Massa vette át a vezetést Kínában

Események

Forma-1, Felipe Massa, Ferrari
Vágólapra másolva!
A Ferrari brazilja a második szabadedzésen ismét gyorsabb volt Alonsónál, ráadásul nem csak az egy körös, hanem a hosszú etapjában is. Sokáig a Mercedes uralta a pályát, de Rosberget végül Räikkönen is megelőzte.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül33 bejegyzés
09:48
április 12, 2013
Vágólapra másolva!

Hamarosan kezdődik a délutáni edzés

Köszöntjük kedves olvasóinkat a Kínai Nagydíj péntek délutáni szabadedzéséről élőben készülő tudósításunkban! Hajnali technikai problémáink szerencsére megoldódtak, így már nem csak a Twitteren tudunk közvetíteni.

09:50
április 12, 2013
Vágólapra másolva!

Kirobbanó formában van a Mercedes

Bár a csapat azt hangoztatta, hogy nem számít a tavalyi győzelem megismétélésére, remekül kezdték a hétvégét: délelőtt Nico Rosberg egy, Lewis Hamilton pedig fél másodpercet vert a Red Bullokra is. A teljes eredménylista az edzés összefoglalójával itt olvasható.

09:52
április 12, 2013
Vágólapra másolva!

Némi meglepetésre Felipe Massa vette át a vezetést a Kínai Nagydíj péntek délutáni szabadedzésén, mind a rövid, mind a hosszú etapokon meggyőző teljesítményt nyújtva a Ferrarival.

Miután a sanghaji pályát délelőtt fölényesen uralták a Mercedesek, egy ideig a második tréningen is úgy tűnt, hogy ők vannak a legjobb formában. Ám röviddel a félidő előtt Massa a lágy keverékű Pirellikkel 1:35.340-es kört futott, fél másodpercet verve az addig az élen álló Nico Rosbergre. Ráadásul akkor is rendkívül gyorsnak tűnt, amikor az edzés végén a versenyre készülve hosszú etapot teljesített a közepes gumikon.

Akkor körönként 5-7 tizedmásodperccel gyorsabb volt az amúgy a 2. helyen végző Kimi Räikkönen Lotusánál, és saját versenymérnöke szerint is "hihetetlen" tempót diktált. Csapattársa, Fernando Alonso a 3. helyen zárta az edzést.

Rosberg végül kénytelen volt beérni a 4., csapattársa, Lewis Hamilton pedig - akit Nico Hülkenberg kissé feltartott - a 7. hellyel. Ebben azonban az is szerepet játszhatott, hogy ők a Ferrariknál és a Lotusoknál korábban tették meg egyetlen gyors körüket a lágy gumikon, amikor a pálya állapota még rosszabb volt. Ugyanez érvényes Mark Webberre, aki szokatlanul hamar kipróbálta a jobban tapadó keveréket. A Red Bullnál ma csak Sebastian Vettel autójára szerelték fel az új hátsó vezetőszárnyat, de nem világos, hogy azt a hétvége további részére Webber is megkaphatja-e, ha elégedettek lesznek a teljesítményével.

Forrás: Ferrari
A galériához kattintson!

A legnagyobb sztorinak azonban a lágy Pirellik szemcsésedése és rendkívül gyors kopása ígérkezik, amelyre ma szinte mindenki panaszkodott. Hamilton az edzés után kijelentette, hogy alkalmatlanok a sanghaji pályára, a rádión pedig azt mondta: "Nem hiszem el, hogy így viselkednek a gumik. Mások is ilyen kopással küszködnek?"

Jenson Button a közepes keveréken balelső defektet is kapott - igaz, ebben szerepet játszhatott egy csúnya elfékezés. Csapattársának, Sergio Péreznek még zaklatottabb napja volt: a délelőtti edzés végén a bokszbejáratnál ütközött a gumifalnak, délután pedig a tempós 7/8-as kanyarnál sodródott ki, újra megrongálva McLarenjét.

