Vágólapra másolva!
Max Verstappen egy rövid biztonsági autós periódust leszámítva gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott a Szaúdi Nagydíjon, de a futam igazi sztárja a mindössze 18 éves Oliver Bearman lett, aki Carlos Sainz helyére beugorva négy helyet javított a futamon és a hetedik helyen ért be a célba.

A Szaúdi Nagydíjjal folytatódott a Forma-1-es világbajnoki sorozat 2024-es programja. Az év második nagydíján is a világbajnoki címvédő, holland Max Verstappen indulhatott az első helyről, miután a Red Bull pilótája mindenkit maga mögé utasított a pénteki időmérőn. A szokásoktól eltérően az arab ünnep miatt a második futamot is szombaton rendezték.

A holland mellől a Ferrarival Charles Leclerc indulhatott, mögülük pedig Sergio Pérez és Fernando Alonso, míg a harmadik sor a McLareneké volt. A rajtot az életében először a Szaúdi Nagydíjon pole-ból induló Max Verstappen kapta el a legjobban a villanyfényes futamon, mögötte pedig Pérez és Leclerc csatázott, de végül a monacói meg tudta tartani a második helyét.

Forma-1, Szaúd-arábiai Nagydíj 2024, rajt
Max Verstappen jól kapta el a rajtot
Fotó: Giuseppe CACACE / AFP

A második körben Piastri ment el Alonso mellet, és a Carlos Sainzt helyettesítő Oliver Bearman is nagyon aktív volt, de Cunoda jól védekezett ellene. Sergio Pérez a negyedik körben tudott elmenni Leclerc mellett, majd a hetedik körben jött egy hatalmas baleset.

Lance Stroll csapta a falba az Aston Martint, így érkezhetett is a pályára a biztonsági autó. Stroll a bal első kerekét csapta a falnak, ennek következtében nem tudta bevenni a következő kanyart, miután kitört a kereke és a falba csapódott.

A biztonsági autós fázist sokan kerékcserére használták ki, így Lando Norris találta magát a mezőny elején, mögötte Verstappen, Hamilton és Pérez volt a sorrend az újraindításkor. A folytatásban Magnussen és Albon akadt össze, ami után a Williams első szárnya meg is sérült, Bearman pedig végre megelőzte Cunodát.

A 13. körben állt újra az élre Verstappen, miközben éppen ekkor derítették ki, hogy Lando Norris kiugrott a rajtnál, ennek ellenére a vizsgálatnál arra jutottak, nem kell megbüntetni a britet.

A 15. körben Leclerc kerülte ki Hamiltont, majd Pérez kapott büntetést, amiért szabálytalanul viselkedett a boxutcában. A mexikói öt másodpercet kapott, Magnussen pedig 10-et azért, amiért összeakadt Albonnal.

Max Vertappent senki és semmi nem zavarta
Fotó: Giuseppe CACACE / AFP

A verseny felénél Verstappen már hét másodperccel vezetett az időközben már második helyen köröző csapattársa előtt, Leclerc pedig elment Norris mellett így ez volt az első három sorrendje. Mögöttük Hamilton, Piastri, Alonso, Russell, Bearman volt a sorrend, ami szinte teljesen meg is szilárdult. Egészen addig, amíg Hamiltont ki nem hozták kerékcserére a 37. körben, ekkor a brit visszaesett a kilencedik helyre.

Az utolsó körökre érkezett meg  kilencedik Hamilton Norris mögé, akinek kicsit elrontották a kerékcseréjét, míg az újonc tini, Bearman a hetedik helyéért izgult a mögötte csatázókat figyelve fél szemmel.

A helyezések végül itt sem változtak, Verstappen, Pérez, Leclerc, Piastri, Alonso, Russell, Bearman, Norris, Hamilton, Hülkenberg sorrendben futott be az első tíz.

Max Verstappen tehát rajt-cél győzelmet aratott, és két futamból két győzelemmel áll a világbajnoki címvédő, így úgy tűnik, sok változásra nem számíthatunk ebben a szezonban sem.

A 26 éves holland pilótának ez az idei második és pályafutása 56. futamgyőzelme, mellyel növelte az előnyét az összetett élén. Verstappen sorozatban 43. alkalommal végzett pontszerző helyen és ez karrierje során a 100. dobogós pozíciója, egyben ő a legfiatalabb az F1 történetében, aki elérte ezt a mérföldkövet.

A vb két hét múlva, az Ausztrál Nagydíjjal folytatódik Melbourne-ben.