Vágólapra másolva!
A koreai versenypálya két teljesen különböző részből áll: az első felét hosszú egyenesek, a másodikat szüntelenül egymásba fonódó kanyarok uralják. A csapatok így eltérő utat választhatnak az autók beállításában, és a kínálatban lévő gumik révén a taktikákkal is lehet bűvészkedni.

Kicsit mostohagyereknek számít a bajnokságban a koreai versenypálya, amely 2010-es debütálása óta nem igazán tudta belopni magát a főszereplők és a szurkolók szívébe. A létesítményt épphogy csak sikerült időben elkészíteni az első versenyre - még a hadsereg katonáit is be kellett vonni az építkezés végső szakaszába -, de a helyszín nem kápráztatta el a közönséget.

A Korea International Circuit a Koreai-félsziget délnyugati csücskén, Mokpo kikötővárosának közelében, a Jeongam nevű tartományban található, éppen ezért Jeongamként is szokás hivatkozni rá. Noha a Forma-1 új ázsiai és közel-keleti pályáira jellemző, hogy az adott állam gazdasági fellegvárainak egyike mellett húzták fel, Kínával, Szingapúrral, Indiával, Bahreinnel és Abu-Dzabival ellentétben Koreában vidéken, elmaradott területen terítettek aszfaltszőnyeget a talajra. A Forma-1 hivatalos honlapján lévő útikalauz figyelmezteti is a versenyre kilátogatókat, hogy errefelé ne számítsanak olyan fényekre és pezsgésre, mint a majdnem 400 kilométerre lévő Szöulban. A táj viszont nagyon szép, akinek megárt a motorbömbölés, a környéken kirándulva hamar nyugalomra lelhet.

A koreai pálya nem lopta be magát a közönség és a szereplők szívébe Forrás: AFP

Mindez tehát éles váltás a Szingapúri Nagydíj kozmopolita hangulatához képest, és valószínűleg nem is sokan lesznek jelen Koreában azok közül, akik a paddockból vagy valamelyik pálya melletti épületből, pezsgőt kortyolva nézték az előző futamot. A csapatok tagjainak szintén lejjebb kell adniuk az igényeikből. "Ez egyedi nagydíj abból a szempontból, hogy a versenyzők mind ugyanabban a hotelben szállnak meg" - meséli az utolsó F1-es idényét teljesítő Mark Webber. "Az étkezések kissé szokatlanok, mert nemzetiség szerint foglalunk helyet az étteremben, és ilyenkor láthatjuk, hogy mások mit esznek reggelire."

Hallani lehetett pikánsabb sztorikat is a Koreai Nagydíjról és a szálláshelyekről. A 2010-es debütáló hétvégén a Red Bull néhány alkalmazottjának hoteljében olyan automata volt, amelyből szexuális segédeszközöket lehetett venni, mások pedig használt óvszereket találtak az ágyuk alatt. Több csapat tagjai azt gyanították, hogy a távollétükben kiadták a szobájukat pásztorórákra. Szó ami szó, ezek érdekes történetek, ám kérdés, hogy a továbbiakban mennyi hasonló születhet. A jövő évi versenynaptárban egyelőre feltételesen szerepel a Koreai Nagydíj, s bár egyes források szerint csak formalitás lesz véglegesíteni, nem érdemes mérget venni rá, hogy még évtizedekig biztosítva lesz a kevésbé népszerű helyszín a bajnokságban.

Egyenesen kezdődik, kanyarogva végződik

Az 5,615 kilométer hosszú aszfaltcsík két egymástól eltérő, ugyanakkor meglehetősen homogén részre bontható. "Az első fele lényegében pár kemény féktáv és három borzasztóan hosszú egyenes, a második fele gyors és közepesen gyors kanyarok egyvelege" - magyarázza Sergio Pérez. Az a rész, ahol a pilóták mélyen beletaposnak a gázpedálba, már a kör végén, a 17-es számú nyújtott íven elkezdődik, és a 4/5/6-os kombinációig tart. Ezalatt a körülbelül háromnegyed perc alatt csak kétszer kell fékezni, a célegyenes végén nagyjából 90, az 1,2 kilométer hosszú egyenes végén 70 km/ó-ra.

