Vágólapra másolva!
Szerinte egyik csapat sem fog panaszt tenni az Európai Bizottságnál. Az istállók elismerik, hogy egyelőre nem készülnek erre, de a jövőben változhat a helyzet.

Már többször felmerült, hogy az Európai Bizottság vizsgálatot indíthat a Forma-1 ellen, mivel a sportág gazdasági működésével kapcsolatos szabályok több ponton is megszeghetik az Európai Unió versenyjogi törvényeit. Az F1 kereskedelmi bevételeit például nem egyenlő arányban osztják el a csapatok között: a nagyobb múltú, sikeresebb istállók sokkal több pénzhez jutnak, és az F1-gyel kapcsolatba lépő vállalatoknak sem azonos feltételeket ajánlanak.

A múlt héten felmerült, hogy a helyzettel elégedetlen kis csapatok közül néhány azt tervezi, hivatalosan is panaszt tesz az Európai Bizottságnál. Ha a vizsgálat során valóban szabálytalanságot találnak, az EU kötelezheti az F1-et a gazdasági rendszerének átalakítására, és óriási mértékű pénzbírságot is szabhat ki a sportra.

A Forma-1 nagyura, Bernie Ecclestone azonban nem aggódik: szerinte egyik csapat sem fog panaszt tenni, de ha mégis ez történne, nem valószínű, hogy az Európai Bizottság komolyan venné őket. „Biztos vagyok benne, hogy az üzleti élet számos területéről fordulnak hasonló panaszokkal az Európai Bizottsághoz" – mondta az Autosportnak. „Már biztosan elegük van a sok panaszkodásból, de én biztosíthatom önöket, hogy itt senki nem fog panaszkodni."

Ecclestone szerint nem fenyegeti komoly veszély az F1-et Forrás: AFP

„Ha mégis így tesznek, nem kellett volna aláírniuk a szerződést. De aláírták, és tudták, mit vállalnak" – mondta Ecclestone arra utalva, hogy a csapatok kétoldalú szerződést írnak alá, mielőtt belépnek a Forma-1-be, ebben pedig világosan leírják a bevételek elosztásának rendszerét is.

A kis csapatok is óvatosságra intenek

Noha a Sauber az egyik olyan istálló, amely többször is felszólalt az F1 igazságtalan rendszere ellen, a csapatfőnök Monisha Kaltenborn elismerte, nem az lenne a legjobb megoldás, ha a csapatok az EU-hoz fordulnának. Ennek ellenére nem zárja ki, hogy a jövőben mégis megteszik ezt a lépést, „hogy a nézők és a résztvevők helyzetét is jobbá tegyék."

„A nagyobb egyenlőség és az egészséges versenyzés érdekében tennénk, mert mindannyian ezt szeretnénk elérni" – mondta. „Ez semmi másról nem szólna, hiszen nincsenek rejtett szándékaink – csak azt szeretnénk, hogy a sportunk egészségesebben működjön."

A Force India helyettes csapatfőnöke, Bob Fernley szintén nem tud róla, hogy a közeljövőben bárki is panaszt tenne. „Bármilyen vizsgálatot indítanának az F1 ellen, az nagy jelentőséggel bírna, ezért mindent óvatosan át kell gondolni" - vélekedett. „Jelenleg egyik csapat sem készül arra, hogy panaszt tegyen, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a jövőben sem fognak."

A Forma-1 ellen azonban nem csak akkor indulhat EU-vizsgálat, ha az egyik résztvevő tesz panaszt – ez bárki megteheti, ha elég bizonyítékot talál a sportág szabálytalan működésére. Az Európai Parlament egyik brit képviselője, Anneliese Dodds például már tavaly jelezte az aggályait a versenyjogi kérdésekért felelős Margrethe Vestagernek.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!