Vettel: Nem az én döntésem volt, hogy Pérezt el kell küldeni

Forma-1, Sebastian Vettel, Sergio Pérez, Török Nagydíj
ISTANBUL, TURKEY - NOVEMBER 15: Sebastian Vettel of Germany and Ferrari and Sergio Perez of Mexico and Racing Point talk in parc ferme during the F1 Grand Prix of Turkey at Intercity Istanbul Park on November 15, 2020 in Istanbul, Turkey. (Photo by Tolga Bozoglu - Pool/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Ferraritól az Aston Martinhoz szegődő Sebastian Vettel szerint nem okozott feszültséget Sergio Pérez és közte az, hogy a mexikói pilótát hét év után elküldték a csapatától és őt igazolták le a helyére. Vettel ismét méltatta eddigi csapattársát, Charles Leclerc-t.

Hét év után elhagyta a jövőre Aston Martin néven versenyző Racing Pointot a Szahíri Nagydíj győztese, Sergio Pérez és a Ferrarinál eltöltött hat szezon után Sebastian Vettel érkezik a helyére. A pilótacsere az idei szezon egyik központi témája volt, mert Pérez az aláírt szerződése miatt nem számított arra, hogy mennie kell és a Red Bull végül csak a szezon után szerződtette le őt.

Vettel és Pérez között nincs harag Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Tolga Bozoglu

Pérez és a Racing Point között a bejelentés után kialakult némi feszültség, de végül a felek ismét összefogtak, így a mexikói pilóta méltósággal és futamgyőzelemmel búcsúzott a csapatától, ellentétben Vettellel, aki nem sok örömet és sikert lelt az idei év során a Ferrarival.

A két pilóta a nyilvánvalóan kényelmetlen helyzet ellenére méltatta egymást,

Pérez elismerte ellenfele eddigi eredményeit, Vettel pedig a svájci Blicknek elárulta, gratulált Péreznek a bahreini győzelméhez, és tagadta, hogy feszültség lett volna köztük azért, mert őrségváltás történik.

– utalt Pérez elküldésére. – Nagyon jól kijövök Checóval. A bahreini győzelme után koccintottunk együtt, még sisakot is cseréltünk. Örültem a sikerének, mert az első győzelem mindig különleges. Nekem is az volt Monzában a Toro Rossóval 2008-ban” – mondta a négyszeres világbajnok, aki úgy vélte, „nem szabad hagyni, hogy egy ilyen pilóta kicsússzon az ember kezei közül.”

Vettelt májusban tájékoztatta Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke, hogy nem hosszabbítják meg a szerződését, utána hetekig kérdéses volt, hogy folytatja-e a pályafutását, és ha igen, akkor hol. Elmondta, bő egy évtizede a Forma-1 áll az élete középpontjában, de ennél fontosabb dolgok is szerepet játszanak a számára.

„Ettől függetlenül arra a következtetésre jutottam, hogy valami még mindig szunnyad bennem, ekkor kerültem kapcsolatba az új Aston Martin-csapattal.”

A négyszeres világbajnok a távozása apropóján volt csapattársával, Charles Leclerc-rel is sisakot cserélt, a fejvédőre írt személyes üzenetében a monacói pilótát a legnagyobb tehetségnek nevezte, akivel eddig egy csapatban versenyzett. Vettel ezt megerősítette az interjúban is, amikor arról kérdezték, hogy a Ferrarinál töltött időszak miként formálta őt.

„Úgy gondolom, a személyes kapcsolatokra összpontosítottam. Ez nagyon jól ment, különösen Kimi [Räikkönennel]. Ezek az évek engem is formáltak. Pilótaként és emberként is érettebbé tesz, hogy elkerüljük a problémákat, amikor az autó nem olyan erős."

„Úgy gondolom, Leclerc a legnagyobb tehetség, akivel találkoztam az elmúlt 15 évben. A csapat és a Ferrari kultúrája is formált. Az élet mindenhol egy tanulási folyamat, a tudatalattiban is sok minden történik.”