A 4/5/6-os kombináció igen lassú, több mint tíz másodpercbe telik átvergődni rajta, de az utána következő két kanyar ismét lendületes, megfelelő leszorítóerővel simán bevehetők padlógázzal. Ezután jön az a bizonyos kanyargós rész, amely több mint fél percig tart, és a versenyzők szinte szüntelenül tekerik a kormányt jobbra-balra.

A pálya két eltérő, de külön-külön homogén részből áll Forrás: FIA

"Szokatlan a vonalvezetés, mert az egyenesek rögtön a kör elején jönnek, míg a kanyarok a végére maradnak. A kacskaringós részt imádom, az sokkal szórakoztatóbb, mint a kissé unalmas egyenesek és éles fordulók" - közölte Sebastian Vettel, hozzátéve, hogy a Red Bullnak eleve nem fekszenek az egyenesek. Csapattársának, Webbernek szintén az egymásba fonódó kanyarok tetszenek. "Az utolsó szektor élvezetes, jó a ritmusa. A falak közel vannak, ezért nagyon precízen kell ívet választanunk" - mondta.

Hiába a hosszú egyenesek, a pályának a tekergős szakasza az, amely alapvetően meghatározza az aerodinamikai beállításokat. "A leszorítóerő-tartomány felső részét használjuk" - jelentette ki a Ferrari mérnöke, Pat Fry. "A 2-es kanyar után azonban van egy nagyon hosszú egyenes, ahol DRS zóna is van, ezért ott a jó csúcssebesség is szükséges."

Hasonló fejtörést más helyszínek is kínálnak a mérnököknek, és az várható, hogy a csapatok eltérő módon kötnek kompromisszumot a végsebesség és a leszorítóerő között. Az említett DRS zóna mellett a másik a célegyenesben lesz, a kettőhöz két külön érzékelési pont tartozik. A célegyenesben lévő zóna mérési pontja 60 méterrel a 16-os kanyar előtt, a második egyenesben lévő mérési pontja szokatlan módon 70 méterrel a 2-es kanyar után van. Apró módosítás a pályán, hogy megváltoztatták a bokszutca kijárati csatlakozását, illetve ellenállóbbra cserélték a műfű-borításokat. Utóbbira azután volt szükség, hogy egy éve fellazult a műfű egy része, és abból néhány darab Lewis Hamilton McLarenjére ragadt.

Idei szokás szerint Koreában is két előzési zóna lesz Forrás: AFP

Megemlítendő, hogy a kevés betétfutam és az év közben eleve ritkán használt aszfalt következtében a nagydíj hétvégéjén körről körre sokat fog javulni fog a pálya állapota, és erre reagálni kell a beállítások megváltoztatásával. "A pálya javulásának nyomon követése és kiismerése fontos lesz" - jegyzi meg a Sauber vezető versenymérnöke, Tom McCullough.

A felfüggesztés jól optimalizálható, mert a jeongami pálya aszfaltja a 7-es és 8-as kanyart leszámítva nagyon sima, nem úgy, mint amilyen a monzai vagy a szingapúri volt. Kisebb emelkedők és lejtők vannak, de nem számottevők. A motorok és a váltók terhelése átlagosnak mondható, a körönkénti padlógázos szakaszok aránya 61-62 százalék, a váltások száma 55 körüli. A legelső fokozatba két helyen, a második és a harmadik hosszú egyenes végén kell leváltani, bár ha nagyon erősen tapad az autó eleje, utóbbinál elég csak kettesbe. A hetedik fokozat gondos megválasztása fontos a végsebesség miatt.

Megint nagy különbség lehet a gumik között

A Szingapúri Nagydíjon változatos stratégiákat alkottak a csapatok, amihez hozzájárult a Safety Car menet közbeni felbukkanása is. A Pirelli hasonló változatosságra számít a taktikákkal, mert úgy tervezi, hogy Koreában újra nagy, 2-3 másodperces különbség lesz a kétféle abroncs teljesítménye között - ezúttal a szuperlágy és a közepes keménységű keveréket bocsátják használatra.

Ismét nagy eltérés lehet a kétféle gumi között Forrás: AFP

A gumikat jelentős hosszirányú terhelés éri a kemény fékezések miatt, de a kopás összességében nem szokott kifejezetten erős lenni. A pálya legjobban a jobbelső gumit nyúzza meg, ugyanakkor a hátsó abroncsoknak sincs könnyű életük a második és a harmadik szektor sok kigyorsításánál.

