Button az élen az időmérő előtt

Események

Forma-1, Jenson Button, McLaren
Vágólapra másolva!
Button Hamilton és Webber előtt nyerte az utolsó szabadedzést Koreában. A McLaren fölénye meggyőző, bár Vettelt az utolsó percekben feltartották.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül37 bejegyzés
05:26
október 15, 2011
Vágólapra másolva!

Gondot okoz az alulkormányzottság

A legtöbb versenyző - mint például a virginesek, illetve Petrov - alulkormányzottságra panaszkodik. Utóbbi autóján most cserélték ki az első szárnyat, és éppen a futómű átállításával vannak elfoglalva.

05:47
október 15, 2011
Vágólapra másolva!

Az eddigieknél melegebb, száraz idő fogadta a mezőnyt szombat délelőtt Koreában, ahol a tegnapi esőáztatta gyakorlás után mindössze egy óra állt a csapatok rendelkezésére, hogy felkészüljenek az időmérőre és a futamra. Az edzés ennek megfelelően mozgalmasan telt, végül Jenson Button végzett az élen, szűk három tizeddel Lewis Hamilton előtt

A harmadik helyezett Mark Webber már 8 tizedet kapott Buttontól, Fernando Alonso hátránya bő egy másodperc, Felipe Massaé már másfél volt, az 5. helyezett Michael Schumacher pedig 2,6 másodperces lemaradással végzett.

Bár a McLaren fölénye valóban megdöbbentőnek tűnik, egyelőre a Red Bullt sem érdemes leírni. A 9. helyezett Sebastian Vettel az utolsó percekben szuperlágy gumikon nem tudott értékelhető kört futni, mivel beragadt Jaime Alguersuari mögé. A Toro Rosso spanyolja - aki ráadásul a keményebb keveréket használta - érthetetlen módon nem akarta elengedni őt, körökön keresztül birkóztak egymással, végül a mérgesen integető németnek félig a füvön sikerült előznie.

Forrás: AFP

Száraz pályán is gyors volt a McLaren

Szintén ádáz csata folyt az utolsó körökben Hamilton és Michael Schumacher között, akik a Japán Nagydíj után újra egymásra találtak. A hétszeres világbajnok nem engedte el a hétvége eddigi részében jó formában versenyző McLaren-est, aki az utolsó körökben el is fékezte magát, így feltehetőleg ennél többre is képes lett volna. Az edzés második felében egyébként nagyrészt ő állt az élen.

Schumacher mögött Vitalij Petrov és Adrian Sutil végeztek, a 7. és 8. helyen, a 9. Vettel után pedig még Nico Rosberg fért be az első tízbe. A Williams ismét gyengén teljesített, csak a három kiscsapatot sikerült megelőzniük.

Az utolsó percben folyó csatáktól eltekintve nagyrészt eseménytelenül telt az edzés, komolyabb műszaki problémája csak Daniel Ricciardónak volt, aki a hidraulikai folyadék szivárgása miatt megállt a bokszutcában. Később azonban ő is meg tudott tenni néhány kört. Schumacher bemutatott egy látványos gumifüstölős elfékezést, a születésnapját ma ünneplő Bruno Senna Renault-jának első szárnya pedig megsérült egy megpördülés során, de ezen kívül látványosabb vezetői hibák nélkül fejeződött be a délelőtti gyakorlás.

http://www.origo.hu/s/partners/f1/html/session_2011_16_3.html
05:50
október 15, 2011
Vágólapra másolva!

Sok dolga lesz a csapatoknak

Sűrű lesz a program ma délelőtt a csapatok számára, ugyanis a tegnapi esős idő miatt csak a mostani egy óra áll majd rendelkezésükre, hogy megtalálják a száraz pályára alkalmas beállításokat - az időmérőn és a versenyen ugyanis a jelek szerint nem lesz eső.

05:51
október 15, 2011
Vágólapra másolva!

Tegnap a McLaren villogott

A tegnap délelőtti eső áztatta szabadedzésen a csapatok nem tudtak érdemi munkát végezni, többen csak egy ellenőrző körre dugták ki az orrukat a garázsból, végül Michael Schumacher végzett az élen. Délután, a felszáradni nem akaró pályán már szorgalmasabban rótták a köröket a versenyzők, a másfél órás gyakorlás végén a két McLaren majd két másodpercet vert a mezőnyre. Bár tisztában voltak vele, hogy előnyük nem reális, Lewis Hamilton úgy érzi, most végre elkaphatják az időmérőn eddig verhetetlen Red Bullokat.

