Bűnözők tartják rettegésben a luxusba belefulladó milliárdos sztársportolókat

fbl Horizontal, Raheem Sterling
England's forward #10 Raheem Sterling reacts at the end of the Qatar 2022 World Cup quarter-final football match between England and France at the Al-Bayt Stadium in Al Khor, north of Doha, on December 10, 2022. (Photo by Paul ELLIS / AFP)
Vágólapra másolva!
Az elmúlt időszakban már "trenddé" vált, hogy a betörők híres sportolók, illetve családtagjaik házába törnek be egy kis készpénz, ékszer, vagy egyéb értéktárgyak eltulajdonításának reményében. A rablók pontosan tudják, hogy a jól fizetett sportolók otthonában biztosan nagyobb értéket találnak, mint egy átlagembernél. Emiatt vannak olyan sportolók, akik már készülnek is erre, akár kutyákkal védve az értékeiket, na meg a családtagjaikat. Utóbbit azért is ki kell külön emelni, mert sajnos több esetben is előfordult, hogy testi erőszaktól sem riadnak vissza a bűnözők a gyors meggazdagodás reményében. Úgy néz ki, a sportolóknak továbbra is a lehető legrosszabbra kell felkészülniük, mert ezek az események bármikor megtörténhetnek. Tavaly már írtunk egy cikket a focisták kifosztásával kapcsolatban-, akkor nem gondoltuk volna, hogy ilyen hamar újra előtérbe kerülhet a téma. Jöjjön az újabb felvonás. 

A pénznek, a csillogásnak, a hírnévnek bizony bőven akad árnyoldala is. A sztársportolók és a családtagjaik épp ezek miatt nincsenek biztonságban, ugyanis a nyilvánoság előtt élik az életüket, szinte mindent tudni lehet róluk, így legtöbbször azt is, mikor nincsenek otthon. Ha véletlenül otthon találják őket, akkor

a bűnözők sok esetben a fizikai erőszaktól sem riadnak vissza a játékosokkal és családtagjaikkal szemben.

Nem is kell nagyon messzire mennünk egy rémisztő esetért, még alig indult el a 2023-as év, máris sokkoló hír rázta meg a sportvilágot. Bár a rablás még a focivébé idején történt, az eset csak idén került a nyilvánosság elé. A walesi szupersztár, a nemrég visszavonult

Gareth Bale döbbenten értesült róla, hogy a felesége, Emma Rhys-Jones nagynénjét négy álarcos, fegyveres bűnöző próbálta kirabolni a nő otthonában a 2022-es világbajnokság ideje alatt.

Gareth Bale és a felesége, Emma Rhys Jones megdöbbentek a rabláson Forrás: AFP/Leon Neal

Négy álarcos férfi, puskákkal felfegyverkezve tört be az észak-walesi házba, a rablók aranyat akartak zsákmányolni.

- ordította az egyikük. Miután közölték velük, hogy nincs semmi a házban, üres kézzel elmenekültek az ingatlanból. Egy férfit azóta letartóztattak, ezt a rendőrség szóvivője is megerősítette. Egy családhoz közelálló a következőket mondta az esetről:

"Gareth és Emma megdöbbentek és nagyon aggódnak amiatt, hogy fegyvereket is használtak a betöréshez.

Nem tudjuk, miért Emma nagynénjét vették célba. Aranyat követeltek tőle. Emma nagynénjét és az egész családot megrémítette az eset."

Volt másik olyan eset is, amely a decemberi focivébéhez kapcsolódik, és nagy vihart kavart. Az angol fociválogatott sztárjának,

Raheem Sterlingnek azért kellett hazautaznia a katari tornáról, mert betörtek a családjához, míg ő éppen a következő feladatokra készült. Az első hírek fegyveres behatolókról szóltak, majd később már úgy nyilatkoztak, hogy az ékszer- és óralopást akkor fedezték fel, amikor a család visszatért Katarból.

Raheem Sterling vébéje igencsak zaklatottra sikerült Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

Ha kivesszük az egyenletből a rablással okozott anyagi kárt, akkor is nehéz lehetett feldolgozni az esetet. Gondoljunk csak bele, Sterling élete legfontosabb meccseire készül távol az otthonától egy világeseményen, amikor megtudja, hogy az otthonába betörtek.

