Vettel csak a 4., Alonso a 8. helyről rajtolhat a vb-döntőn

Események

hamilton mclaren webber red bull button brazil
Vágólapra másolva!
Hamilton pole pozícióval búcsúzik a McLarentől, miután a Brazíliai Nagydíj vizes pályán kezdődő időmérőjén legyőzte a világbajnoki cím várományosait is. Vettel a Q2-t at élen zárta, de a Q3-ban hibázott, és Alonso is kikapott saját csapattársától.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül42 bejegyzés
17:28
november 24, 2012
Vágólapra másolva!

A világbajnoki cím egyik várományosa sem futott tökéletes időmérőt az idényzáró Brazil Nagydíj előtt, Sebastian Vettel a 4., Fernando Alonso pedig csak a 8. rajtkockát tudta elhódítani a futamra, amelyet 80 százalékos valószínűséggel össze fog zavarni az eső. Lewis Hamilton idei 7. pole pozíciójával búcsúzott a McLarentől, a szezon végi ranglistán eggyel megelőzve Vettelt, míg Michael Schumacher nem tudott bekerülni a Q3-ba, így a 14. helyről kell nekivágnia pályafutása utolsó versenyének.

Az időmérő előtt fél órával eleredt az eső, de mire elkezdődött a Q1, már el is állt. Ezért mindenki a slick gumikon ment ki a felszáradóban lévő pályára, az időeredmények folyamatosan javultak, s bár ilyenkor rendszerint felborul a papírforma, ezúttal csak Romain Grosjean esett a helyzet áldozatául, aki utolsó mért köre előtt a bokszutca fala mellett próbálta előzni Pedro de la Rosát. A két autó azonban összeért, és a Lotusról letört az első vezetőszárny.

"Az egész kört Pedro mögött töltöttem, akinek kék zászlókat lengettek" - magyarázta. "Meg akartam előzni, szerintem nem vett észre. Olyan keményen fékeztem, amilyen keményen csak tudtam, de így is összekoccantunk." De la Rosa úgy vélte, nem hibázott. "Az egyetlen száraz ívet követtem" - állította. "Mind a négy kerekemmel azon próbáltam maradni, amikor hirtelen azt éreztem, hogy valaki a bal hátsó gumimnak ütközik. Nem értem, hogy akarhat valaki ott előzni."

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=F9uwV8EpDqkMlhgB


Vettel a Q2-t némi meglepetésre megnyerte, a Q3-ban teljesített első körében viszont elkövetett egy kisebb hibát a 4-es kanyarnál, ezért másodszorra szemlátomást nem akart túl sokat kockáztatni. "A Q3 nem alakult tökéletesen" - ismerte el rosszkedvűen. "Nem voltam elég gyors, tudom, hogy mehetett volna jobban is. Már alig várom, hogy átnézzem az adatokat, és kiderítsem, hol voltam lassabb a kelleténél."

Vettel éppúgy kikapott csapattársától, Mark Webbertől, mint Alonso Felipe Massától. A spanyol ennek ellenére azt állította, az eredménye megfelel a várakozásoknak, és cáfolta, hogy a Ferrari kifejezetten az esőre bazírozva állította be az autóját. "Igyekezni fogok felállni a dobogóra, ahogy Abu-Dzabiban és Austinban ilyen hátulról rajtolva is sikerült" - ígérte. "A versenyünket ez az eredmény nem befolyásolja jelentősen. Az F1-et az aerodinamika uralja. Szárazon is maximális leszorítóerővel mentünk, esőben is azzal fogunk, úgyhogy nem kockáztattunk semmivel. Csak minimális változtatásokról van szó."

A kérdésre, hogy a Ferrari itt is feltöri-e a plombát Massa váltóján, mint Austinban, hogy Alonso előrébbről indulhasson, a csapatfőnök Stefano Domenicali határozott nemmel felelt. Massa pedig vicceskedve kijelentette, hogy ha azt mondják, elromlott a váltója, akkor is azzal fog versenyezni. Webber ugyanakkor leszögezte, hogy neki nem áll szándékában segíteni Vettelnek. "Száz százalékig a saját autómmal fogok foglalkozni, hogy minél jobban sikerüljön a versenyem" - állította.