05:58
október 15, 2011
Vágólapra másolva!

Már 22 fok van

A hőmérsékleten is látszik, hogy előbújt a nap: a levegő már 22, a pálya pedig 29 fokos - bár ez még mindig nem mondható magasnak.

05:59
október 15, 2011
Vágólapra másolva!

Button kasztniját kicserélték éjjel

A BBC most adta hírül, hogy a McLaren az éjszaka során kicserélte Jenson Button kasztniját - azt egyelőre nem tudni, miért.

06:01
október 15, 2011
Vágólapra másolva!

Biztonságosabbá tették a bokszkijáratot

Az FIA reagált Nico Rosberg és Jaime Alguersuari tegnapi balesetére, így mától sárgán villogó nyíl figyelmezteti a versenyzőket a bokszutca végén a célegyenesben, ha valaki éppen kihajtani készül a pályára. A fiatal versenyzőre tegnap 10 ezer euró büntetést róttak ki, de nem az ütközés miatt, hanem azért, mert nem jelent meg időben a sportfelügyelőknél.

06:03
október 15, 2011
Vágólapra másolva!

Alonso autóján nyomjelző festék látható

A Ferrari egész első szárnyát a rikítózöld színű nyomjelző festék borítja, amellyel a csapat az aerodinamikai áramlásokat vizsgálja. A spanyol megtette ellenőrző körét, és most éppen visszatolják a garázsba. Már mindneki kint járt a pályán, a többség már vissza is tért a bokszba.

06:04
október 15, 2011
Vágólapra másolva!

A bokszbejárat még mindig nedves

Bár a pálya felszáradt, a bokszbejáratnál még mindig nedves az aszfalt. A versenyzők már tegnap is megtapasztalhatták, hogy milyen lassan szárad fel a koreai pálya. Közben kiderült, hogy Jenson Button autójában a motortartó bak sérült meg, bár az egyelőre nem világos, hogy mikor.

06:06
október 15, 2011
Vágólapra másolva!

Rosberg az élen

A Mercedes 1:41.389-es idővel adja meg az alaphangot, közben Michael Schumacher és a két Red Bull is megkezdte a körözést.

06:08
október 15, 2011
Vágólapra másolva!

Schumacher vette át a vezetést

Az elmúlt futamokon egyértelműen javuló formát mutató német 1:40.471-et megy, de Mark Webber hamar letaszítja az élről 1:40.271-gyel.

06:09
október 15, 2011
Vágólapra másolva!

Rosberg zuhanyozott, amíg a sportfelügyelők várták

Ahogy a BBC tudósítói megtudták, Nico Rosberg nemcsak interjúkat adott, hanem le is zuhanyzott, mielőtt megjelent volna tegnap a sportfelügyelőknél, akik ezt nem nézték jó szemmel.

06:10
október 15, 2011
Vágólapra másolva!

Vettel az élen

A friss kétszeres világbajnok átveszi a vezetést csapattársától, 1:39.799 az új etalon. A Renault-nál közben a diffúzor környékét kenték be a már Ferrarinál is látott nyomásjelző festékkel.

06:12
október 15, 2011
Vágólapra másolva!

A McLaren nem szegte meg az éjjeli munkastopot

A csapat anélkül cserélte ki Button kasztniját, hogy megszegték volna az éjjeli munkára vonatkozó tilalmat. A legfrissebb hírek szerint a motortartó bak nem konkrét incidens miatt, hanem egyszerűen a használattól sérült meg.

06:13
október 15, 2011
Vágólapra másolva!

Bruno Senna ma 28 éves

A legendás Ayrton unokaöccse ma tölti be 28. életévét. A brazil ennek örömére gyorsan meg is pördül a Renault-val a 14-es kanyarban: ráment a nedves rázóköre, és meg is sérült az első szárnya.

06:15
október 15, 2011
Vágólapra másolva!