A Williamsnél a relatíve nagy, 22,8 másodperces bokszutcai időveszteségből eredően egyértelműnek érzik a kétkiállásos taktikát, de elképzelhető, hogy lesznek olyanok, akik a közepes keveréken rajtolva bevállalnak egy hosszú első etapot, és a szuperlágy gumikat kímélve megpróbálnak egy kerékcserével eljutni a célig. Figyelembe véve, hogy ez tavaly két versenyzőnek (épp a williamses Pastor Maldonadónak, valamint a HRT-s Narain Karthikeyannak) sikerült, illetve az idei szezon előre haladtával is tendencia a kerékcserék átlagos számának csökkenése, erre van esély.

Ami az időjárást illeti, a Koreai Nagydíjak zömét eddig borús égbolt jellemezte, ám péntekre és szombatra ezúttal kifejezetten napos, száraz időt jósol az előrejelzés, 25 fok körüli hőmérséklettel. Vasárnap azonban beborulhat az ég, és eső is lehet. Komolyabb, 30 km/ó körüli sebességű szélre is lehet számítani, ami a tengerpart közelsége miatt nem meglepő.

Räikkönen hátát figyeli a nép

A csapatok még mindig készülnek fejlesztésekkel, de egyre kevesebbel, ezért az erősorrend befagyására lehet számítani. A legnagyobb új fegyvert a Lotus veti be a körülbelül tíz centivel megnövelt tengelytávú autó révén - ezt a verziót Monzában már tesztelték, de csak mostanra bizonyosodtak meg arról, hogy megéri élesben használni. A tengelytáv meghosszabbítását úgy valósították meg, hogy előrébb tolták a futómű első trapézkarjait, ettől körönként jelentős, 2-4 tizedmásodperces javulást várnak.

Ki nyer Koreában? Az ellenfelek attól félnek, Vettel újra meglóg Forrás: Ferrari

"A leggyengébb pontunk jelenleg az egyidejű kanyarodás és fékezés. Ha ezt a problémát megpróbáljuk kiküszöbölni, az autó a kanyarok közepén alulkormányzottá válik. A hosszú tengelytáv elméletben szélesebb üzemi tartományt biztosít számunkra, így remélhetőleg kimászunk vele ebből a csapdából" - mondta a csapat szakembere, Alan Permane. "Az új autónak a fékezés közbeni kanyarodás során stabilabbnak kell lennie, úgy, hogy az eleje is jobban viselkedik."

A Koreai Nagydíj programja

Péntek:
3.00-4.30 - 1. szabadedzés
7.00-8.30 - 2. szabadedzés

Szombat:
4.00-5.00 - 3. szabadedzés
7.00-8.00 - Időmérő

Vasárnap:
8.00 - Verseny

Az [origo]-n mindegyik eseményről élőben tudósítunk.

Jeongamban arányaiban kevesebb a lassú kanyar, mint az előző pályákon, így a riválisok bízhatnak abban, hogy a Red Bull ezúttal nem tesz szert behozhatatlan fölényre az ezekből való kigyorsításoknál. A címvédő istálló autójának papíron a hosszú egyenesek sem kedveznek.

Webbernek még mindig nincs győzelme 2013-ban, és nem tűnik úgy, hogy ezen a hétvégén fogja megszakítani a rossz sorozatát: szingapúri taxizásáért megkapta idei harmadik megrovását, ami automatikusan tíz rajthelyes büntetéssé konvertálódott. Másokat egyelőre nem fenyeget ilyen büntetést, hiszen Webberen kívül mindenkinek csak legfeljebb egy megrovása van.

Érdemes lesz figyelni Kimi Räikkönent, és ezúttal nem csupán a teljesítménye miatt - a finn hátfájása kiújult Szingapúrban, ahol fájdalmakkal küzdve végül rajthoz állt, és dobogós is lett. A pénteki edzésnapig azonban nem tudja biztosra mondani, hogy Koreában versenyezni fog-e. A hátfájása egy 2001-es teszten elszenvedett balesetből származik.

A bajnokságban Vettel előnye 60 pont Fernando Alonso, 96 Hamilton, és 98 Räikkönen előtt. Matematikailag ennek a négyesnek, továbbá Webbernek és Nico Rosbergnek van még esélye a vb-címre.

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!