Vágólapra másolva!
A Szaúd-arábiai Nagydíjon élete első Forma–1-es futamát teljesítette Oliver Bearman, aki a vakbélműtétre szoruló Carlos Sainzot helyettesítette a Ferrarinál. A hetedikként záró újonc a leintés után csak Lewis Hamilton segítségével tudott kiszállni az autójából.

Teljesen váratlanul kellett beugrania Oliver Bearmannek Carlos Sainz helyére Dzsiddában, kísértetiesen hasonló módon, ahogy azt Nyck de Vries tette Alexander Albon helyén a 2022-es Olasz Nagydíjon. De Vries akkor a vakbélgyulladástól szenvedő Albont a Williamsnél helyettesítette, és a gyenge Williamsszel kilencedikként tudott zárni Monzában, élete első F1-es futamán. Bearman most a szintén vakbélgyulladástól szenvedő Sainzot pótolta a szaúdi hétvégén, és lett hetedik a Ferrarival. Szintén hasonlóság kettejük között, hogy egyikük sem tudott önállóan kiszállni az autójából a verseny után: De Vriest egy Williams-csapattag, Bearmant Lewis Hamilton húzta ki a kocsijából.

Forma-1, Szaúd-arábiai Nagydíj 2024, Ferrari, Oliver Bearman
Oliver Bearman helyettesítette Carlos Sainzot
Fotó: NurPhoto via AFP / NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki/NurPhoto

Bearmant is ki kellett segíteni a kocsiból

Lewis gyakorlatilag kihúzott az autóból, annyira szenvedtem. 

Nagyon fizikális verseny volt a szezon egyik legalacsonyabb lejtmenetű pályáján, az egyik legnagyobb oldalirányú G-erőkkel, tulajdonképpen 50 időmérős kört kellett megtenni" – nyilatkozta Bearman, amivel lényegében visszhangozta De Vries másfél évvel ezelőtti szavait.

Az alapból idén is a Forma–2-ben szereplő Oliver Bearman Sainz felépülése után visszatér az eredeti sorozatába és a Ferrari-tesztpilóta szerepébe, de a 18 éves brit pilóta joggal remélheti, hogy a dzsiddai teljesítményével közel került egy jövőbeli Forma–1-es üléshez. Igaz, ezt megtette anno Nyck de Vries is, a tavalyi szezont az RB (akkor AlphaTauri) alappilótájaként nyitotta, ám a Magyar Nagydíj előtt a gyenge teljesítménye miatt megalázó módon kirúgta őt a Red Bull fiókcsapata. Bearman remélheti, az ő F1-es karrierje nem pont így folytatódik.

Kapcsolódó cikkek