Vágólapra másolva!
A Forma-1-es Red Bull-istálló kedd reggel megerősítette azt a sajtóértesülést, amely szerint Adrian Newey, a McLaren főtervezője a csapatnál folytatja pályafutását.

Newey technikai igazgatóként dolgozik majd a Red Bullnál, február végén áll munkába. A sztárdizájner leigazolásától győzelmeket, vagy legalábbis az eddiginél jobb eredményeket vár az istálló, a 2007-es autót már teljes egészében a 46 esztendős szakember fogja tervezni.

Az idén felszálló ágba került McLaren számára nagy érvágás Newey elvesztése, annál is inkább, mert a fejlesztéseket kénytelen lesz lelassítani, nehogy túl sok titok szivárogjon a Red Bullhoz. Newey már 2001-ben közel állt ahhoz, hogy elhagyja Wokingot, akkor a Jaguar (vagyis a mostani Red Bull) igazolta volna le, Niki Lauda hívó szavára. A dizájner egy szerződést is aláírt, amit a McLaren megtámadott, az eljárás végül peren kívüli megegyezéssel ért véget, és Newey nem ment sehova.

Pedig már akkor mondogatta, hogy új kihívásokra van szükége, mostanra ez végleges elhatározássá érett benne. Noha áprilisban azt nyilatkozta, év végén visszavonul, három hónappal később meghosszabbította mclarenes szerződést, igaz, csak 2006 januárjáig kötelezte el magát a gárdához. "Jövőre biztosan a Forma-1-ben leszek, de ez közel sem jelenti biztosan azt, hogy a McLarennél maradok" - hangzott Newey egyik októberi nyilatkozata, ami már sejtetni engedte, hogy valami készül körülötte.

Newey 1996-ban és '97-ben a Williamsnél dolgozott, a '98-as idényt azonban már a McLarennél kezdte, s világbajnok autót tett Mika Häkkinen alá. Eddigi pályafutása során csapatai 58 futamgyőzelmet arattak, négy vezetői- és konstruktőri világbajnoki címet nyertek, nem véletlenül a Forma-1 egyik legelismertebb szakembere.

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke érthető örömmel fogadta a hírt. "Ha választhattam volna Adrian Newey és Michael Schumacher közül, biztosan előbbire adom a voksom. Leigazolásának hatalmas reklámértéke van, rengetegen fognak ránk figyelni, ez egyszersmind egyértelmű jelzés arra nézvést is, hogy a Red Bull nem csupán töltelék kíván lenni az F1-es mezőnyben."

Horner elárulta, hogy Newey-nak nagy kihívást jelent élcsapatot faragni a Red Bullból, nem is a pénzért vállalta el a munkát. "Többet kereshetett volna a McLarennél, de számára a pénz már nem minden. Döntéséről már értesítette jelenlegi csapatát. Jövőre a negyedik-ötödik hely a célunk a konstruktőrök között, Newey munkája 2007-től lesz igazán észrevehető."