Vágólapra másolva!
A 30. Magyar Nagydíj előtt a nemzetgazdasági miniszter is kilátogatott a Hungaroringre, ahol hangsúlyozta, hogy a kormány elkötelezett a Forma-1 mellett.

A háromszoros világbajnok Niki Laudával beszélgetett a Mercedes garázsában a 30. Magyar Nagydíj előtt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

„Most mondhatnám azt, hogy minden gazdasági vállalkozás érdekel, de ez alapvetően egy sport, amelyre ráépült egy nagyon komoly ipar, egy komoly gazdasági szektor" – nyilatkozta az Origo GPhírek-nek. „Erről is beszéltünk a Lauda úrral, akinek nagyon jó ötletei vannak arra, hogyan lehetne a jegyértékesítést növelni, részben az osztrák, részben pedig a silverstone-i példán keresztül. Elmondta persze az autónak az általam kicsit homályosan ismert technikai részleteit is: hány kiló, melyik technikai eszköz mire szolgál."

Hogy az osztrák minta mennyire jó, azon lehet vitatkozni, hiszen a Hungaroringen rendszerint sokkal többen kíváncsiak a Forma-1-re, mint a Red Bull Ringen, de azt Seszták Miklóshoz és Szijjártó Péterhez hasonlóan Varga Mihály is hangsúlyozta, hogy a kormánynak fontos a Magyar Nagydíj.

Varga Mihály a Mercedes-garázsban beszélgetett Niki Laudával Forrás: Farkas Péter - Origo

„Szerintünk az, hogy a Forma-1 már harminc éve itt van Magyarországon, mindenképpen egy érték" – jelentette ki. „Különböző számítások, könyvvizsgáló cégek elemzései bizonyították azt, hogy a befektetett pénz öt-hatszorosát hozza vissza évente ez a verseny. Nekünk tehát az a célunk, hogy itt tartsuk, itt maradjon a Forma-1. Ez fejlesztés nélkül nem megy. Ecclestone úrral ebben egyetértünk, azért is van itt minden évben a kormány gazdasági minisztere, a külgazdasági miniszter, a fejlesztési miniszter, jómagam is, hogy biztosítsuk őt: a magyar fél szándéka változatlan a verseny megrendezésére."

Varga Mihály az Origo GPhírek kérdésére megerősítette, hogy ismeri a Hungaroring által a kormányhoz benyújtott 25 milliárd forintos modernizációs tervezetet. „Ahhoz, hogy hosszú távon itt tudjuk tartani a Forma-1-et Magyarországon, nekünk is meg kell újulnunk időről időre" – vélte. „A magyar kormány ezt tette már a tavalyi évben is, amikor elkezdtünk különböző fejlesztéseket, és ugyanezt szeretnénk tenni hosszú távon."

Habár részleteket nem árult el a tervezetről, azt mondta, „a pályakorrekcióban is lehet olyan beruházás, amely izgalmasabbá teszi a versenyeket."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!