Vágólapra másolva!
A sportágnak 2008-ban hátat fordító gyártó szeretne újra szerepet vállalni a Forma-1-ben, ehhez azonban szabályváltozásokra lenne szükség.

A Forma-1 történetének egyik legsikeresebb motorszállítója, a Honda nem zárkózik el attól, hogy a jövőben ismét beszálljon a sportágba. A japánok a 2008-as idény után, a gazdasági világválság hatására szálltak ki a Forma-1-ből, miután túl költségesnek ítélték a gyári csapat fenntartását. Az elmúlt években számtalanszor merültek fel olyan híresztelések, hogy a Honda a visszatérését fontolgatja, egyes források szerint már kötetlen tárgyalásokra is sor került a gyártó képviselői és a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) között.

A Honda igazgatótanácsának egyik magas rangú tagja, Josiharu Jamamoto most nyíltan beszélt a visszatérés lehetőségéről. "Bár a Honda nevében nem beszélhetek, én személy szerint imádom a versenyzést. Azt sem szabad viszont figyelmen kívül hagynunk, hogy az F1-es részvétel rengeteg egyéb tényezőt von maga után" - nyilatkozta az Autocarnak. "A Forma-1 az autóversenyzés csúcsa, így óriási kötelezettséggel jár. De valóban figyelemmel kísérjük a futamokat, és reménykedünk benne, hogy egy napon újra a részesei lehetünk."

Jamamoto utalt arra, hogy az esetleges visszatérésre még mindenképpen éveket kell várni, és az éppen aktuális szabályokat is figyelembe veszik a döntésnél. Bár sokan azt várták, hogy a Honda 2014-ben, a turbómotorokkal együtt válhat ismét a Forma-1 részévé, a szakember óvatosabb terveket fogalmazott meg. "Nem gondolom, hogy egy azonnali visszatérés lehetséges lenne. Arra azonban van esély, hogy változnak az előírások, és ismét vonzó lesz számunkra az F1. Természetesen figyelemmel követem a szabályok alakulását, hiszen jó lenne visszatérni, ha lehetőségünk nyílik rá."

A Honda jelenleg a túraautó-világbajnokságban szeretne erősebb tényezővé válni, a színvonalasabb kategóriákat csak akkor célozzák meg, ha a WTCC-ben sikerül megszilárdítaniuk a helyüket az élmezőnyben. "Először nyernünk kell a WTCC-ben, utána talán előrébb is tekinthetünk" - jelentette ki Jamamoto.