Hamilton alig marad el Vetteltől

A tegnap délutáni edzést megnyerő McLaren-pilóta az első szektorban abszolút legjobb részidőt teljesít, majd mindössze 31 ezreddel marad el Vettel idejétől. De másodjára már ez sem okoz gondot neki: 1.38.210-zel övé a legjobb idő. Kubica tavaly ilyenkor 1:37.354-gyel végzett az élen.

06:20
október 15, 2011
Vágólapra másolva!

Hamilton elégedett

A csapatnak arról számol be rádión, hogy "nagyon jó a tapadás", és az autó "remekül fordul." Közben Massa feljött a második helyre, de most szinte mindenki visszatér a bokszba, hogy gyorsan vessen egy pillantást az eddig gyűjtött adatokra.

06:20
október 15, 2011
Vágólapra másolva!

Ricciardo megállt a bokszutcában

A Hispania versenyzője megkezdett egy mért kört, azonban rögtön utána visszatért a bokszba, és meg is állt a bokszutcában. A csapat szerelői futva siettek a segítségére, az autójából szivárog valamilyen folyadék.

06:25
október 15, 2011
Vágólapra másolva!

Előkerülnek a szuperlágy gumik

A Toro Rossók már a piros jelzésű, lágyabb Pirellin köröznek, Sébastien Buemi rögtön abszolút időt fut az első szektorban, végül a 9. helyre ugrik fel, csapattársa mögé. Az előbb Schumacher is az opciós gumikon érte el 4. helyét.

06:28
október 15, 2011
Vágólapra másolva!

A Red Bullok hosszabb etapon

Webber és Vettel magasabb üzemanyagszinttel köröznek, már negyedik körüket teszik meg. Közben Massa fejezett be egy hosszabb etapot, amelynek végén a rajtot gyakorolta a bokszutca végén. Senna előző megpördülésénél a gumik is megésértültek, így most egy új szett szuperlággyal tér vissza a pályára - első próbálkozása a 12. helyre elég.

06:30
október 15, 2011
Vágólapra másolva!

Senna majdnem nekimegy Rosbergnek

A német kishíján megtapasztalhatta, hogy érzett tegnap Alguersuari: amikor éppen kifelé tartott a bokszból, Senna éppen akkor fékezett az első kanyarban, a páros majdnem összeért. Közben Vettel erős vibrációról panaszkodik a csapatrádión.

06:33
október 15, 2011
Vágólapra másolva!

Félidőnél Hamilton vezet

A McLaren idejét egyelőre senki nem javítja meg, jelenleg többen is magas üzemanyagszinttel köröznek. Közben Rosberg a szuperlágy gumikon sem tudott javítani, így maradt hatodik, de most éppen visszacsúszik Sutil mögé. Hamilton mögött a sorrend: Massa, Alonso, Button, Schumacher, Sutil, Rosberg, Vettel.

06:35
október 15, 2011
Vágólapra másolva!

A HRT Ricciardo autóján dolgozik

Gőzerővel próbálják megoldani a problémát, ami miatt a versenyző korábban megállt a bokszutcában - ezzel most értékes edzésidőt veszítenek.

06:36
október 15, 2011
Vágólapra másolva!

Hamilton megjavítja saját idejét

Button javít, 1:38.315-ös körével már alig 1 tizedre van Hamiltontól, miközben a Red Bullok továbbra is egy hosszú etapot teljesítenek a jeongami pályán. Hamilton azonban odalép a gázra, és 1:38.020-ra javítrja saját korábbi legjobb idejét.

06:38
október 15, 2011
Vágólapra másolva!

Schumacher is hosszú etapon

A német szorgalmasan teljesíti a köröket, egyelőre minden szektorban 2-4 tizeddel gyorsabb csapattársánál - persze nem tudni, milyen programot teljesítenek.

06:40
október 15, 2011
Vágólapra másolva!

Hamilton és Button csatázik az első helyért

Mindössze 15 ezreddel veri meg Hamiltont, 1:38.005 az új etalon. Hamilton azonban alaposan odavág, és 1:37.595-re szorítja a köridőt. A McLaren valóban erősnek tűnik itt. A két versenyző visszatért a bokszba, valószínűleg most már ők is felrakják a szuperlágy keveréket. Hamilton gumijai az előző etapban szemcsésedni kezdtek, aminek egyik oka, hogy a hosszú hátsó egyenes után - ahol a gumik lehűlnek - rögtön egy kanyargós rész következik, ami nagy igénybevételt jelent az abroncsoknak.

