Vettel megállíthatatlan volt az időmérőn

Események

Forma-1, Red Bull, Sebastian Vettel, Indiai Nagydíj
Vágólapra másolva!
A pole-ja egy pillanatig sem forgott veszélyben az indiai időmérőn, a legrövidebbet Felipe Massa húzta, akinek egy kerékvetőn eltört a futóműve.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül49 bejegyzés
12:17
október 29, 2011
Vágólapra másolva!

Sebastian Vettel újabb magabiztos pole pozíciót szerzett az Indiai Nagydíj időmérő edzésén, így vasárnap idén már tizenharmadik alkalommal indulhat majd az élről. Ezzel a Red Bull rekordot döntött: korábban egyetlen csapat sem szerezett 16 edzéselsőséget egy szezonban, eddig a Williamsszel és a McLarennel holtversenyben vezették az örökranglistát 15 pole pozícióval. És még két futam hátravan...

A második helyre Hamilton hozta be a McLarent, ő azonban a péntek délelőtti szabadedzésen begyűjtött háromhelyes rajtbüntetése miatt csak az ötödik rajtkockából, csapattársa mögül indulhat. Jenson Button az egész időmérőn küszködött az autójával, a Q1-ben egy szett lágy gumit is kénytelen volt elhasználni, így a Q3-ban csak egyszer próbálkozhatott.

Hamilton büntetése miatt Mark Webber a második, Fernando Alonso pedig a harmadik helyre ugrik előre. A spanyol ezzel messze túlteljesítette a tervet, a ferrarisok az időmérő előtt elmondták, hogy az 5-6. helyre várják magukat. Az olaszoknál mégsem lehetett felhőtlen az öröm, Felipe Massa ugyanis a Q3 utolsó percében alaposan összetörte az autóját: túl keményen hajtott rá az egyik jobbos kerékvetőjére, ami annyira megütötte a jobb első futóművet, hogy a lengőkarok egyszerűen eltörtek. Az autó irányíthatatlanul a szemközti falba csapódott, a brazilnak azonban szerencsére nem esett baja, és korábbi idejének köszönhetően a 6. helyről indulhat holnap.

Balesete azonban Buttonnak okozhat fejtörést: a brit ugyanis éppen mögötte haladt, így sárga zászlós jelzés alatt futotta leggyorsabb körét, bár állítása szerint elvette a gázt. "Láttam a guminyomokat és a füstöt, de már benne voltam a sárga zászlós szakaszban. Meglátjuk, mi történik, én visszavettem" - magyarázta a BBC-nek.

Forrás: AFP
Kattintson a galériához!

A Mercedes számára felemásan alakult az időmérő: Nico Rosberg a hetedik helyet szerezte meg, Michael Schumacher viszont Korea után ismét kiesett a Q2-ben, igaz, csak 18 ezredes különbséggel. Akárcsak akkor, most is a hátsó gumik vibrációjára panaszkodott, noha elismerte, hogy ez önmagában nem magyarázat a lemaradására. Itt amúgy is szoros volt a befutó: a Jaime Alguersuari és Vitalij Petrov ezredre azonos időt futottak, végül a szabályok szerint az orosz esett ki, mivel ő később teljesítette ugyanazt a köridőt. A Q3-ba jutó tíz versenyző közül hárman, Adrian Sutil, Sébastien Buemi és Alguersuari gumispórolásra játszva nem teljesítettek mért kört.

Timo Glock egy váltóhiba miatt csak néhány percet tölthetett a pályán, így ő 107 százalékon kívül teljesített, ennek ellenére valószínűleg elindulhat a holnapi futamon.

Bár a hivatalos rajtsorrendet csak vasárnap reggel adják ki, Hamilton, Pérez, Petrov, Ricciardo ás Karthikeyan büntetése után számításaink szerint így fest majd:

1. Vettel
2. Webber
3. Alonso
4. Button
5. Hamilton
6. Massa
7. Rosberg
8. Sutil
9. Buemi
10. Alguersuari
11. Schumacher
12. di Resta
13. Maldonado
14. Senna
15. Barrichello
16. Petrov
17. Kobajasi
18. Kovalainen
19. Trulli
20. Pérez
21. D'Ambrosio
22. Ricciardo
23. Karthikeyan
24. Glock

Az edzésről élőben készült, részletes összefoglalónkat az eredménytáblázat alatt olvashatják.

http://www.origo.hu/s/partners/f1/html/session_2011_17_9.html
12:18
október 29, 2011
Vágólapra másolva!

