Verstappen: A Mercedes legyőzhetetlennek tűnik

Forma-1, Max Verstappen, Red Bull, George Russell, Mercedes, Sao Pauló-i Nagydíj 2022, szombat
SAO PAULO, BRAZIL - NOVEMBER 12: Max Verstappen of the Netherlands driving the (1) Oracle Red Bull Racing RB18 leads George Russell of Great Britain driving the (63) Mercedes AMG Petronas F1 Team W13 during the Sprint ahead of the F1 Grand Prix of Brazil at Autodromo Jose Carlos Pace on November 12, 2022 in Sao Paulo, Brazil. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A bajnokság győztese elismerte, hogy a Red Bull gumikezelési gondokkal küzd Brazíliában, és akkor sem ért volna el jobb eredményt a sprintfutamon, ha a közepes helyett a lágy gumit kapja meg.

Szokatlan stratégiát választott a Red Bull a 2. helyről induló Max Verstappennek a brazíliai sprintfutamra, a mezőnyből csak a holland és a williamses Nicholas Latifi ment a közepes gumin. A húzás nem vált be, Verstappen végig küszködött, nem javult a tempója menet közben sem, és idővel felfalták a riválisai.

Amikor megkérdezték a Mercedesek és Carlos Sainz mögött a 4. helyen célba érő pilótát, a válaszában elismerte, hogy váratlanul érte a harmatos teljesítmény. „Nehezebb volt vezetni, mint vártam. Nem számítottam erre" – nyilatkozta a televíziós interjúzónában.

Verstappen és Russell csatája a sprintfutamon Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Mark Thompson

„Szenvedünk a gumik életben tartásával, ezt meg kell próbálnunk megoldani holnapra, bár nem sokat tehetünk ellene. Rosszabb nem lehet."

„Folyamatos volt a kopás, egyáltalán nem tapadtak a gumik. A közepes keverék valamiért egyáltalán nem bírta a strapát, élve felfaltam az abroncsokat. Nem tudom, mi volt az oka."

Christian Horner csapatfőnök elárulta, a lágy keverék élettartamát rövidnek ítélték, ezért választották a közepest, amelyekkel úgy kalkuláltak, a táv felétől megfelelő tempót biztosítanak majd.

A Sainz elleni csatában elvesztett Verstappen egy darabot a szárnyvéglapról, de a holland azt mondta erről, hogy nem vesztett sok tempót, „ép szárnnyal vagy anélkül is negyedik lettem volna."

Verstappen a sprinfutamon Forrás: AFP/Nelson Almeida

A vasárnapi versenyre az első rajtsort elfoglaló Mercedesekről azt mondta:

Az utóbbi hetekben sokat fejlődő Ezüstnyilak idén még nem nyertek hagyományos futamot, George Russell szombati győzelme viszont jó lépés lehet hozzá. A versenyt Verstappen a 3. pozícióból várja Sainz büntetése után, csapattársa, Sergio Pérez pedig a 4.-ről.

„Sok dolgot meg kell vizsgálnunk, mert nem volt jó napunk, gyenge délutánt zártunk. Valamiért erősebb volt a gumikopás a vártnál és az autó egyensúlya nem volt megfelelő – mondta Pérez – A második edzéshez képest sokat vesztettünk a tempóból a sprintre, előzőleg sokkal jobban tetszett az autó. "