Zsinórban öt futammal rajtolhat az idei F1-es szezon

Forma-1, Brit Nagydíj, rajt
NORTHAMPTON, ENGLAND - JULY 14: A rear view of the start during the F1 Grand Prix of Great Britain at Silverstone on July 14, 2019 in Northampton, England. (Photo by Charles Coates/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Akár az is megeshet, hogy július elejétől augusztus elejéig minden hétvégén rendeznek majd Forma-1-es versenyt, miután az osztrákok mellett a britek is benne vannak, hogy egy helyett két futamuk legyen.

Egyre inkább kezd testet ölteni az idei Forma-1-es szezon eleje. A koronavírus-járvány miatt hónapokkal elhalasztott szezonkezdet a jelek szerint július elején, Ausztriában történhet meg, az első négy futamot pedig az osztrák Red Bull Ring és Silverstone rendezheti 2-2 elosztásban, miután a Brit Nagydíj szervezői megerősítették: ők is nyitottak két verseny rendezésére, ha az F1 vezetői erre kérik őket.

Silverstone-ban is egynél több futam lehet az idén Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója az F1-insider.comnak úgy nyilatkozott, „nagyon valószínű", hogy július 5-én és július 12-én is tudnak egy-egy futamot rendezni Spielbergben. Amennyiben így lesz, ausztriai dupla hétvégével indulhat a szezon, amelyet egy újabb duplázás követhet (ami így már négy verseny zsinórban), mivel Silverstone is készen áll rá, hogy két versenyt rendezzen. „Mindenféle verziót átbeszéltünk, beleértve az egy hétvége során rendezett két futamot, és az egymást követő hétvégéken rendezett két versenyt – nyilatkozta Stuart Pringle, a silverstone-i pálya ügyvezető igazgatója. – Teljesen magabiztos vagyok, hogy meg tudjuk valósítani ezeket az eseményeket, rengeteg tudásunk és tapasztalatunk van, úgyhogy egyértelműen képesek vagyunk rá."

Amennyiben az eredetileg július 19-ére tervezett Brit Nagydíjat egy héttel később még egy követi, és az augusztus 2-án esedékes Magyar Nagydíjat is megtartják, zsinórban öt hétvégén is lehet futam.

Pringle megerősítette, hogy az ő versenyeik is nézők nélkül kerülhetnek megrendezésre. „Az F1 nagyon keményen dolgozik azon, hogy megoldást találjon. Folyamatos kapcsolatban állunk velük. Megkérdezték, hogy tudunk-e egy vagy akár két futamot is rendezni, és ezek lehetnek-e zárt kapusak. A válasz az, hogy abszolút, bármire nyitottak vagyunk."

Ha futam lesz is Silverstone-ban, nézők aligha Forrás: Getty Images/2019 Peter J Fox/Peter J Fox

A silverstone-i pálya ügyvezető igazgatója arról is beszélt, hogy mikorra születhet meg az új versenynaptár.

Ez a határidő megfelelő nekünk, amennyiben nem kell felépítenünk a nézők fogadásához a kellő infrastruktúrát."

Pringle azt is leszögezte, hogy bármi legyen is a döntés, azt a brit kormánnyal és az egészségügyi hatóságokkal egyetértésben fogják meghozni. „Fontos, hogy bármilyen megbeszélés a versenyzés visszatéréséről helyénvaló legyen. Különben azt kockáztatjuk, hogy eltérünk a fő üzenettől, amit nem szeretnénk.