Közben Max Chilton Marussiájából kétszer is szivárogni kezdett az olaj a megrepedt tartály miatt, míg Valtteri Bottas Williamsét motorproblémák tartották sokáig a garázsban.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

http://static.origos.hu/s/partners/f1/html/session_2013_3_2.html
09:59
április 12, 2013
Vágólapra másolva!

Melegebb lett az aszfalt

A délelőttihez képest is, már 36 fokos. Sanghajban szép idő van, nem várnak esőt a hétvégére, és vasárnapig egyre melegebb lesz. Csak szokás szerint a por okoz némi problémát.

10:03
április 12, 2013
Vágólapra másolva!

Gutiérrezé az első mért kör

1:41.876 alatt teljesíti, miután a 12-es kanyarnál elfékezi magát, de Vergne 1:40.951-gyel azonnal megelőzi. Egyelőre persze mindenki a közepes gumikat használja, már 18-an tettek meg legalább egy ellenőrző kört.

10:07
április 12, 2013
Vágólapra másolva!

Van der Garde majdnem ütközik Grosjeannal

Megpróbálta kifékezni a Lotust, de a francia szemlátomást nem számított rá, és elkezdett bekanyarodni a szokásos íven. Szerencsére időben kapcsolt, és elkerülte a koccanást. Közben Pic a rádión jelentette, hogy beesett a fékpedál, s mivel a problémát a telemetria is megerősítette, a Caterham a következő félórát a fékfolyadék leeresztésével és újratöltésével fogja fordítani. Pech.

10:09
április 12, 2013
Vágólapra másolva!

Ismét Rosberg az élen

1:37.669-es kört futott, Webber csak 4 századra van tőle. Őket Hamilton és Vettel követi, úgyhogy ismét Red Bull-Mercedes csata körvonalazódik. A hosszú etapokon délelőtt a Red Bull tűnt az erősebbnek.

10:11
április 12, 2013
Vágólapra másolva!

Pérez ismét kicsúszik

A délelőtti edzés végén a bokszbejáratnál ment neki a gumifalnak, megrongálva a McLaren elejét, most pedig a 8-as kanyarban sokallt be durván. Az autója oldalvást csúszott ki, a kavicságyon átszánkázva, majd ezúttal háttal csapódva a guminak. "Volt egy kis kalandom" - jelenti a rádón, de erről azért többről van szó. Úgy tűnik, a McLaren hátulján kicsit megsérült a karosszéria-borítás, de az új kipufogó nem. Nem sokkal korábban Chilton Marussiája megállt az 5-ös kanyarnál. Úgy tűnik, az olajnyomással akadt gond.

10:14
április 12, 2013
Vágólapra másolva!

Rosberg tovább gyorsul

1:36.730 az új ideje. Már Hamilton is javított, úgyhogy megint a két Mercedes áll az élen.

10:16
április 12, 2013
Vágólapra másolva!

Van der Garde megpördül

Túl agresszívan próbálja ráfordítani a Caterhamet az első kanyarra, de a hátsó gumik nem bírják tapadással. Közben Massa már a 4. helyen áll, a két Red Bull között. Rosberg a délelőttihez hasonlóan újra fél másodperccel vezet Hamilton, és egy másodperccel Webber előtt.

10:18
április 12, 2013
Vágólapra másolva!

Vergne máris a lágy gumikon próbálkozik

Mint általában, most is a Toro Rosso vált elsőként a lágy keverékre. Hamilton lefaragott az idejéből, a hátránya már csak 64 ezred Rosberghez képest. Az előbb tájékoztatták a rádión, hogy főként az utolsó két kanyarban veszített időt.

10:22
április 12, 2013
Vágólapra másolva!

Alonso feljön harmadiknak

Megelőzi Webbert, 0,568 másodperccel lassabb Rosbergnél. Az ausztrál most a lágy Pirellikkel próbálkozik...

10:24
április 12, 2013
Vágólapra másolva!

Webber a lágy gumikon átveszi a vezetést

A közepes gumikon elért 1:37.709-es eredményét a lágyakon 1:36.092-re javítja, ezzel 0,638 másodpercet ver a gyorsabbik Mercedesre. Ricciardo, szintén a lágy keveréken, a 4. helyre jön fel a Toro Rossóval.

