Vágólapra másolva!
Pályafutása egyik legfontosabb győzelmének nevezte negyedik hungaroringi sikerét, és bízik benne, hogy a többi pályán sem lesznek gondjai a gumikkal.

Lewis Hamilton már azt is alig akarta elhinni, hogy a Magyar Nagydíjon sikerült megszereznie a pole pozíciót Sebastian Vettel előtt, a győzelemre pedig az idén látott gumiproblémáik miatt szinte esélytelennek tartotta a csapatát. Vasárnap azonban kiderült, hogy a Mercedes a 30 fok feletti hőségben is megfelelően bánik az új Pirellikkel, és Hamilton meglepően könnyedén szerezte meg első dialadát az új csapatával.

"Nagyon meglepődtem, hogy nyerni tudtam" – nyilatkozta a futam után a brit. "Tényleg nem gondoltam volna, hogy a silverstone-i teszt kihagyása után ilyen jó teljesítményre lehetünk képesek."

Hamilton elárulta, csak akkor hitte el, hogy lehet esélye, amikor az első bokszkiállások után is Vettel előtt tudott maradni. "Az járt a fejemben, hogy nem is olyan rosszak a gumijaim. Nem értem, miért működtek ilyen jól az abroncsaink, elég furcsa érzés volt. Az első gumik sem jelentettek problémát, jó volt a balanszuk."

Hamilton a negyedik győzelmét aratta a Hungaroringen Forrás: AFP

A Mercedes a harmadik győzelmét aratta 2013-ban, de Hamiltonnak most sikerült először a dobogó tetejére állnia. Első mercedeses sikerét pályafutása egyik legfontosabb győzelmének nevezte, részben azért, mert a Mercedes végre a számára kedvezőtlennek tartott körülmények között is nyerni tudott. "Továbbra is keményen kell dolgoznunk, hiszen nem tudhatjuk, hogy más pályán meddig bírják majd az abroncsaink" – mondta. "De ha itt kibírták a hőséget, akkor elvileg más pályán sikerülnie kellene."

Hamilton a futam során remek előzéseket bemutatott - a bokszkiállások után nem hagyta, hogy a lassabb autók sokáig feltartsák, Jenson Button és Mark Webber mellett is kemény manőverrel ment el. "Azt hiszem látszott, hogy nagyon ki voltam éhezve a győzelemre. Mindent beleadtam. Meg kellett előznöm ezeket a srácokat, mert korábban általában beragadtam mögéjük – ma nem így történt, megküzdöttem minden pozícióért."

A világbajnoki tabellán Hamilton közelebb került az élmezőnyhöz, de még így is 48 pont a hátránya Vettel mögött. Ennek ellenére úgy érzi, hogy a Mercedes harcban lehet a világbajnoki címért, ha a véglegesen megoldódnak a gumiproblémáik. Ezzel egyébként a Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner is egyetért. "Igaz, hogy ez volt az idei első győzelme, de még hosszú a szezon. Mindenkivel számolnunk kell."

A másik Mercedesszel Nico Rosberg kevésbé volt szerencsés: a rajtnál összeakadt Felipe Massával, és egészen a 12. helyig esett vissza. A futam során csak néhány pozíciót tudott előrelépni, az utolsó pontszerző helyekért küzdhetett. Négy körrel a verseny vége előtt még nagyobb balszerencse érte: a Mercedes motorja megadta magát, Rosbergnek pedig le kellett parkolni a füstöt eregető, lángoló autót. "Jól rajtoltam, de aztán összeütköztem Felipével az első körben. Szerencsétlen incidens volt: én voltam elöl, és hagytam is neki helyet, de az első szárnyával eltalálta a hátsó kerekemet. Ez sok pozíciómba került, és ezen a pályán nagyon nehéz előretörni."

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!