Hamarosan kezdünk

Üdvözöljük Kedves Olvasóinkat az Indiai Nagydíj időmérőjéről készülő élő tudósításunkban. A kvalifikációra helyi idő szerint délután 2 órakor kerül sor Indiában.

12:20
október 29, 2011
Vágólapra másolva!

Ricciardo öthelyes rajtbüntetést kapott

A Hispania kénytelen volt váltót cserélni az autójában, amiért automatikusan jár az öthelyes rajtbüntetés. Ez valószínűleg nem rázza meg túlzottan a versenyzőt, hiszen szinte mindig az utolsó helyek egyikéről indult. Ezzel népes táborhoz csatlakozik egyébként, Lewis Hamilton és Sergio Pérez tegnap kaptak háromhelyes rajtbüntetést, Vitalij Petrov pedig az előző futamon gyűjtött be egy öthelyes büntetést, miután megtorpedózta Michael Schumachert.

12:23
október 29, 2011
Vágólapra másolva!

A Pirelli szerint izgalmas időmérőre számíthatunk

Az Indiába hozott lágy és kemény keverék között akár 2 másodperc is lehet a különbség, ami alaposan megkavarhatja az időmérőt. Elképzelhető ugyanis, hogy az élcsapatoknak már a Q1-ben fel kell rakniuk a lágyabb keveréket, ha nem akarnak kockáztatni, így nem lesz lehetőség a szokásos spórolásra. Ráadásul ezzel a kiscsapatok is baja kerülnek, hiszen könnyen kicsúszhatnak a 107 százalékból.

12:25
október 29, 2011
Vágólapra másolva!

Az időjárás változatlan

Alig van melegebb, mint a délelőtti szabadedzésen: a levegő most 30, az aszfalt pedig 38 fokos.

12:27
október 29, 2011
Vágólapra másolva!

A Ferrari az 5-6. rajthelyre számít

Ahogy az az elmúlt versenyeken megszokott, az olaszok a harmadik sorba várják magukat, ha nem történik semmi rendkívüli.

12:28
október 29, 2011
Vágólapra másolva!

A pálya folyamatosan javul

A hétvége során egyre jobb a tapadás, ahogy az autók felhordják a gumit. A csapatok szerint az egyik legnehezebb feladat annak előrejelzése, hogy milyen állapotban lesz az aszfalt a holnapi verseny során.

12:30
október 29, 2011
Vágólapra másolva!

Elindul az edzés

A nagycsapatok szokás szerint a kicsikre bízzák a pálya letakarítását, ami egész hétvégén nagyon poros volt. Karthikeyannak is azt javasolják a csapatrádión, hogy várjon néhány percet, amíg a felső réteg por eltűnik az aszfaltról. 

12:33
október 29, 2011
Vágólapra másolva!

Senna vezet

1:29.952-vel áll az élen, eddig hat versenyzőnek van mért köre.

12:34
október 29, 2011
Vágólapra másolva!

A nagycsapatok kemény gumival próbálkoznak

Egyelőre Senna és Alonso is ezen a keveréken hajtott pályára, pedig nem valószínű, hogy ezzel a keverékkel továbbjuthatnak a Q2-be, hiszen a lágy keverék körülbelül 2 másodperccel gyorsabb. Már Petrov vezet, az ideje 1:29.035.

12:35
október 29, 2011
Vágólapra másolva!

Alonso az élen

1:27.836-os körrel kezd a kemény gumikon, Massa 4, Hamilton pedig 7 tizeddel lassabb nála. A McLaren-es a 15-ös kanyarban lecsúszott a rázókő mögé, nagy port verve fel maga mögött.

12:36
október 29, 2011
Vágólapra másolva!

Vettel a harmadik helyen kezd

1:28.493-as körrel.

12:37
október 29, 2011
Vágólapra másolva!