10:26
április 12, 2013
Vágólapra másolva!

Dolgoznak Alonso Ferrariján

Szétszerelték az autó elejét, de a spanyol nem szállt ki a pilótafülkéből, úgyhogy valószínűleg nem hosszadalmas javításról van szó. Csapattársával ellentétben Vettel még a közepes gumikon köröz.

10:30
április 12, 2013
Vágólapra másolva!

Rosbergé a hétvége leggyorsabb köre

Ő is megkapta a lágy gumikat, sőt ki is használta: 1:35.819-es eredményével 0,273 másodpercet vert Webberre, ami biztató a Mercedesnek. Utána viszont ő és Hamilton is feltartotta a gyors körrel próbálkozó Hülkenberget.

10:32
április 12, 2013
Vágólapra másolva!

Gond van Bottas motorjával

Ezért még ki sem tudott menni a pályára, és még dolgoznak a Williamsnén. Csapattársa, Maldonado csak a 17. helyen áll.

10:34
április 12, 2013
Vágólapra másolva!

Hamilton alig javít a lágy gumikon

Az első szektorban abszolút legjobb részidőt ért el, végül 7 tizedes hátránnyal mégis csak 3. lett Rosberg és Webber mögött. A középső szektorban sok időt vesztett, talán azért, mert Hülkenberg visszaadta neki az előbbi kölcsönt. A Sauber versenyzője érezhetően kiakadt, amiért feltartották. "Az a szemét Mercedes nem húzódott le előlem" - fakadt ki a rádión.

10:37
április 12, 2013
Vágólapra másolva!

Pérez McLarenje bakon áll

Az iménti kaland, amikor kicsúszott, nem tett jót az autójának: ki kellett szállnia, és tétlenül nézi, ahogy a szerelők minden szögből vizsgálgatják.

10:39
április 12, 2013
Vágólapra másolva!

Vettel sem gyors a lágy gumikon

Csak 1:36.791-es körre futotta az erejéből, miután az utolsó kanyarban túl szélesen fordult, kisodródva a műfűre. A hátránya Rosberggel szemben csaknem egy másodperc, de Webberhez képest is 7 tized.

10:42
április 12, 2013
Vágólapra másolva!

Massa fantasztikus kört fut

A brazil ismét csúcsformában: a lágy gumikon abszolút legjobb részidőt fut az első két szektorban, 1:35.340-es idejével 0,479 másodpercet verve még Rosbergre is. Alonso még a bokszban van, egyelőre nem próbálta ki a lágy Pirelliket.

10:45
április 12, 2013
Vágólapra másolva!

A sorrend félidőben

Massa, Rosberg, Webber, Hamilton, Vettel, Gutiérrez, Ricciardo, Alonso, Vergne, Hülkenberg. A legjobb tíz közül már csak Alonso érte el a közepes gumikkal az időeredményét.

10:49
április 12, 2013
Vágólapra másolva!

Räikkönen feljön másodiknak

A Lotus eddig nem tűnt túl meggyőzőnek, de valószínűleg a pálya állapota is javult, mert Räikkönen alig 0,152 másodperces hátránnyal zárkózott fel Massa mögé, a 2. helyre. A finn autóján az új kipufogó-kivezetés van, Grosjeanén viszont a régi. A francia nem tudott jó időt futni a lágy gumikon, mert az első körében hibázott.

10:51
április 12, 2013
Vágólapra másolva!

Alonso csak harmadik a lágy gumikkal

A 3. helyre kormányozza Ferrariját, 0,415 másodperccel csapattársa, Massa mögé. Csak a pálya harmadik szektorában volt gyorsabb nála, lehet, hogy megpróbálta a kör végére tartakékolni a gyorsan elkopó lágy Pirelliket.

10:53
április 12, 2013
Vágólapra másolva!

Pérez visszatért a pályára

Kicsúszása után újra autóba ülhetett, de az önbizalma nem lehet az igazi, mert a lágy gumikon 1,6 másodperces hátránnyal ért körbe. Button sem brillírozott, az ő ideje a 6. helyre volt elég.

