Vágólapra másolva!
A nyolcadik világbajnoki címére hajtó Lewis Hamilton meggyőződése, hogy a Brit Nagydíjon nem hibázott, amikor összeütközött Max Verstappennel, de kész meghátrálni, ha ez kell a sikerhez.

Hónapok elteltével is vita tárgya Lewis Hamilton és Max Verstappen silverstone-i ütközése, hiszen olyan szoros a világbajnoki küzdelem, hogy visszatekintve akár a kettejük balesetei is döntő tényezővé válhatnak. A Brit Nagydíjon a Red Bull pilótája védekezett, de a Mercedes versenyzője nagy sebességgel kilökte őt a pályáról.

Hamilton a Brit Nagydíjon nem engedett Forrás: Daimler AG/LAT Images/Mercedes-Benz Grand Prix Ltd

„Amikor valaki a külső íven megy, a verseny befejezése érdekében nagyjából mindig az az észszerű döntés, ha meghátrál – idézte őt a BBC. – Ha az ember belül megy, vannak forgatókönyvek, amelyek szerint őszintén azt hiszem, hogy nekem volt igazam, mert szinte kerék a kerék ellen mentünk. Például Silverstone-ban. Nézzék meg a felvételt,

az első kerekem az ő első kereke mellett volt, nem az volt a helyzet, hogy az én első kerekem csak az ő hátsója mellé ért.”

„Ebben a helyzetben, ha úgy állok hozzá [ahogy Verstappen Brazíliában] és csak állok a gázon, kiszélesítjük a pályát, majd megtartom a helyemet, akkor ezt miként értékelték volna? Vajon, belenéztek volna a szabályokba? Viszont, nem bánom, nem vagyok túl sikeres ahhoz, hogy ne lennék hajlandó meghátrálni azért, hogy máskor is küzdhessek. Tudom, hogy néha ezt az utat kell választani és okosabbnak kell lenni.”

Hamilton tudja, hogy ezzel pontokat veszít és elismerte, az Olasz Nagydíjon már tisztában volt azzal, hogy nem fér bele további lemaradás, ezért agresszívan támadta Verstappent, de elmondta, gondol a gyárakban dolgozó munkatársaira is.

„Ez nem csak rólam szól, 2000 ember áll mögöttem és meghozhatom az önző döntést, hogy márpedig én akkor is tartom magam, de a kiesés a csapatomnak az év végi bónuszába kerülhet, keményen kell dolgozniuk és az autóban is kárt tesz. Az ilyen dolgoknak is tudatában vagyok.”

A hétszeres világbajnok kijelentette, a lehető legtisztábban akar versenyezni, mert szerinte a balesetek befolyásolhatják egy pilóta megítélését. „A tempóm, a kemény munkám és az elszántságom révén a legtisztább versenyzők közé akarok tartozni, és akkor nem lehet tagadni, hogy mit értem el.”