Vágólapra másolva!
A francia doppingellenes tanács egykori elnöke szerint a Forma-1-es versenyzők hosszú éveken át használtak teljesítménynövelő szereket.

Bár az autóversenyzők körében viszonylag ritkán fordul elő, hogy valaki fennakad egy doppingvizsgálaton, egy francia szakértő szerint a Forma-1-ben sem szokatlan a teljesítménynövelő szerek használata. Marc Sanson 2003 és 2005 között dolgozott hazája doppingellenes tanácsának elnökeként, nemrég pedig egy hosszú riportot jelentetett meg a különböző sportágakban használt szerekről.

Sanson elsősorban a kerékpárversenyzők által alkalmazott teljesítményfokozókról írt, de több másik sportágról is érdekes információkat közölt. Szerinte a Forma-1-es versenyzőktől sem áll távol a doppingszerek használata. „A versenyzők hosszú éveken keresztül használták a takrin nevű szert, amelyet például az Alzheimer-kór kezelésénél alkalmaznak. Így könnyebben meg tudták jegyezni a pályák vonalvezetését” – magyarázta Sanson.

A Forma-1-es versenyzők a többi sportolóhoz hasonlóan rendszeresen átesnek szúrópróbaszerű doppingvizsgálatokon. 2002-ben a Forma-1-et is megjárt Tomás Enge szervezetében találtak drogot, a cseh versenyzőt ráadásul hasonló vétségéért tavaly is 18 hónapos eltiltásra ítélték.

Az F1-es versenyzők évekig teljesítményfokozó szereket használhattak Forrás: AFP

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!