A többi pilóta névtelen szavazáson ismerte el Verstappen idei teljesítményét

Forma-1, Abu-dzabi Nagydíj, Max Verstappen, Red Bull, Daniel Ricciardo, McLaren
ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES - DECEMBER 12: Race winner and 2021 F1 World Drivers Champion Max Verstappen of Netherlands and Red Bull Racing celebrates with his Daniel Ricciardo of Australia and McLaren F1 in parc ferme during the F1 Grand Prix of Abu Dhabi at Yas Marina Circuit on December 12, 2021 in Abu Dhabi, United Arab Emirates. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Vetélytársai elismerését is kivívta idei teljesítményével a világbajnoki címet megnyerő Max Verstappen, aki a pilóták és csapatfőnökök szavazásán is legyőzte Lewis Hamiltont.

Alighanem örökös vitatémát fog szolgáltatni, hogy idei teljesítménye alapján Lewis Hamilton vagy Max Verstappen érdemelte-e meg jobban a világbajnoki címet. Korábbi cikkünkben arra jutottunk, hogy a holland pilótát több balszerencse érte az idén, amelyek nélkül már az utolsó futamnál korábban világbajnok lehetett volna, a jelek szerint pedig vetélytársai is úgy vélték, hogy jobb teljesítményt nyújtott az idén Hamiltonnál, őt szavazták meg ugyanis a 2021-es szezon legjobbjának.

Ricciardo gratulál korábbi csapattársának az Abu-dzabi Nagydíj után Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mark Thompson

Az F1 hivatalos oldalán közzétett voksolásban 14 pilóta vett részt. Lewis Hamilton; Valtteri Bottas; Max Verstappen; Sergio Pérez, Kimi Räikkönen és Antonio Giovinazzi voltak azok, akik nem szavaztak. A pontozás névtelenül zajlott az F1 pontrendszere alapján, azaz 25 egységet kapott az első, 18-at a második, és így tovább. A pilótáknak tízes listát kellett felállítaniuk, és magukra is szavazhattak, noha a korábbi években ezt többen nem tették meg.

Az eredmények összesítése után az első két helyen ugyanaz a sorrend született, mint ahogyan a világbajnoki pontverseny zárult, azaz a 14 pilótánál is Verstappen bizonyult a legjobbnak Hamilton előtt.

A harmadik helyen viszont már nem Bottas, hanem a szezont a pontverseny hatodik helyén záró Lando Norris következett. A McLaren britjét a Ferrarinál remekül beilleszkedő, Charles Leclerc-t legyőző Carlos Sainz követte, megelőzve monacói csapattársát és a visszatérő, a Katari Nagydíjon dobogós helyen záró Fernando Alonsót.

Norris a pontversenyben hatodik lett, de a pilóták és a csapatfőnökök szavazásán is odafért a legjobb háromba Forrás: Motorsport Images/Steven Tee

A hetedik az Alpha Tauri pontjainak több mint 75%-át szerző, pályafutása során először 100 pont fölé jutó Pierre Gasly lett, megelőzve George Russellt és a Hungaroringen első F1-es győzelmét szerző Esteban Ocont. A tizedik helyre Mick Schumacher fért oda, ami azt mutatja, hogy bár a Haas német újonca nem szerzett pontot az idén, a vetélytársai körében sem maradt elismerés nélkül, hogy nagy arányú vereséget mért csapattársára mind az időmérők, mind a futamok tekintetében.

A csapatfőnökök is szavaztak

A pilóták mellett az F1 felkérte a csapatfőnököket is arra, hogy állítsák össze tízes listájukat. Ezt egyébként már az Autosportnak is megtették, de abban a szavazásban Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke nem vett részt, ezúttal viszont mind a tíz csapatfőnök voksolt. Akárcsak a pilóták esetében, a szavazás náluk is névtelenül zajlott, viszont a versenyzőkkel ellentétben a pontok összesítését is nyilvánosságra hozták.

Az ő értékelésükben szintén Verstappen (213 pont) zárt az élen Hamilon (192 pont), Norris (110 pont), Sainz (85 pont), Leclerc (70 pont), Alonso (69 pont), Gasly (64 pont) és Russell (44 pont) előtt, a 9. helyen azonban Ocon helyett Valtteri Bottas (43 pont) végzett, míg az Alpine francia versenyzője 41 ponttal tizedikként zárt.