06:43
október 15, 2011
Vágólapra másolva!

Ricciardónak hidraulikai problémája volt

Valószínűleg hidraulikai folyadék szivárog a HRT-ből, amely az egyetlen autó köridő nélkül jelenleg.

06:46
október 15, 2011
Vágólapra másolva!

Alonso 2012-es fejlesztést próbálgat

A spanyol autóján egy új első szárnyat szereltek, amely már a 2012-es fejlesztések része - Massa a régebbi verziót kapta meg.

06:46
október 15, 2011
Vágólapra másolva!

Az élcsapatok a bokszban

Webber is befejezte 12 körös etapját, a Red Bull, a McLaren és a Ferarri versenyzői a bokszban várakoznak.

06:48
október 15, 2011
Vágólapra másolva!

Schumacher elfékezi magát

A német kerekei csúnyán blokkolnak, a 3-as kanyarban kénytelen széles kitérőt tenni az aszfaltozott bukótérbe, a jobb első gumikat durván elfékezte. A csapat éppen arról értesíti rádión, hogy Rosberg gumijai 10 kör után is remek állapotban vannak. Közben a McLaren, a Ferrari és a Red Bull versenyzői is visszatérnek a pályára, immár szuperlágy gumikon.

06:49
október 15, 2011
Vágólapra másolva!

Jó reggelt!

Köszöntjük korán kelő olvasóinkat a Koreai Nagydíj szombat délelőtti szabadedzéséről élőben készülő tudósításunkban. A tegnapi nappal ellentétben most napsütéses idő fogadta a csapatokat Jeongamban, ahol 10 perc múlva kezdetét veszi az utolsó edzés.

06:52
október 15, 2011
Vágólapra másolva!

Button beragad Webber mögé

Az első két szektorban abszolút legjobb részidőt fut, a végén azonban vissza kell vennie, mert beragad Webber mögé, így 1 tizeddel elmarad Hamilton korábbi idejétől, aki most tovább javít: 1:37.199 az új etalon. Schumacher közben befejezett egy 14 körös etapot, most mindenki kint van a pályán.

06:55
október 15, 2011
Vágólapra másolva!

Vettelt feltartja Alguersuari

A német jó kört kezdett meg, azonban beragadt Jaime Alguersuari mögé, és sok időt vesztett - Christian Horner csapatfőnök bosszúsan ingatja a fejét a Red Bull bokszutcai irányítóközpontjában. Közben Hamilton tovább gyorsul, az első szektorban megint abszolút legjobb időt megy, a középsőben azonban messze elmarad saját legjobbjától. Button 98 ezredre közelítette meg, mögöttük Webber, Alonso, Massa, Schumacher a sorrend jelenleg.

06:57
október 15, 2011
Vágólapra másolva!

Alguersuari Vettellel keménykedik

A Toro Rosso spanyolja nem akarja elengedni a friss világbajnokot, aki az előbb direkt lemaradt tőle, de mivel annyival gyorsabb volt nála, a kör végén utolérte. Végül sikerül elmennie mellette, de mérgesen integet neki.

06:59
október 15, 2011
Vágólapra másolva!

Schumacher Hamiltont tartja fel

Mindeközben Schumacher és Hamilton újra egymásratalálnak, a német nem akarja elengedni a McLaren-est. A sorrend az élen változatlan.

07:00
október 15, 2011
Vágólapra másolva!

Button az utolsó percben az élre ugrik

Lengetik a kockás zászlót, Button az utolsó piillanatban 1:37 alá szorítja az etalont, és 1:36.910-el megnyeri az edzést. A visszajátszásból  látszik, hogy Hamilton a végefelé még elfékezte magát, végül szűk 3 tizeddel maradt el csapattársától. Mögöttük Webber hátránya már 8 tized Buttonhoz képest, a negyedik helyezett Alonso 1,1 másodpercet kap, Massa már másfelet, Schumacher pedig 2,6-ot.

07:03
október 15, 2011
Vágólapra másolva!

Két óra múlva jön az időmérő

A sorrend tehát az időmérő előtt: Button, Hamilton, Webber, Alonso, Massa, Schumacher, Petrov, Sutil, Vettel, Rosberg. Vajon a McLaren ezúttal rényleg megszorongathatja a Red Bullt az időmérőn?