Váratlan bejelentés: több üzletet is elad ez a két népszerű élelmiszerlánc

Szupermarket, illusztráció,
Fotó: Shutterstock/bbernard
Vágólapra másolva!
Több brit kiskereskedelmi láncnál úgy döntöttek, ingatlaneladással javítanak készpénzállományukon. Az eladott ingatlanok többségét visszabérlik, de a bevétel egy részét a Morrisons és az Asda is adósságrendezésre fordítja.
Vágólapra másolva!

Üzlethelyiségeket ad el több nagy élelmiszerjellegű kiskereskedelmi lánc Angliában. Közöttük is élen jár az Asda és a Morrisons. Ezek a brit piacon fontos szereplőnek számító szupermarketláncok komoly adóssággal küzdenek, és készpénzre van szükségük – számol be arról a Retail Gazette.

Ez a két vállalat már tavaly több boltját és raktárát értékesítette. Ez nem azt jelenti, hogy bezárják az adott üzletet, hanem azt, hogy visszabérlik (vagy lízingelik) az új tulajdonostól. 

A vásárlók általában semmit nem vesznek észre a váltásból, hiszen a boltok folyamatosan működnek, miközben a háttérben lezajlik a tranzakció.

Ugyanakkor a visszabérlési konstrukciók növekvő száma arra utal, hogy egyes vállalatok szabad készpénzállománya lecsökkent annyira, hogy ehhez a megoldáshoz kell folyamodniuk. A Colliers könyvvizsgáló elemzése szerint a kiskereskedelmi ingatlanokat érintő ügyletek mintegy fele visszabérlési konstrukciót jelentett 2023-ban. 2022-ben ez az arány mindössze 1 százalék volt.

Az ingatlaneladásokból származó bevételeket a cégek egy része vállalati hiteleinek törlesztésére fordítja. Egy jelentés szerint a brit piacon ötödik legnagyobb Morrisons szupermarketlánc legutóbbi pénzügyi évében 450 millió font értékben bonyolított eladásra majd visszabérlésre épülő tranzakciót. A piaci vetélytárs Asda 25 szupermarket ingatlanát értékesítette egy amerikai ingatlanbefektető vállalatnak 650 millió fontos üzlet keretében.

image

A Morrisons vállalati adóssága jelenleg 8,6 milliárd font, míg az Asda 4,2 milliárd font hitelállományt görget maga előtt.

A brit kiskereskedelmi piacon egyre nagyobb a verseny a hagyományos szereplők között, amibe egyre nagyobb beleszólást követel a két német hátterű diszkontlánc, az Aldi és a Lidl is.