Vágólapra másolva!
Fernando Alonso, az Aston Martin istálló kétszeres világbajnok Forma–1-es pilótája nagyon szép dolgokat mondott a Hondáról, pedig a spanyolnak nem éppen felhőtlen a viszonya a motorgyártóval.

Csütörtökön bombaként robbant a hír, hogy a 42 éves spanyol pilóta kiírta magát a versenyző piacról, miután bejelentette, hogy 2026-ig szerződést hosszabbított az Aston Martinnal. Érdekesség, hogy silverstone-i csapat 2026-tól egyesíti erőit a Hondával, ami azért is vet fel kérdéseket, mert Alonsónak korábban már volt rossz tapasztalata a motorgyártóval. 

A Honda csúnyán megsínylette a 2015 és 2017 között a McLarennél eltöltött három évét, mivel a japán gyártónak nehézséget okozott a turbóhibrid erőforrással való küzdelem. Alonso az egyik legemlékezetesebb jellemzése az volt, amikor "GP2-es motornak" nevezte a Honda erőforrását a 2015-ös Japán Nagydíjon, ez után pedig érthető megromlott a kapcsolata a japán motorgyártóval. 

Fernando Alonso
Alonso nagyon izgatott a Hondával való közös munka miatt
Fotó: Anadolu via AFP

A 2026-os szezontól a Honda biztosítja majd a gyári hátteret at Aston Martinnak, az új, fenntartható üzemanyag által hajtott erőforrások időszakában, így Alonso egy szezonon keresztül biztosan Honda-motorral fog versenyezni.

„Nagyon szeretem Japánt és azokat a dolgokat, amiket ott csinálnak. 

Úgy gondolom, hogy a fegyelem és az elkötelezettség szintje, amit ott tanúsítanak, egyszerűen más szinten van Japánban, de ez a Hondára is átragad. A Toyotával is dolgoztam az Endurance Világbajnokságban, és nagyon jól ismerem ezt a fajta fegyelmet

 – mondta az együttműködésről Alonso, aki nagyon sokat vár a Hondával való együttműködéstől.

„2026-ban a szabályok tekintetében az ismeretlenbe megyünk, de ha választanom kellene, érzésre a mi projektünket, a motorunkat és az erőforrásunkat választanám. Egyrészt, mert szerintem 

most uralják a sportot, és nagyon erős motorral rendelkezik a Red Bull, másrészt pedig az új üzemanyagokkal és az új szabályokkal minden eszköz a rendelkezésükre áll majd a sikerhez. 

– folytatta a kétszeres világbajnok spanyol pilóta, aki a 2017-es Indianapolis 500-as versenyen is Hondával indult, de egy késői motorhiba miatt elszálltak a győzelmi reményei. 

A 32-szeres nagydíjgyőztes úgy érzi, a Honda mostanra "megoldotta" a problémáit.

„A Honda egy olyan gyártó, amely annyi sikert ért el a Forma-1-ben és a motorsport világában, hogy ez mindig is egy tiszteletet parancsoló vállalat volt. 

A McLarennél nem működött a dolog, de rögtön utána kijavították az összes problémát, és jelenleg uralják a sportot. Az elmúlt években világbajnokok voltak. Szerintem 2026-ra már nagyon erős alapot fognak nyújtani a már most is erős csapatunknak”

 – tette hozzá Alonso. 

 

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.