A Ferrari már tudja, miért szenved a melegben

Forma-1, Sebastian Vettel, Scuderia Ferrari, Mexikói Nagydíj
MEXICO CITY, MEXICO - OCTOBER 30: Sebastian Vettel of Germany driving the (5) Scuderia Ferrari SF16-H Ferrari 059/5 turbo (Shell GP) waves to the crowd during the Formula One Grand Prix of Mexico at Autodromo Hermanos Rodriguez on October 30, 2016 in Mexico City, Mexico. Clive Mason/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Néhány korábbi versenyhez hasonlóan Mexikóban sem tudták elejét venni annak, hogy az autó ne veszítsen a teljesítményéből, ha magas a hőmérséklet. A csapatfőnök szerint már megtalálták a probléma okát.

A Ferrarinak tavaly – és a korábbi években is gyakran – szerencsét hozott a forró aszfalt, Malajziában és a Hungaroringen is ilyen körülmények közt halászták el a győzelmet a Mercedes elől. Idén viszont nem fekszik az autójuknak a magas hőmérséklet – ezt Maurizio Arrivabene árulta el a Mexikói Nagydíj után, amelyen a Ferrari a hűvösebb pénteki napon még bíztató formát mutatott, de az időmérőn nem tudták bekapcsolni a szuperlágy gumikat.

Vettel eredetileg 4. lett Mexikóban, aztán felállhatott a dobogóra, végül mégis csak az 5. helyen rangsorolták Forrás: AFP/2016 Getty Images/Clive Mason

"Ez egész évben problémát okozott nekünk. Ha emlékeznek, Bakuban, Spanyolországban és Monacóban is akadályt jelentett, amikor hirtelen az egekbe szökött a hőmérséklet" - ismerte el a csapatfőnök.

A mexikói futamon 42 és 50 fok közt ingadozott az aszfalt hőmérséklete, miközben a pénteki edzések során egyszer sem haladta meg az értéke a 36 Celsiust. Sebastian Vettel ekkor már fel tudta venni a versenyt a Red Bull-lal, bár egy időbüntetés miatt végül csak 5. lett, míg Kimi Räikkönen a 6. helyen zárt.

Arrivabene azonban nem csalódott a maranellóiak vasárnapi teljesítménye miatt.

"Úgy gondolom, az a legfontosabb, hogy a csapat kiválóan reagál a nehézségekre. Nem vagyok boldog, hiszen nem nyertük meg a futamot, de vasárnap megmutattuk a csapat igazi arcát. És valami megmozdult, ami számomra lényeges - mondta. - Mindenki összeszedetten végezte a munkáját."

"A bokszkiállásokat tökéletesen bonyolították le a srácok. Nem káprázatosan gyorsan, de tökéletesen, úgy, ahogy kértük. A csapat bizonyította, hogy igazi harcosok alkotják. Pont ezt kértem mindenkitől."

Ferrari-pilótát legutóbb hat versennyel ezelőtt, Monzában rangsoroltak a dobogón, azóta ilyen-olyan okokból kifolyólag egyikük sem jegyzett top 3-as eredményt.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!