Nem rossz a Ferrari, de a Mercedes és a Red Bull tarsolyában több van

Forma-1, teszt, Barcelona 1. nap, Carlos Sainz, Ferrari, Max Verstappen, Red Bull
Max Verstappen of the Netherlands driving the (1) Oracle Red Bull Racing RB18 Honda and Carlos Sainz of Spain driving the (55) Scuderia Ferrari F1-75 during Day One of F1 Testing at Circuit de Barcelona-Catalunya on February 23, 2022 in Barcelona, Spain. (Photo by Jose Breton/Pics Action/NurPhoto) (Photo by Jose Breton / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Nagyobb fejlesztésekkel készülhet a soron következő tesztre és az első idei versenyre a Mercedes és a Red Bull, mint a barcelonai gyakorlást pozitívan záró Ferrari. A Scuderia csapatfőnöke szerint ők egyelőre máshogy próbálnak előrelépni.

Noha nem sok mindent lehet kiolvasni egyetlen három napos tesztelésből, pláne úgy, hogy a csapatok még a teljesen új autójuk megértésével voltak elfoglalva, az nagyjából már barcelonai gyakorlásból is látszik, hogy a Ferrari és a McLaren nagyot lépett előre, míg a Mercedes és a Red Bull szintén nem esett vissza az elhúzódó tavalyi világbajnoki csata miatt.

A március 12-én kezdődő bahreini tesztelésen pedig már sokkal többet meg fogunk tudni, lévén ide már elviszik azokat a fejlesztéseket a csapatok, amelyeket az egy héttel később következő első versenyen is az autóikon akarnak tudni. A Ferrari azonban várhatóan kevesebbet változtat, mint a Mercedes és a Red Bull.

A Ferrari gyorsnak tűnt, de vélhetően azért még nincs olyan jó, mint a Red Bull vagy a Mercedes Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

Azt a riválisok is kiemelték, hogy a Ferrari F1-75-ös autója igen jól kezdte az évet, Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke szerint pedig a maranellóiak motorja jelenleg a legjobb. De mivel tesztről van szó, minden véleményt fenntartásokkal kell kezelni, hiszen nem csak azt nem tudjuk, hogy melyik csapat mennyi üzemanyaggal, milyen motorüzemmódot használva és éppen mit tesztelt, hanem azt sem, hogy mekkora fejlesztéseket tartogat a második tesztre és az első versenyre.

Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke elárulta, hogy az ő autójuk nem fog jelentősen változni a szezonkezdetre. „Nem lesz nagyon más ahhoz képest, amilyen most – idézi a Ferrari csapatfőnökét az Autosport. – Az első lépés számunkra a jelenlegi csomag optimalizálása lesz.

„Nemcsak a beállításokkal, hanem magukkal a pilótákkal és a vezetési stílusukkal is jobban koncentrálunk [a további tempó megtalálására]. Várjuk ki, hogy a többiek mivel állnak elő. Egyértelmű, hogy mindig nyugtalankodva figyeljük a versenytársaink fejlesztéseit, és eléggé biztos vagyok benne, hogy Bahreinre meglehetősen erősek lesznek."

Binotto erős Red Bullra és Mercedesre számít Forrás: Scuderia Ferrari Press Office/Foto Colombo Images

„Rengeteg kört tettünk meg Barcelonában – folytatta a szakember. – Az első naptól fogva az volt a legfontosabb, hogy adatot gyűjtsünk. Azért volt ez fontos, mert ezek az autók annyira mások, az első célkitűzés pedig az, hogy megértsük őket.

Eddig nagyon sok adatot gyűjtöttünk, a korreláció vizsgálata pedig a következő napok feladata lesz Maranellóban."

Binotto a Sky Sports-nak azt mondta, olyan pletykákat hallott, hogy „a versenytársaink nagy fejlesztésekkel készülnek." Mindez persze nem jelenti azt, hogy a Ferrari nem lehet gyors Bahreinben, hiszen a Mercedes tavaly például megmutatta, hogy az autó jobb megértése is jelentős gyorsuláshoz vezethet, valamint nem tudjuk, hogy az első teszten futott körök során ugyanannyi tartalék maradt-e a maranellóiak, illetve a két topcsapat autójában.

Azt a svájci olasz ugyanakkor cáfolta, hogy miként arra Lewis Hamilton célzott, hónapokkal a riválisaik előtt lennének, pusztán azért, mert tavaly korábban átálltak a 2022-es autó fejlesztésére.

„Úgy tűnik, hogy a Ferrari jobb munkát végzett. Nem fejlesztették a tavalyi autót, helyette mindenükkel az ideire koncentráltak. Meg kell várnunk Bahreint, hogy lássuk, a Ferrari hónapokkal jár-e mindenki más előtt" – mondta Hamilton Barcelonában.

Hamilton sem ment el szó nélkül a Ferrari tempója mellett Forrás: AFP/Lluis Gene

„Eléggé biztos vagyok benne, hogy mire Bahreinbe érünk, ők lesznek két-három hónappal előttünk – reagált Binotto a hétszeres világbajnok szavaira. – Egyelőre nagyon nehéz megítélni a teljesítményt és a csapatok egymáshoz viszonyított versenyképességét."

Norris: Intő jel a Mercedes gyorsasága

A Mercedestől az elmúlt években megszokhattuk, hogy a teszteken nem feltétlenül a leggyorsabb körre hajtanak. Megesett már, hogy az első tesztelésre a hónapokkal korábban elkészült alapautóval érkeztek, és csak később pakolták fel rá a legfrissebb újításokat, illetve az is, hogy az első futamra olyan megoldásokat találtak, amelyekkel jelentőset léptek előre a teszten látottakhoz képest.

nyilatkozta Lando Norris, a McLaren pilótája az utolsó barcelonai tesztnap kettős Mercedes-elsőségét látva, majd kiemelte, hogy a wokingiak a Ferrari szénája sem áll azért rosszul. – Mindenki a saját programját futotta, nyilván mindenki eltérő mennyiségű üzemanyaggal és motorbeállítással körözött.

Minden egyes alkalommal az eredménytabella elejében voltak és a hosszú etapjaik is jók voltak. Úgyhogy a Ferrari nagyon-nagyon erősnek tűnik. A Mercedes és a Red Bull is közvetlenül ott van, ahol mi és a Ferrari, és azt kell mondanom, jelenleg egy kicsit előttünk járnak."