Vágólapra másolva!
Sebastian Vettelnek az idén lehet esélye arra, hogy új csapatával legyőzze a Ferrarit, amelynél az előző hat szezont töltötte. Ő azonban nem arra koncentrál, hogy a nem túl szép elválás miatt visszavágjon a maranellóiaknak.

Sebastian Vettel új fejezetet nyit a karrierjében az Aston Martinhoz szerződéssel. A négyszeres világbajnok hat Ferrarinál töltött szezon után váltott csapatot, miután Maranellóban tavaly nem kapott új szerződést, utolsó ferraris idénye pedig igencsak keserűre sikeredett. Noha tavaly végig igyekezett leplezni a frusztrációját, olykor tett utalást arra, hogy a háttérben sok, a Scuderiánál zajló dologgal nem értett egyet, az idén mégsem érzi úgy, hogy bosszút kellene állnia korábbi csapatán.

Vettel és a Ferrari szakítása egyáltalán nem volt örömteli Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Bryn Lennon

Vettel a Top Gearnek adott interjúban beszélt arról, hogy az Aston Martin által felvázolt vízió győzte őt meg a csapathoz szerződésről, a motivációját pedig nem a pénz, hanem a versenyzés iránti szeretet adja, valamint a közös munka olyan, hozzá hasonlóan szenvedélyes emberekkel, akikkel együtt küzdhet a további tizedmásodpercek megtalálásáért. Az interjút készítő Ollie Marriage ezután felvetette neki, hogy azért bizonyára jól fog esni megbüntetni a Ferrarit azért, ahogy bántak vele, a négyszeres világbajnok azonban visszautasította ezt a felvetést.

„Számomra nem ez a cél. Az fog jólesni, ha jól teljesítünk. Nyilván a Ferrari előtt akarunk végezni, de ugyanez igaz az összes többi csapatra. Nem számít, hogy milyen színű autók vannak mögöttünk, az számít, hogy kik vannak előttünk.

– jelentette ki.

Ezzel együtt minden esélye megvan arra, hogy legyőzze a Ferrarit vezető Charles Leclerc-t és Carlos Sainzot, hiszen tavaly még Racing Point néven a silverstone-i gárda negyedik lett az összetettben, miközben a maranellóiak 64 egységgel kevesebbet gyűjtve csak hatodikak lettek.

A konstruktőri harmadik helyet jó lenne elcsípni, ezzel Vettel is egyetért Forrás: Motorsport Images/Glenn Dunbar

„A csapat a negyedik helyen végzett tavaly, és talán harmadiknak kellett volna lennie, úgyhogy ez a nyilvánvaló cél – válaszolta Vettel arra, hogy a harmadik helyet célozták-e meg 2021-re. – Én viszont még új vagyok, nem ismerem a csapatot, az autót, úgyhogy nehéz megmondani. De normális esetben néhány futam után az ember tudja, hogy hol áll, úgyhogy szerintem türelmesnek kell lennünk.

Tavaly Sergio Pérez révén a gárdának a győzelem is összejött. Otmar Szafnauer csapatfőnök korábban azt nyilatkozta, szerinte ez Vettelnek is meglehet, a német pilóta azonban óvatos ezzel kapcsolatban. „Az őszinte válasz az, hogy nem tudom. Attól függ, hogy hol leszünk és mennyire leszünk versenyképesek a szezon elejétől kezdve. Manapság minden csapat nagyon magas szintet képvisel, gyakorlatilag nincsenek hibák, úgyhogy nagyon nehéz feljutni a dobogóra. De ezt próbáljuk elérni."

Óvatos az esélyeket illetően Forrás: Aston Martin F1 Team

Hogy Vettelnek mennyi ideje lesz akár egy újabb vb-címet nyerni és felérni a csúcsra az Aston Martinnal, azt nem tudni, hiszen nem meghatározott időre szóló szerződést írt alá a csapattal.

Azt azonban már most leszögezte, hogy ha egyszer visszavonul, akkor nem akar a Forma-1 környékén maradni.

„Jelenleg még a pilótafülkében, sisakkal a fejemen látom magamat. Hogy később mi lesz, azt nem tudom. Nyilván tavaly egy kicsit már gondolkoztam rajta, de szerintem ez még mindig elég messze van.

Szerintem egészségesebb továbblépni és valami másba kezdeni. Nyilván a versenyzés nagy részemet kiteszi, de ez nem jelenti azt, hogy rendszeresen szerepelnem kellene miatta a tv-ben."