Vágólapra másolva!
Augusztus 15-én kedden újabb mérföldkövéhez érkezett a budapesti atlétikai világbajnokság szervezése: a főváros szívében, az Erzsébet téren megnyílt a mindenki számára ingyenes interaktív játszótér, azaz a szurkolói zóna. Akit eddig nem szippantott be a világ idei legnagyobb sporteseménye, az ezek után már garantáltan nem fogja tudni kivonni magát a hatása alól.

Augusztus 15. több szempontból is fontos mérföldkő a négy nap múlva, azaz 19-én kezdődő és augusztus 27-ig tartó budapesti atlétikai világbajnokság szervezőcsapata számára. Ami a hivatalosabb részt illeti, ezen a napon kezdődött meg a versenyen szereplő sportolók, edzőik és valamennyi hivatalos stábtag akkreditációja, mától már csak a nyakba akasztható fényképes kártyával lehet belépni a vb helyszíneire. Ami pedig a kevésbé hivatalos részt illeti: Budapest szívében, az Erzsébet téren megnyílt a szurkolói zóna!

A szurkolói zóna veszélyes dolog, mert könnyű nagyon elrontani, viszont, amilyen egyszerűen kivitelzhetőnek tűnik, olyan nehéz egy igazán jó helyszínt létrehozni.

Nos, a világ idei legnagyobb sportrendezvényének magyar szervezőbizottsága ezúttal sem hibázott:

az óriási keréktől egy kőhajításnyira, a főváros híres szórakozóhelyének, az Akvárium Klubnak a tetején kialakított helyszín tökéletes a maga nemében. Erről személyesen is meggyőződhettünk a nem annyira hivatalos megnyitón.

A szurkolói zóna egyik bejárata a budapesti Erzsébet téren Fotó: Csudai Sándor - Origo

Tudniillik ezúttal nem csak a 110 méteres gátfutásban vb-bronzérmes Baji Balázs, de a világbajnokság kormánybiztosa, Schmidt Ádám is sportruhában jelent meg, míg a szervezésért felelős Budapest 2023 Zrt. vezérigazgatója, Németh Balázs is félretette a máskor kötelező komolyságot, és együtt mókázott a játékokat és sporteszközöket kipróbáló gyerekekkel, meg persze a vb kabalájával, az ennél kötöttebb programokból is simán show műsort kreáló YouHuúval.

Mint azt Schmidt Ádám az Origónak a bejárás után elmondta, a szurkolói zóna kialakítása egyáltalán nem szerepel a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (World Athletics, WA) rendezési igényei között, ezt a magyar szervezők mintegy "önszorgalomból", de korántsem önös érdekekből alakították ki.

"Nem csak ezzel a hellyel, az egész esemény, mármint a világbajnokság szervezésének filozófiájával összhangban van, hogy minél több aktivitással bírjuk rá az embereket, hogy sportoljanak.

- mondta az államtitkár, aki valóban így is tett. Megmutatta, hogy a kosárlabdapályán eltöltött évekből még maradt némi rugó a lábában, és síkfutásban is ki mert állni Baji Balázzsal szemben, aki előzékenyen megmutatta neki, hogy is működik a rajtgép.

Ilyen rajtgépből indulva mindenkiből Usain Bolt lesz Fotó: Csudai Sándor - Origo

Merthogy ezeket mindet ki lehet próbálni. Ugyanolyan rajtgépből kilőni, mint a világsztárok, az időt pedig ugyanolyan, a tévéből jól ismert SEIKO óra méri a pálya végén. Meg lehet mérni a súlypont emelkedést, ki lehet próbálni, milyen érzés olyan magasban lenni - 622 centiről beszélünk - mint Armand Duplantis, a rúdugrás svéd géniusza. Lehet célba dobni, VR-szemüvegben futni a 100 métert, vagy éppen magasugrani, futópadon kipróbálni, hogy milyen érzés akár csak percekig 21 km/h sebességgel futni, amit a világ legjobb maratoni futói közel két órán tudnak tartani. A futópadok mögött kialakított, kis labdákkal megtöltött gödörbe bezuhanni pedig külön élmény, amit még Németh Balázs sem hagyott ki!

Németh Balázs megmutatta, hogy kell használni a futópadok mögötti labdás gödröt Fotó: Csudai Sándor - Origo

"A nemzetközi szövetségnek valóban nem volt elvárása, hogy legyen szurkolói zóna.

És bízunk benne, hogy minél több élményt gyűjtenek, annál mélyebb emlék lesz ez az életükben" - folytatta Schmidt Ádám.

A szurkolói zóna mindenki számára ingyenesen látogatható, a kapuban ülő önkéntesek nem jegyet kérnek, csupán felvilágosítást adnak, segítenek minden érdeklődőnek. A fan zone a versenyekhez igazítva reggel-délelőtt nyit, és minden nap este 10-ig várja az érdeklődőket, akik nem maradnak le a versenyekről sem, hiszen az M4 közvetítéseit nyugágyakból, babzsákfotelekből tudják követni egy óriáskivetítőn. Ha éppen nincs közvetítés, akkor pedig DJ-k gondoskodnak a hangulatról.

Nagyon fontos, hogy a szurkolói zónában nem csak a vb-hez kötődő ajándéktárgyakat - póló, pulcsi, sapka, vászontáska stb. - lehet kapni, hanem belépőt is lehet venni a Nemzeti Atlétikai Központban zajló versenyekre.

Gyerekeknek és felnőtteknek is tökéletes szórakozás a szurkolói zóna Fotó: Csudai Sándor - Origo

"Nem sok, de azért van még jegy, és mi terémszetesen nagyon örülünk annak, ha valaki itt kedvet kap a vb-hez, majd jegyet vesz és kilátogat a stadionba is. Fontos, hogy nem csak a stadionba várjuk a vendégeket, hanem az azt körülvevő sportparkba is, ahol ugyancsak egész napos programokkal koncertekkel és aktivitásokkal várjuk az embereket. Nem egy olyan sporteseményt szeretnénk, ahol az emberek megveszik a jegyet, megnézik a versenyt és hazamennek. Ennél sokkal többet, igazi élményt szeretnénk adni" - zárta az államtitkár hozzátéve, mintegy egymilliárd ember fogja látni Budapest szépségeit az utcai versenyek során.

Jegyek kaphatók az atlétikai világbajnokságra a jegy.atletikaivilagbajnoksag.hu weboldalon. A délelőtti jegyek egységesen 3000 forintba kerülnek, míg az esti programokra a hétköznapi versenynapokon 6900, hétvégén 8900 forinttól indulnak a jegyárak. Összesen 9 esti és 5 délelőtti program lesz a világbajnokság alatt és 6, ingyenesen látogatható utcai versenyt rendeznek, amelyek rajtja és célja a Hősök terén lesz. A női maraton augusztus 26-án, a férfi maraton 27-én reggel 7-kor rajtol.