Massa lecsúszik a pályáról

Majd Barrichello is követi, mind a ketten nagyot porolnak. Schumacher, aki a Williams mögött jött, kénytelen volt elvenni a gázt, mert a felverődő portól nem látott semmit - ennek ellenére feljött a hetedik helyre.

12:39
október 29, 2011
Vágólapra másolva!

Vettel vezet

1:26.948-as kört fut a kemény gumikon is. Időközben Hamilton és Webber is megelőzte Alonsót.

12:40
október 29, 2011
Vágólapra másolva!

Schumacher kockásra fékezi a kerekét

Az utolsó kanyarhoz fékezve hibázik, a bal első keréknek annyi... Pedig az előző két szektorban javított az egyéni legjobbján. Glock közben a garázsban áldogál, és úgy tűnik, nem is fog tudni kimenni a pályára, mert a Virgin tájékoztatása szerint váltóhibával küzd.

12:42
október 29, 2011
Vágólapra másolva!

Vettel visszaveszi a vezetést

Bár az előző percekben Hamilton és Alonso is megelőzte, most egy 1:26.218-as körrel vágott vissza, 3 tizedet verve a McLarenre.

12:43
október 29, 2011
Vágólapra másolva!

Button is lesodródik

Ő is felveri az immár megszokott nagy porfelhők egyikét. A két Sauber csak most jött ki először a pályára, úgy tűnik, megvárták, amíg a többiek letakarítják nekik az aszfaltot.

12:44
október 29, 2011
Vágólapra másolva!

Button a hátsó tapadással küszködik

Jobban mondva annak hiányával, a rádión most erre panaszkodik, "nagyon, nagyon szenvedek", mondja a csapatnak. Másfél másodperccel lassabb Vettelnél, és 1,2-vel saját csapattársánál, Hamiltonnal is.

12:46
október 29, 2011
Vágólapra másolva!

Glock a 107 százalékon kívül van

Eddig egyedül ő lassabb a határnál, de ennek nyilván az az oka, hogy csak egyszer járt a pályán, és a váltóhibája miatt többször nem is fog. Valószínűleg ennek ellenére engedélyezni fogják számára az indulást.

12:47
október 29, 2011
Vágólapra másolva!

Schumacher újra a pályán

A két Red Bull, a két Ferrari és Hamilton kivételével mindenki újra kijött. Senki nem bízik a biztos továbbjutásban. A két Sauber a lágy keveréken csak a 12. és 15. helyre jött fel. Schumacher viszont már a kieső zónában van, úgyhogy muszáj újra próbálkoznia, már a lágy gumikon.

12:48
október 29, 2011
Vágólapra másolva!

Button is a lágy gumikon próbálkozik

Annyira szenved az autójával, hogy ő is kénytelen volt ellőni egy szett lágy gumit. Egyelőre csak a 16. helyen áll, és épphogy belefér az idejébe egy utolsó, mindent eldöntő kör.

12:49
október 29, 2011
Vágólapra másolva!

Petrov az élen

1:26.189-es kört futott a lágy gumikon, míg Rosberg abszolút első részidőt elérve is csak harmadik lett.

12:50
október 29, 2011
Vágólapra másolva!

Schumacher tizenkettedik

Az egyik Hispania pont a leggyorsabb kanyar, a 10/11-es közepén tartotta fel, de a továbbjutás így is sikerült neki. Míg Button a lágy gumikon harmadik lett, érdekes módon 3 századdal lemaradva Petrovtól. Érdekes módon csak három tizedet vert Hamiltonra, aki pedig az elvileg két másodperccel lassabb kemény gumikat használta.

12:53
október 29, 2011
Vágólapra másolva!

Kobajasi kiesett

A Q1 búcsúzói tehát Kobajasi, Kovalainen, Trulli, Ricciardo, Karthikeyan, D'Ambrosio és Glock. A hazai pályán lehetőséget kapó Karthikeyan mindössze 22 ezreddel maradt el csapattársától, ami szép eredményt. Ricciardo az edzés előtt öthelyes rajtbüntetést kapott, tehát ő indul az utolsó helyről.

12:55
október 29, 2011
Vágólapra másolva!

Buttont arra kérik, vigyázzon a gumijaira

Valószínűleg ezt a szettet még felrakják az autójára az időmérő későbbi szakaszára. Massa csak a 15. helyen jutott tovább, ő viszont megspórolt egy szett lágy gumit.

