A Politico szerint Joe Biden fő támogatói, köztük Soros állnak az Izrael-ellenes tüntetések mögött

sorosgyorgy, penz
Soros György a háttérben.
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
A Tűzfalcsoport tényfeltáró cikkében lerántja a leplet Soros Györgyről és a baloldali milliárdosokról, akik eszméletlen sok pénzt mozgatnak meg, hogy szítsák az antiszemitizmust az amerikai egyetemeken és a közéletben.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetekben az Izrael és a Hamász közötti háború miatti diáktüntetések az Egyesült Államok több mint 60 egyetemi kampuszán terjedtek el, és két hét alatt több mint 2000 letartóztatást eredményeztek – írja a Tűzfalcsoport.

A Columbia Egyetemen és más egyetemeken zajló tüntetések két fő szervezője a Jewish Voice for Peace és az IfNotNow. Mindkettőt a Tides Alapítvány támogatja, amelyet Soros György demokrata megadonor, valamint a Bill és Melinda Gates Alapítvány alapít, és amely viszont számos kisebb nonprofit szervezetet támogat, amelyek társadalmi változásokért dolgoznak a Politico beszámolója szerint.

Donald Trump hétfőn elítélte, hogy Joe Biden elnök támogatói táplálják az Izrael-ellenes tüntetéseket számos amerikai főiskolán és egyetemen.  A Jom Kippuri háború ötvenedik évfordulóján évtizedek óta nem látott, borzalmas agresszió érte Izraelt. A sors iróniája, hogy az első támadás egy olyan fesztiválon bulizó fiatalokat érte, amelyik a békét hirdette. A Hamász terrorista szervezet által indított akciót a szervezet állítása szerint Irán támogatta. Ám az elmúlt évtizedekben nem elhanyagolható mértékű támogatásokat kaptak a Nyílt Társadalom Alapítványtól olyan palesztin NGO-k, amelyek kifejezetten Izrael-ellenes hangot ütöttek meg, és ilyen tevékenységet folytattak.

Nem az első ilyen eset

Korábban a New York Post lerántotta a leplet 2023. október 28-i cikkében azokról csoportokról, amelyek a Hamásztámadásokat támogató Izrael-ellenes amerikaitüntetések mögött állnak, és amelyek több mint 15 millió dollárt kaptak Sorostól az elmúlt hét évben. Ezeken a demonstrációkon a tüntetők nyíltan éljenezték a Hamász fegyveresei által ártatlan izraeliek ellen elkövetett aljas terrortámadásokat.

Az Open Society Foundations nyilvántartása szerint Soros 13,7 millió dollárt adott a Tides Centeren keresztül, amely számos olyan nonprofit szervezetet támogat, amelyek helyeselték a Hamász véres támadásait, miközben azt hangsúlyozták, hogy a palesztinok az igazi áldozatok.

Ideológiai átnevelés Soros-háttérrel

Az elmúlt bő fél évtized európai és Európán kívüli – de attól még földrészünket szorosan érintő – fejleményei, politikai történései kapcsán talán ideje arról is beszélni, hogy vajon egyes radikális mozgalmárok „kiképzésében” milyen szervezői szerepe van a társadalmi instabilitást kiprovokálni akaró egyes nemzetközi érdekköröknek.

Soros György, sorosgyörgy
Soros György
Fotó:  Fabrice COFFRINI / AFP

Lehetséges-e például, hogy bizonyos európai, észak-amerikai vagy éppen afrikai egyetemi kampuszok a sajátösztöndíj- és támogatási rendszereik biztosította keretek között, lényegében politikai janicsárképző központokként is működnek? Hogy a háttérben ezt szervező hálózatok, amik bár néhol a tolerancia jelszavát is hirdető politikai aktorok érdekét szolgálják, valójában a legradikálisabb, sőt szélsőséges és inteloráns eszméket közvetítik, miként teszik ezt összes hozzáférhető közösségi felületükön is? 

Mi persze a titkos kunbábonyi polgári engedetlenségi képzések, a radikális hangvételű CEU-rektori előadások, a szerb–magyar határra szervezett nemzetközi nyomásgyakorló tüntetések vagy éppen a magyar rendvédelmet sújtó agresszív nemzetközi sajtóvisszhanggal való nyomásgyakorlás, félelemkeltés után semmitől sem vagyunk meglepve, néhány más példát azonban mégis érdemes megismerni.

A Palestinian Academic Society for the Study of International Affairs (Palesztin Akadémiai Társaság a Nemzetközi Ügyek Tanulmányozására, röviden PASSIA) nevű, kelet-jeruzsálemi alapítású palesztin nacionalista, radikális politikai szervezet még Jasszer Arafat alatt kezdhetett meg egy olyan iszlám propagandistaképző projektet, amelyben fiatal arab diákokat képeztek ki azon célból, hogy amerikai főiskolákra menjenek és az ottani kampuszokon nyíltan Izrael-ellenes propagandát fejtsenek ki.

A Soros-világ által a nemzetközi tudományos szcénában „legitimált” iszlám ifjúságtoborzó központ és más nemzetközi szervezetek, NGO-k között szabad az átjárás, ma már elfogadottnak számít egy ilyen ideológiájú szervezetnél szakmai karriert, vagy annak egy részét eltölteni, és számos, a nemzetközi szakmai közéletben releváns szakértő ilyen helyeken szocializálódott. Például a Nemzetközi Vöröskeresztnél dolgozó egyik nemzetközi jogász, a brit Christine Seisun, a 2000-es években kutatási asszisztensként dolgozott a PASSIA-nál, majd 2012–14-ben már Soros Nyílt Társadalom Intézetének programfőnöke volt. 

A PASSIA által szervezett szimpóziumokon, tudományos konferenciákon rendszeresen részt vesznek Soros-szervezetek, vagyis a radikális, zsidóellenes iszlám politikai aktivistagyűjtők (és képzésszervezők) a nemzetközi tudományos élet szerves részei.

A PASSIA igazgatóságában ülő egyik kulcsfigura, Sari Nusseibehegyben a jeruzsálemi Al-Quds Egyetem professzora; a palesztinok küzdelmét támogató iszlám intézményt Soros alapítványa is finanszírozza jelentős pénzekkel, s az egyetem komoly összegeket kap a német szociáldemokrata párthoz (SPD) köthető Friedrich Ebert Alapítványtól is.

A PASSIA elfogultságát, és az alapvető emberi jogokhoz fűződő álságos viszonyát bizonyítja, hogy egyikpublikációjában (Reviewing the Palestinian Political Scene 2015) a jeruzsálemi polgárok elleni késeléses támadássorozatot nemes egyszerűséggel egy ifjúsági felkelés („youth uprising”) részeként minősítette, és pozitívan hivatkozott a terrorista Baha Elianra, akimég 2015 októberében Armon Hanatzivban egy buszon három zsidót meggyilkolt. 

Az iszlám terroristát a Soros Györgyék által szalonképessé tett PASSIA „mártírnak” nevezte.