Vágólapra másolva!
A Forma-1-es világbajnokság nyolcadik futamára, a Kanadai Nagydíjra kerül sor vasárnap. Röviden összefoglaltuk, amit pályáról tudni érdemes. Fontos: a futam nem hajnalban, reggel vagy délután kezdődik, hanem este fél hétkor.

Aki Kanadában a Forma-1-re gondol, annak rögtön bevillan a Villeneuve név is. Ez egészen biztos, hiszen az észak-amerikaiak nagyon szerették a rámenősségéről elhíresült, a 80-as évek elején hat futamgyőzelemig jutott (köztük Montrealban is) Gilles Villeneuve-öt, aki az 1982. május 8-i zolderi edzésen halálos balesetet szenvedett. A rajongás ékes bizonyítaként a montreali pályát rögtön el is nevezték róla.

Montrealban 1967-ben világkiállítást rendeztek, a ring ennek területén fekszik egy szigeten, a Szent Lőrinc-folyó közepén. Hidakon keresztül lehet megközelíteni a valóban festői környezetben elterülő aszfaltcsíkot, amelyre a Forma-1-es pilóták és csapatok mindig szívesen utaznak. Már csak azért is, mert Montrealt tartják Kanada "legtrendibb" városának.

Maga a pálya a gyorsabbak közé tartozik, ahol a szárnyaknak (leszorítóerőnek) kevesebb, a fékeknek viszont annál fontosabb szerep jut. Több olyan szakasz is akad, amelyen a pilóták 300 körüli sebességre gyorsulnak fel, hogy aztán többnyire szűk kanyarokon átverekedve magukat folytassák útjukat.

A pályát évente csak egyszer használják, így a pénteki szabadedzéseken a poros felület miatt történhet egy-két kicsúszás. Ami a vasárnapot illeti, a sok padlógázas szakasz inkább a Ferrarinak kedvez, összességében arra számíthatunk, hogy a boxban dőlnek majd el a legfontosabb kérdések.

A pálya neve: Gilles Villeneuve Circuit
Debütálásának éve: 1978
Futamok száma: 25

Aszfaltminőség: hullámos
Ideális gumikeverék: lágy/puha
Gumikopás: közepes
Padlógázarány: 58%
Üzemanyagfogyasztás: közepes
Elérhető csúcssebesség: 348 km/h

Körrekord edzésen: 1:12.836 (Juan Pablo Montoya, Williams-BMW, 2002)
Körrekord versenyen:
1:15.682 (Juan Pablo Montoya, Williams-BMW, 2002)

Időeltolódás: -6 óra
Verseny startja: 18.30

A legutóbbi győztesek:
2003:
Michael Schumacher (Ferrari)
2002: Michael Schumacher (Ferrari)
2001: Ralf Schumacher (Williams-BMW)
2000: Michael Schumacher (Ferrari)
1999: Mika Häkkinen (McLaren-Mercedes)
1998: Michael Schumacher (Ferrari)
1997: Michael Schumacher (Ferrari)
1993: Damon Hill (Williams-Renault)
1995: Jean Alesi (Ferrari)
1994: Michael Schumacher (Benetton-Ford)

http://www.grandprix.ca