Vágólapra másolva!
Ipari kémkedés vádjával húsz hónap felfüggesztett börtönbüntetésre és 900 ezer eurós bírságra ítélték Marco Tronchetti Proverát. Tagadja a vádakat.

A milánói bíróság ipari kémkedésben bűnösnek találta, és húsz hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Pirelli elnökét, Marco Tronchetti Proverát. Az olasz üzletembernek 900 ezer eurónyi bírságot is be kell fizetnie, de ártatlannak vallja magát, ezért fellebbezni fog az ítélet ellen.

A Financial Times információi szerint a kémkedési ügy előzménye még 2006-ra vezethető vissza, amikor húsz embert, többek között a Pirelli és a Telecom Italia korábbi elnökét, Giuliano Tavarolit is letartóztatták. Azzal vádolták őket, hogy kémhálózatot működtettek, és számos befolyásos olasz személyiségről gyűjtöttek magánjellegű adatokat – többek között két korábbi miniszterelnökről, Silvio Berlusconiról és Romano Prodiról.

Újabb csorba eshet a Pirelli hírnevén Forrás: Pirelli

Proverát – aki akkoriban a Telecom Italia elnöke volt – 2010-ben felmentették a vádak alól, de a nevét nem sokkal később újabb üggyel hozták összefüggésbe. A milánói bíróság azért emelt vádat ellene, mert egy DVD segítségével információkat szerzett a Banco Opportunity-ről, egy brazil vagyonkezelő vállalatról, amely a Telecom Italiával versengett a Brasil Telecom feletti irányításáért. A DVD-n található adatokat állítólag a Telecom Italia munkatársai szerezték meg még 2004-ben.

A magát ártatlannak valló Provera azzal védekezett, hogy a neki átnyújtott DVD-t azonnal átadta a brazil hatóságoknak. „Azért ítéltek el, mert jelentettem azokat, akik kémkedtek utánunk. Fellebbezni fogok, és biztos vagyok benne, hogy kiderül az igazság” – jelentette ki, majd hozzátette: a vádat egyetlen tanú vallomására alapozták, és bizonyítékot sem tudtak felmutatni ellene.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!