Forrás: AFP
Kattintson a képre a galériáért!

Alonso elé beférkőzött Pastor Maldonado is, őt azonban utólag megrovásban részesítették a sportfelügyelők, mert a Q2-ben a piros jelzés ellenére nem állt meg, amikor behívták mérlegelésre. Mivel ez már a harmadik alkalom volt számára, automatikusan tíz rajthellyel hátrébb, a 16. kockába sorolták, így Alonso előrelépett a 7. helyre, amely a pálya tisztábbik felén található.

Forrás: Farkas Péter [origo]Nico Rosberg beverekedte magát a Q3-ba, Schumacher viszont a középső etapban nem tudott elég jó köridőt futni, így az időmérőkön 10:10-es döntetlennel zárt csapattársa ellen. A hétszeres világbajnok azonban célzott rá, hogy minden lapját az esőre tette fel. "Túlságosan az esős programunkra koncentráltunk, ami ma még nem térül meg" - célozgatott rejtélyes mosollyal az arcán, bár a végsebességek listáján 6. lett, ami azt sugallja, hogy az autóját nem nagy leszorítóerőre állították be.

Hamilton, aki a McLaren 155., saját 26. pole-ját szerezte meg, érzékeny búcsúra készül a csapattól, amely felnevelte. "Azt hiszem, az idő holnap trükkös lesz, lottóvá varázsolhatja a versenyt" - figyelmeztetett. "Előnyös helyzetbe hoztuk magunkat ahhoz, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy ez sikerüljön is."

Alonsónak legalább 14 ponttal többet kell szereznie Vettelnél, hogy ő legyen előbb háromszoros világbajnok, míg a McLarennek ugyanennyit kell hoznia a Ferrarin, ha el akarja ragadni tőlük a konstruktőri 2. helyet.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!

http://static.origo.hu/s/partners/f1/html/session_2012_20_9.html
17:40
november 24, 2012
Vágólapra másolva!

Hamarosan kezdődik az időmérő

Köszöntjük kedves olvasóinkat, magyar idő szerint 17 órakor kezdődik a 2012-es szezon utolsó időmérő edzése, Interlagosból.

17:42
november 24, 2012
Vágólapra másolva!

Megérkezett az eső az időmérő előtt

Az eső ebben a percben állt el, arra számíthatunk, hogy a pálya gyorsan fel fog száradni.

17:44
november 24, 2012
Vágólapra másolva!

Räikköennek motort kellett cserélni

A harmadik szabadedzésen elfüstölt az élettartama végén járó motorja, ezért kicserélték az időmérőre arra, amivel Abu-Dzabiban nyert három hete.

17:46
november 24, 2012
Vágólapra másolva!

Az eső ellenére sincs hűvös idő

A levegő 25, az aszfalt 30 fokos Interlagosban.

17:48
november 24, 2012
Vágólapra másolva!

A McLaren esélyes a pole-ra

Az eddigi három, száraz időben rendezett szabadedzést mind a McLaren nyerte meg Brazíliában, pénteken Hamilton nyert kettőt, szombaton Button a harmadikat.

17:49
november 24, 2012
Vágólapra másolva!

Várhatóan ma nem lesz több eső

A Ferrari azt írta a Twitteren, hogy az időmérőn nem számítanak esőre. Holnap délelőtt is esni fog nagy valószínűséggel, de a futam rajtjára elállhat.

17:51
november 24, 2012
Vágólapra másolva!

Kockáztatásra készül a Ferrari

A harmadik szabadedzésen már gyakorolták a szélárnyákozást a célegyenesben. Ha sikerült összehangolni a két versenyzőt, akkor akár 1-1,5 tizedet is hozhat a konyhára, de ha véletlenül feltartják egymást, akkor ennél sokkal többet is beukhatnak vele.

17:53
november 24, 2012
Vágólapra másolva!