12:56
október 29, 2011
Vágólapra másolva!

Glock váltójában az ötös fokozat ment tönkre

Erről számolt be a BBC-nek, mialatt a többiek még a pályán köröztek a Q1 alatt.

12:57
október 29, 2011
Vágólapra másolva!

Megkezdődött a Q2

A két Renault, és Alguersuari Toro Rossója az első autók a pályán. A Renault már használt lágy gumikkal kezdi az etapot.

12:58
október 29, 2011
Vágólapra másolva!

Tizenegy autó van a pályán

Köztük a két Red Bull, a két McLaren és a két Ferrari.

12:59
október 29, 2011
Vágólapra másolva!

Button máris új lágyakat kapott

Ebből is látszik, hogy tényleg nem érzi kényelmesen magát. Egyelőre Alguersuari a leggyorsabb 1:26.668-as idejével.

13:01
október 29, 2011
Vágólapra másolva!

Vettel vezet

Nem bízta a véletlenre, és azonnal futott egy 1:24.657-es kört egy lágy szett gumival. Ez valószínűleg elég is lesz neki a továbbjutáshoz. Webber felzárkózott mögé, de 6 tizeddel lassabb, majd Hamilton, Alonso, Rosberg és Massa következik. Az első szektorban ismét Rosberg volt a leggyorsabb 41,3-as részidejével, de egy pillanattal később Button még jobbat ér el.

13:01
október 29, 2011
Vágólapra másolva!

Alguersuarié a legnagyobb végsebesség

324 km/ó-val száguldott, ez eddig a legnagyobb sebesség a hétvégén. Csapattársa, Buemi ennek ellenére gyorsabb kört futott nála.

13:03
október 29, 2011
Vágólapra másolva!

Button a harmadik

Az új gumikat kihasználva 1:25.299-es kört fut, de ezzel is csak harmadik a két Red Bull mögött. Közben Massa és Rosberg is javított, megelőzve Hamiltont.

13:04
október 29, 2011
Vágólapra másolva!

Mr. Bean a McLarennél vendégeskedik

Rowan Atkinson a délelőtti szabadedzéshez hasonlóan a McLaren garázsából figyeli az eseményeket.

13:05
október 29, 2011
Vágólapra másolva!

Hamilton feljön másodiknak

De így is csak 1:25-ös kört tud futni. Alonso is felzárkózott mögé, szintén megelőzve Webbert. Habár Schumacher közvetlenül Rosberg mögött, a 8. helyen áll a tabellán, 8 tizeddel lassabb csapattársánál. Mögöttük egyelőre a két Toro Rosso van, de a Force Indiák és Pérez még nem tette meg mért kört.

13:07
október 29, 2011
Vágólapra másolva!

Schumacher új gumikat kap

Az első körét valószínűleg még a Q1-ben használt szetten teljesítette.

13:10
október 29, 2011
Vágólapra másolva!

Schumacher kiesik

Sutil, Buemi és Alguersuari is megelőzte, úgyhogy most a legutolsó körében találnia kell három tizedet valahol, ha tovább akar jutni a Q3-ba. Nem sikerül neki, marad a 12. helyen. Összesen 5 századott tudott javítani, igaz, így is csak 18 ezreddel maradt le a továbbjutásról. Petrov pedig úgy esik ki, hogy ezredmásodpercre azonos kört autózott Alguersuarival, csak később - így a szabályok szerint a Toro Rossót sorolták előre.

13:14
október 29, 2011
Vágólapra másolva!

Schumacher vibrációra panaszkodott

Schumacher arra panaszkodik, hogy rázkódtak a hátsó gumijai. Zsinórban másodszor nem jutott be a Q3-ba, Koreában is éppen a 12. helyről tartott - az nem hozott neki szerencsét.

13:16
október 29, 2011
Vágólapra másolva!

Megvannak a kiesők

Ők búcsúznak a Q2 után tehát: Petrov, Schumacher, di Resta, Maldonado, Senna, Barrichello és Pérez.

13:19
október 29, 2011
Vágólapra másolva!

