Vágólapra másolva!
A Forma–1-es Szaúd-arábiai Nagydíj időmérő edzésén a Red Bull holland pilótája, Max Verstappen körrekorddal zárt az első helyen, így (Dzsiddában pályafutása során első alkalommal) ő indulhat az élről a szombati futamon.

Piros zászló a Q2-ben

A kvalifikáció első szakasza főleg a harmadik szabadedzésen balesetet szenvedő Csou Kuan-jü drámájáról szólt, akinek az autóját két perccel a Q1 vége előtt megjavították, ám a kínai kivezető köre nem volt elég gyors, így mért idő nélkül, utolsóként zárt. Rajta kívül a másik Sauberrel Valtteri Bottas, a Bottast és Nico Hülkenberget is feltartó Logan Sargeant és a két Alpine búcsúzott; a Q1-et Max Verstappen nyerte Lance Stroll előtt. A második szakasz elején Nico Hülkenberg meghibásodott és félreállt Haasa miatt rövid ideig piros zászlós fázis volt érvényben.

Forma-1, Szaúd-arábiai Nagydíj 2024, Nico Hülkenberg
Nico Hülkenberg hiába remekelt a Q1-ben, a Q2-ben elromlott az autója
Fotó: Giuseppe CACACE / AFP

Nem jutott a Q3-ba a Ferrari újonca

A Q2 folytatásában a legnagyobb meglepetést egy Ferrari kiesése okozta. Igaz, a Carlos Sainzot a vakbélgyulladása miatt helyettesítő, 18 éves Oliver Bearman 11. helye egyetlen szabadedzéssel a háta mögött talán mégsem akkora szenzáció. A Q3-ba végül a két-két, Red Bull, Aston Martin, Mercedes és McLaren mellett Charles Leclerc és Cunoda Juki jutott be.

Forma-1, Szaúd-arábiai Nagydíj 2024, Oliver Bearman
Oliver Bearman 11. lett az időmérőn a Ferrarival
Fotó: Giuseppe CACACE / AFP

Az időmérő utolsó, harmadik szakaszának már a legelején lényegében eldőlt a pole sorsa, hiszen 

Verstappen 39 ezreddel megdöntötte Hamilton 2021-es, 1:27,511-es körrekordját, 

és bő harmad másodperccel vezetett az első gyors körök után Sergio Pérez, és 516 ezreddel Fernando Alonso előtt. A második körökön aztán Leclerc bravúrral megelőzte Pérezt is, Verstappenre viszont nem volt veszélyes. A harmadik helyen maradt a mexikói, mellőle Alonso indul majd a második sorból.

A 34. pole-ját szerző Max Verstappen már 

a 20. különböző pályán szerzett meg rajtelsőséget, ennél több helyen csak hárman szerezték meg az első rajtkockát az F1 történetében. 

A Szaúd-arábiai Nagydíj 50 körös futamára szombaton este, magyar idő szerint 18 órától kerül majd sor.

A szabadedzések történései