Vettel zenét hallgat

A vb-pontversenyt 13 ponttal vezető német versenyző a garázsa előtt toporog, fején egy nagy fejlallgatóval.

17:56
november 24, 2012
Vágólapra másolva!

Ecclestone Hamiltonnak adná a vb-címet

A BBC-nek azt nyilatkozta a Forma-1 nagyura, hogy szerinte Lewis Hamilton érdemelné meg a világbajnoki címet.

17:59
november 24, 2012
Vágólapra másolva!

Felszáradt a pálya

A szél és amagas aszfalthőmérséklet miatt már szinte teljesen felszáradt a pálya.

18:00
november 24, 2012
Vágólapra másolva!

Elkezdődött az időmérő

Eddig hatan mentek ki a pályára, mindenki a száraz gumin, közepes keveréken.

18:02
november 24, 2012
Vágólapra másolva!

Nagyon csúszik a pálya

Már Kovalainen és Karthikeyan is kicsúszott, de gond nélkül visszatértek a pályára. Eső után a rázókövek szoktak lenni a legcsúszósabbak.

18:03
november 24, 2012
Vágólapra másolva!

Pic és Kovalainen versenyez

Úgy támadták egymást az utolsó kanyarban és a célegyenesben, mintha a versenyen lennének. Kovalainen azt mondta, nagyon nedves az utolsó kanyar. Egyelőre  

18:05
november 24, 2012
Vágólapra másolva!

Egyelőre Kobajasi vezet

Az állását vesztett japán utolsó időmérője ez a Saubernél. Ideje a nedves pálya miatt még tíz másodperccel lassabb a hétvége legjobb körénél.

18:07
november 24, 2012
Vágólapra másolva!

Gyorsan javulnak az idők

Már Vergne vezet a Toro Rossóval, ideje 1:20,567.

18:08
november 24, 2012
Vágólapra másolva!

Hűl az aszfalt

27 fokos jelenleg, míg tegnap 49 fokos volt. Ez megkavarhatja a kártyákat.

18:09
november 24, 2012
Vágólapra másolva!

Maldonado vezet

Ideje 1:18,709. Vettel közben kijött kemény gumival, és Alonso is.

18:11
november 24, 2012
Vágólapra másolva!

Alonso hét mért kört tesz meg

Rádión mondták neki, hogy hét kört kell megtennie a kemény gumival, Valószínűleg azért, hogy a végére rendesen bemelegedjenek.

18:12
november 24, 2012
Vágólapra másolva!

Hamilton az élen

Ideje 1:17,772. Alig előzi meg Sennát.

18:14
november 24, 2012
Vágólapra másolva!

Alonso is gyors

Átvette a vezetést egy pillanatra, de aztán Hamilton letaszította az éltől 1:17, 346-os körével.

18:15
november 24, 2012
Vágólapra másolva!

Gyorsan cserélődik a sorrend

Rosberg és Paul di Resta is vezetett, de aztán Hamilton ismét az élre állt. Vettel csak a 10.

18:17
november 24, 2012
Vágólapra másolva!

Grosjean ütközött

A francia összekoccant de la Rosával az utolsó kanyarban, a spanyol felszorította a kerítésre. A Lotus első szárnya egy körrel később leesett. Amúgy Senna vezet.

18:20
november 24, 2012
Vágólapra másolva!

Vége a Q1-nek, Grosjean kiesett

A sorrend: Hamilton, Senna, Button, Hülkenberg, Vettel, di Resta, Rosberg, Pérez, Schumacher, Alonso, Webber, Massa, Maldonado, Kobajasi, Räikkönen, Vergne, Ricciardo,

A kiesők:

Grosjean, Petrov, Kovalainen, Glock, Pic, Karthikeyan, de la Rosa.

Grosjeannak sokba került a koccanás.

18:27
november 24, 2012
Vágólapra másolva!

Kisütött a Nap

Eső már nem lesz az időmérőn, az időjárás egyre jobb.

18:28
november 24, 2012
Vágólapra másolva!

