Vágólapra másolva!
Akár veszélyben is lehet az ülése a 2021-es szezonra a Haas-istálló által szerződtetett Nyikita Mazepinnek, miután közel két héttel ezelőtt botrányba keveredett. Azóta sem a csapat, sem az F1 nem szólalt meg az ügyben.

Gyanúsan nagy a csend az Abu-dzabi Nagydíj előtt botrányba keveredett Nyikita Mazepin körül. A Haas istálló által Mick Schumacher csapattársának szerződtetett orosz pilóta a szezonzáró futam előtt azzal keltett feltűnést, hogy egy igen ellentmondásos videót posztolt (a felvételen szereplő nő állítása szerint nem Mazepin posztolt, hanem ő, az orosz telefonjáról) az Instagramra, amelyen egy autóban ülve, egy vele utazó nő melleit fogdossa. Tettei nem maradtak következmények nélkül, a Haas és az F1 is azonnal közleményt adott ki az esettel kapcsolatban, miközben Mazepin bocsánatot kért. Az erről szóló posztot azonban nemrég törölte, miközben már a leváltásáról pletykálnak.

Nem tudni, hogy mi lesz vele Forrás: James Gasperotti/Haas F1 Team

A Haas-istálló az eset után azt ígérte, hogy komolyan fogja venni az ügyet, de a nyilvánosság kizárásával fognak vele megbirkózni. Az F1 egyelőre nem szólt közbe, csupán támogatásáról biztosította a csapatot. Mazepin a videó közzététele óta nem posztolt semmit a közösségi médiában, miként – Mick Schumacherrel ellentétben – az Abu-dzabi Nagydíj hétvégéjén sem volt ott a paddockban, sőt, furcsa módon egyedüli csapatként a mezőnyből a Haas csupán egy autóval vett részt az idei utolsó futam után fiatal pilóták tesztjén, noha Mazepint is szerepeltethette volna Schumacher mellett.

Az újabb fordulat ezután következett be az ügyben:

Mazepin előbb bocsánatkérését, majd az összes Twitter-bejegyzését törölte. Hogy ez azt jelenti-e, hogy az orosz versenyző visszavonta-e a bocsánatkérést, nem tudni.

Tizenkét nappal a történtek után mindenesetre továbbra is mindenki hallgat.

Nem hiszem, hogy most az én személyes reakcióm a lényeg. Az első dolgom az volt, hogy megvizsgáltam a helyzetet, és nem reagáltam, mert objektívnek kell maradnom. Össze kell gyűjtenem a tényeket, beszélnem kell emberekkel, azokkal, akik részesei voltak a dolognak és meg kell tudnom, hogy miként történt mindez. Utána értékelhetem a helyzetet" – nyilatkozta korábban Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke, aki arra a felvetésre is csak azt mondta, hogy szerinte tud objektív döntést hozni, hogy befolyásolja-e a Mazepin milliárdos apja által a Haashoz vitt szponzorpénz.

A milliárdos édesapa (balra) által biztosított anyagi támogatás Steiner szerint nem fogja őt akadályozni az objektív ítéletben Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula Motorsport Limited/Joe Portlock - Formula 1

Hogy Mazepin ülése veszélyben forog-e egyáltalán, azt egyelőre lehetetlen megmondani, mindenesetre olyan pletykák keringenek az F1-es szaksajtóban, hogy akár az idei utolsó két versenyen Romain Grosjeant helyettesítő Pietro Fittipaldi mehet helyette jövőre. Marco Rossi, a korábban a Marcának, az ESPN-nek és a Telegraphnak dolgozó szabadúszó újságíró Twitteren azt osztotta meg, hogy a Haas vezetését egyre jobban aggasztja, hogy Mazepin tette miatt a csapat megítélésén eshet csorba, valamint a szponzorokkal fenntartott kapcsolat is sérülhet, esetleg egyes támogatók kihátrálnak az istálló mögül.

Éppen ezért tudomása szerint már „komolyan fontolgatják" az alternatívákat az orosz pilóta lecserélésére.

Ezzel szemben a The-Race.com úgy tudja, hogy a Haas – legalábbis egyelőre – nem tervezi a 21 esztendős orosz leváltását.

Amennyiben Mazepin jövőre bemutatkozhat a Haasnál, az istálló biztosan komoly kritikákat fog kapni Forrás: James Gasperotti/Haas F1 Team

Hogy a zűrös előéletű Mazepinre még a versenyzőiket rendszerint istenítő oroszok is ki vannak akadva, jól mutatja, hogy a Sport.ru oldalon éles hangvételű írás jelent meg a Haas versenyzőjéről. Ez persze még nem jelenti azt, hogy Mazepin nem lesz ott jövőre a mezőnyben, előbb-utóbb valamit azonban muszáj lesz lépnie a Haasnak, sokáig ugyanis az egyenlőség mellett az idei évben minden eddiginél jobban kiálló F1 és FIA sem maradhat csöndben, már csak az orosz pilótát körüllengő egyre nagyobb ellenszenv jelentette nyomás miatt sem.

Hogy milyen indulatokat váltott ki Mazepin tette, mi sem mutatja jobban, mint hogy őrületes népszerűségnek örvend a #WeSayNoToMazepin (Nemet mondunk Mazepinre!) mozgalom a közösségi médiában, a Change.org nevű oldalon pedig már 40 ezer aláírás gyűlt össze azon petíció keretein belül, amely a versenyző superlicencének elvételét követeli.