillik mindez.

Az idei év első olyan fontos sporteseménye, amelyen a magyarok is részt vesznek a január 12-én kezdődő férfi kézilabda-világbajnokság lesz, amelyet Svédországban és Lengyelországban rendeznek meg. A svéd Aftonbladet című napilap hétfőn este adta hírül. hogy

a Nemzetközi Kézilabda Szövetség teljesen váratlanul és indokolatlanul megszigorította a koronavírus-szabályokat.

Mindezt egy olyan országban, ahol hónapokkal korábban minden ilyen korlátozást eltöröltek.

Az IHF mostani döntése szerint a csapatokat a verseny kezdete előtt le kell tesztelni - ez mondjuk rendben is van. Mindenki azt hitte, hogy ezzel vége is ennek a procedúrának, de nem. Az IHF most azt közölte, hogy

a játékosokat a vb alatt még kétszer tesztelik.

Akik pozitív mintát produkálnak, azokra minimum 5 nap karantén vár, majd egy negatív teszt bemutatása után térhetnek vissza vb-re. A dolog érdekessége, hogy 2022 novemberében a női kézilabda Európa-bajnokságon csak a verseny kezdete előtt teszteltek, menet közben már nem. Igaz, azt az eseményt nem az IHF hanem az EHF, azaz az európai szövetség szervezte meg. Amúgy ott is botrányos eset történt, mert a svéd Nina Koppang teljesen tünetmentes volt, a tesztje mégis pozitív lett.

A svéd játékosok és a csapat vezetői nagyon dühösek az IHF váratlan döntése után Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Svédországban 2022. április 1. óta minden koronavírussal kapcsolatos korlátozást eltöröltek. Michael Apelgren, a svéd válogatott edzője szerint egészen döbbenetes, amit az IHF csinál. "Szégyen és gyalázat ez az egész" - dühöngött a svéd edző.

A svéd csapat menedzsere, Hanna Fogelström szerint ezzel az is eldőlt, hogy a világbajnokság alatt a játékosok nem léphetnek semmilyen kapcsolatba a szurkolókkal.

mondta a menedzser. Ami azért érdekes, mert az IHF amúgy azt nem írta elő, hogy a csapatoknak buborékban kellene lenniük.

A férfi vb egyik házigazdája Svédország lesz Forrás: AFP/Vladimir Simicek

"Rohadt nagy szégyen ez az egész" -

tette hozzá Michael Apelgren. "Nagyon elszomorító, hogy nem tudunk autogramot adni, gyerekekkel, fiatalokkal fényképezni, amikor most egy hazai világbajnokság van és lehetőségünk nyílik hazai pályán küzdeni."

A világbajnokságon a magyar válogatott Dél-Korea, Portugália és Izland ellen játssza le a csoportmeccseket a svédországi Kristianstadban, amennyiben pedig továbbjut, akkor a középdöntőben Göteborgban a svédekkel is összecsaphat. Szintén érdekesség, hogy az eseményre utazó újságírókat sem tesztelik le, elég bemutatni az EU által kiadott COVID-igazolást.

A férfi kézilabda-világbajnokságról az Origo a helyszínről tudósít.

Forrás