Grosjeanék ütközését az időmérő után vizsgálják ki

A sportfelügyelők az időmérő után tárgyalják meg Romain Grosjean és Pedro de la Rosa ütközését. A sportfelügylők tanácsadója ezen a hétvégén Mr. Le Mans, azaz Tom Kristensen.

18:29
november 24, 2012
Vágólapra másolva!

Elkezdődött a Q2, Alonso vezet

A Ferrarik már kint, meglepetésre kemény gumival. Alonso ideje 1:14,631.

18:31
november 24, 2012
Vágólapra másolva!

Kovalainen távozik az F1-ből

A finn elismerte a BBC-nek, hogy valószínűleg ez volt az utolsó időmérő edzése a Forma-1-ben.

18:33
november 24, 2012
Vágólapra másolva!

A pillanatnyi sorrend

Alonso, Massa, Hülkenberg, Rosberg, Schumacher, Kobajasi, Pérez, di Resta, Senna, Ricciardo, Vergne, Räikkönen, Maldonado.

18:36
november 24, 2012
Vágólapra másolva!

Kijöttek a Red Bullok

Közepes gumin vannak, ami itt a lágyabbat jelenti. Vettelnek négy mért köre lesz.

18:38
november 24, 2012
Vágólapra másolva!

Vettel átvette a vezetést

A világbajnok ideje 1:13,209, ezzel ő vezet Hamilton előtt.

18:41
november 24, 2012
Vágólapra másolva!

Massa és Schumacher kieső helyen

De a sorrend még változhat, van egy perc a Q2-ből.

18:43
november 24, 2012
Vágólapra másolva!

Vége a Q2-nek, Schumacher kiesett

A sorrend: Vettel, Hamilton, Button, Webber, Räikkönen, Maldonado, Hülkenberg, Rosberg, Alonso, Massa,

A kiesők:

di Resta, Senna, Pérez, Schumacher, Kobajasi, Ricciardo, Vergne.

18:46
november 24, 2012
Vágólapra másolva!

Maldonado átment a piroson

Amikor egyszer behajtott a bokszba a Q2 alatt, piros volt a lámpa. Még nem tudni, hogy megbüntetik-e. Egyébként a venezuelai ezredre azonos időt ment Kimi Räikkönennel, 1:13,698-at.

18:49
november 24, 2012
Vágólapra másolva!

Schumacher az esőre készült

Azt nyilatkozta, hogy túlságosan az esős beállításra koncentráltak, azért végzett ennyire hátul. Majd kiderül, hogy holnap-ez bejön-e neki az utolsó versenyén.

18:51
november 24, 2012
Vágólapra másolva!

Elkezdődött a Q3

Nico Rosberg már a pályán tartózkodik.

18:54
november 24, 2012
Vágólapra másolva!

Hamilton űridőt futott

Megfutotta a hétvége eddigi legjobb körét, ideje 1:12,850. Massa egyelőre gyorsabb Alonsónál.

18:56
november 24, 2012
Vágólapra másolva!

Vettel hibázik

Első gyors körében rontott a négyes kanyarban, lement a vizes rázókőre. Ideje egy másodperccel rosszabb a McLarenekénél.

18:57
november 24, 2012
Vágólapra másolva!

A sorrend

Hamilton, Button, Webber, Hülkenberg, Massa, Alonso, Vettel, Rosberg. 

18:59
november 24, 2012
Vágólapra másolva!

Kezdődnek az utolsó körök

Nagy a feszültség, Webber egyelőre gyorsnak tűnik.

19:01
november 24, 2012
Vágólapra másolva!

Vége az időmérőnek, Hamiltoné a pole

Nagyon izgalmas volt az utolsó perc. Vettel és Alonso is kikapott a csapattársától.

19:02
november 24, 2012
Vágólapra másolva!

Vettel a 4., Alonso a 8.

A Q3 sorrendje: Hamilton, Button, Webber, Vettel, Massa, Maldonado, Hülkenberg, Alonso, Räikkönen, Rosberg.

Hamilton ideje 1:12,458 volt, ami a hétvége legjobbja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!