10:56
április 12, 2013
Vágólapra másolva!

Megkezdődtek a versenyszimulációk

A szokásosnál kicsit korábban. Közben Bottas motorproblémáját megoldotta a Williams, így végre kihajthatott a pályára, de egyelőre csak a közepes Pirellikkel. A sorrend valószínűleg beállt, mégpedig így: Massa, Räikkönen, Alonso, Rosberg, Webber, Button, Hamilton, Sutil, di Resta, Vettel.

11:02
április 12, 2013
Vágólapra másolva!

Durván szemcsésednek a lágy gumik

Gyakorlatilag az összes autón ez látható. A hosszú etapont lévő Rosberget megkérdezték a rádión, hogy múlik-e a szemcsésedés, de azt felelte, nem igazán. Vettel is küszködki a gumikkal, ő a 6-os kanyarnál fékezte el magát az imént. Hamilton pedig azt mondta: "Nem hiszem el, hogy így viselkednek a gumik. Mások is ilyen kopással küszködnek?"

11:10
április 12, 2013
Vágólapra másolva!

Räikkönen is panaszkodik a gumikra

Az elsők borzasztóan szemcsésednek, mondja. "Értjük, Kimi, de muszáj kint maradnod. Az opciós gumik nem tűnnek túl jónak a versenyre" - felelik neki. Most egyszerre tizennyolc autó van a pályán, közülük nyolc a lágy keveréken.

11:15
április 12, 2013
Vágólapra másolva!

Massa a hosszú etapon is gyors

A közepes gumikat használja, és Rob Smedley azzal biztatja a rádión, hogy a tempója ehhez képest "nem gyors, hanem egyenesen fantasztikus" - Räikkönennél például körönként 5-7 tizeddel jobb. A Ferrari megosztja a munkát, Alonso közben a lágy Pirellikkel körözget.

11:17
április 12, 2013
Vágólapra másolva!

Button defektet kapott

A bal első gumija leeresztett, szerinte azért, mert a kopástól kiszakadt, ami aggasztó. Igaz, az egyik hajtűben csúnyán elfékezte magát az előbb. Lehetséges, hogy a gumik meg is adják magukat a terheléstől? Ez egyre jobb... Alonso a lágyakon 1:42.5-tel kezdte az etapját, és már 1:46-ra esett vissza. Massa eddig 12 kört teljesítette ebben az egy etapban.

11:21
április 12, 2013
Vágólapra másolva!

Button alulkormányzottsággal küszködik

Ahogy azt régóta megszokhattuk tőle. Gutiérrez napjának vége: a Sauberjét szerelik, ő már a garázsban álldogál. Közben a Marussiának sikerült visszajuttatnia a pályára Chiltont, de az autója ismét megállt, úgyhogy egész délután csak 2 mért kört tudott megtenni. Pérez előtt lassult le, és a mexikói kameráját be is terítette valamilyen folyadékkal.

11:24
április 12, 2013
Vágólapra másolva!

Webber dühösen integet Buttonnak

Úgy érezte, a brit feltartotta. A versenyirányítás azonban egyértelművé tette, hogy a szabadedzéseken semmilyen akadályozást nem fognak kivizsgálni a sportfelügyelők, leszámítva a kifejezetten veszélyes eseteket.

11:29
április 12, 2013
Vágólapra másolva!

Hamiltonnal a benzinspórolást gyakoroltatják

Már 17 kört tett meg ebben az etapban a közepes gumikkal, és a rádión arra kérték, hogy 25 méterrel a szokásos hely előtt engedje fel a gázt, egy darabig csak motorfékkel gurulva. Az edzésnek azonnal vége.

11:31
április 12, 2013
Vágólapra másolva!

Az edzésnek vége, Massa nyert

Ahogy az várható volt, megtartotta a vezetést. Az edzésnek ezzel vége, köszönjük a figyelmet! Hamarosan bővítjük a cikket a teljes eredménylistával és a szöveges összefoglalóval is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!