Kobajasi a forgalmat okolja

A BBC-nek azt nyilatkozza, utolsó körében forgalomba került, többek között Massa is feltartotta, ezért esett ki a Q1-ben. Csapattársa, Pérez hiába jutott be a Q2-be, az utolsó helyen végzett. A páros egymás mellől indulhatna a holnapi versenyen, a mexikói versenyzőt azonban a büntetése miatt csak a 20. helyről indulhat.

13:20
október 29, 2011
Vágólapra másolva!

Kezdetét veszi a Q3

A két Red Bull, a két Ferrari és Hamilton azonnal kihajtanak a pályára. A kérdés az, hogy akik nem látnak esélyt jobb rajtpozíció megszerzésére, hogyan taktikáznak: spórolnak a gumikkal, vagy megpróbálnak megtenni egy kört? Egyelőre Button, Sutil és a két Toro Rosso is bent maradt a garázsban. A McLaren-es várhatóan csak egyszer fog kimenni a pályára a Q3 végén, hiszen a Q1-ben már el kellett használnia egy szett lágy gumit.

13:23
október 29, 2011
Vágólapra másolva!

Alonso erősen kezd

1:24.586-os kört fut, ami a hétvége eddigi leggyorsabb köre. Valószínűleg már most egy új szett lágy gumit kapott, míg lehet, hogy Hamilton és a többiek egy használttal kezdték a Q3-at.

13:24
október 29, 2011
Vágólapra másolva!

Ismét Vettel az élen

Az eredménye 1:24.437, de ez alig 37 ezreddel jobb Hamiltonénál. Közben 8 századdal Webber is megelőzte Alonsót, míg a többiek: Button, Rosberg, Sutil, Buemi és Alguersuari most jöttek ki a pályára.

13:25
október 29, 2011
Vágólapra másolva!

Di Resta hosszabbított a Force Indiával

Egy kis kitérő: teljesen friss hír, hogy a skót jövőre is az indiai csapatnál marad, Sutil helyzete viszont továbbra is bizonytalan - szinte biztos, hogy Hülkenberg foglalja el az ülését.

13:27
október 29, 2011
Vágólapra másolva!

Buemi és Sutil nem tesz meg mért kört

Mindketten csak felvezető kört tettek meg, hogy így azok elé kerüljenek, akik esetleg végig a garázsban maradnak. Viszont Alguersuari nekivágott egy mért körnek is, és bár nem fejezte be, a szabályok szerint így is Sutil és buemi elég fogják rangsorolni.

13:28
október 29, 2011
Vágólapra másolva!

Rosberg a hatodik helyen

Fél másodperccel lassabb volt, mint a Q2-ben, de így is megelőzte Buttont, aki csak 1:30-as köridőt ért el. De még mindketten mennek egy második kört, ahogy a többiek is.

13:30
október 29, 2011
Vágólapra másolva!

Vettelé a pole!

1:24.178-ra javít, viszont Hamilton be sem fejezte a körét, hanem visszatért a bokszba. Button bejött Massa elé ötödiknek.

13:31
október 29, 2011
Vágólapra másolva!

Massa futóműve eltörött

Az egyik jobbos kerékvetője annyira felütötte a Ferrari jobb első futóművét, hogy a lengőkarok egyszerűen eltörtek, Massa autója irányíthatatlanul a szemközti falba csapódott. Szerencsére nem esett baja, saját lábán hagyta el az autót.

13:33
október 29, 2011
Vágólapra másolva!

Hamilton az ötödik helyről fog rajtolni

Hiszen háromhelyes rajtbüntetést kapott tegnap. A holnapi rajtrács sorrendje tehát: Vettel, Webber, Alonso, Button, Hamilton, Massa, Rosberg.

13:34
október 29, 2011
Vágólapra másolva!

Button sárga zászló alatt volt gyors

A visszajátszásból ez látszik. Ugyanakkor Massa balesete csak pillanatokkal korábban történt, úgyhogy nem valószínű, hogy emiatt megbüntetik. A brazil egy pályamunkás mögött egy robogón ülve érkezik vissza a bokszutcába. A versenyző azt állítja, hogy amikor látta a sárga jelzést, elvette a gázt. A sportfelügyelők valószínűleg ki fogják vizsgálni, hogy így történt-e.