Robert Fico elleni merénylet: mi várható Szlovákiában a merénylet után? - erre figyelmeztet a pszichológus

Robert, Fico, RobertFico, merénylet, 2024., május, 16.,
Fotó: MTI/TASR/Radovan Stoklasa
Vágólapra másolva!
Mindenki különböző véleménnyel lesz az esetről, és egymást fogják hibáztatni, a különböző véleményen lévő csoportok közt pedig csak növekszik majd a feszültség – mondta Eva Klimová pszichológus, a Szlovák Pszichológusok Kamarájának korábbi vezetője.
Vágólapra másolva!

A Robert Fico elleni támadás 

a feszültségek eszkalálódását okozhatja, 

egy ilyen cselekmény motivációja ráadásul változó lehet – mondta Eva Klimová pszichológus, a Szlovák Pszichológusok Kamarájának korábbi vezetője az Új Szónak.

Feltételezem, hogy mindenki különböző véleménnyel lesz az esetről, és egymást fogják hibáztatni. A különböző véleményen lévő csoportok közt pedig csak növekszik majd a feszültség

 - magyarázta a szakértő. Meglátása szerint az a 

fontos, hogy a cselekményt kellőképpen kivizsgálják és az elkövetőt megbüntessék.

„Ha nem büntetik meg kellőképpen, az utat mutat más embereknek, akik hasonlót akarnak elkövetni” – tette hozzá.

Szerinte az ilyen cselekmények motivációi különbözőek lehetnek: „Lehet személyes ok, ha például valami rossz történt az illető életében, amit egy környezetében lévő személyhez köt. Lehet hosszú távú frusztráció, például amiatt, hogy Szlovákiában jelenleg nem a legjobbak az életkörülmények” - magyarázta a pszichológus.

Szerinte az ok lehet a bosszúvágy is, vagy az igény, hogy felfigyeljenek az illetőre, de hangsúlyozta, hogy semmi sem jogos indok az ilyen tettekre. (Mandiner)