Innentől kezdve azért nehéz csak a munkára koncentrálni, arról nem is beszélve, hogy az oda-vissza utazgatás miatt több meccsről is kiesett.

A Chelsea játékosa végül még pár percre így is pályára lépett a franciák elleni negyeddöntőben - Saka helyére állt be a visszatérést követően -, de segíteni már ő sem tudott, Mbappéék 2-1-re tudtak nyerni.

A focivébén a brazilokat irányító Adenor Leonardo Bacchi, azaz Tite sem járt jobban az ünnepek alatt. Tite éppen Rio városának Barra nevű negyedében sétált a hajnali órákban, amikor egy férfi megtámadta őt.

Az elkövető amellett, hogy letépte róla a nyakláncát, meg is fenyegette őt, számon kérve a negyeddöntős katari búcsút, ám fizikai sérülést nem okozott a brazil szakember számára.

Nem is meglepő, hogy a torna után az argentinok világbajnok kapusa, Emiliano Martínez - aki a finálé utolsó pillanataiban bemutatott hatalmas bravúrja mellett azért került a címlapokra, mert gusztustalanul ünnepelt -, úgy érezte, kutyákkal kell megvédenie a világbajnoki aranyérmét és a legjobb kapusnak járó Aranykesztyű díját a betörőktől.

Az újdonsült világbajnok emiatt egy belga malinois-t vett - a négy belga juhászkutya egyike, és a legrégebbi képviselője a fajtának- , amelynek értéke 23 000 euró (körülbelül 9,2 millió forint).

A különleges kutyát a brit különleges erők és az amerikai haditengerészet képezte ki, 30 kilós, és a „harci zónákban" került bevetésre.

A belga malinois-k a hadsereg és a rendőrség által az első helyen kiválasztott kutyák a világon. Például Oszama bin Laden elfogására használták őket. Igazán sportos és mozgékony fajta, rendkívüli "zsákmányhajtással."

Az Elite Protection Dogs ügyfelei között több híresség is található. Például Hugo Lloris, Ashley Cole, vagy éppen a bokszoló, Tyson Fury is vásárolt már a cégtől kutyát.

Sajnos nem egyedi Sterling, Tite vagy éppen Bale esete. Számos más betörés, rablás történt az elmúlt években. Még felsorolni is nehéz mennyi focistának kellett már hasonlót átélnie. Ezekről a megrázó pillanatokról egy korábbi, a témában készült cikkünkben olvashatnak.

Természetesen nem csak a focistáknak, hanem más sztársportolóknak is meg kell küzdeniük a betörőkkel.

A brit kerékpáros, a 37 éves Mark Cavendish is küzdött már meg személyes traumával. A sportolót és a családját késsel fenyegették a betörök, őt pedig megtámadták,

mindezt úgy, hogy egy héttel előtte, a genti hatnapos pályaversenyen eltörte két bordáját és légmellet kapott. Az elkövetők előbb ököllel verték a sportolót, majd egyikük

egy hatalmas Rambo-kést szorított a torkához, és azzal fenyegették, hogy elvágják a torkát, ha nem adja oda nekik két értékes óráját.

A kerékpáros Mark Cavendish a családját is féltette Forrás: instagram.com/markcavendish/

Szerencsére a család egyik tagja sem szenvedett súlyos sérüléseket, de hihetetlenül megrázta őket az eset. A betörők végül egy Louis Vuitton bőrönddel és két nagy értékű órával távoztak.

- mondta Cavendish. - Senkinek sem szabadna átélnie az ellenünk elkövetett erőszakot és fenyegetéseket, nemhogy ez egy családi házban történjen - egy olyan helyen, ahol mindenkinek biztonságban kellene éreznie magát. Az elvitt tárgyak egyszerűen csak anyagi javak, és jelenleg az a legfontosabb, hogy családként felépüljünk az esetből, bár tudjuk, hogy ez valószínűleg eltart egy ideig" - tette hozzá.

Tavaly áprilisban a világbajnok brit ökölvívót,

Amir Khant támadták meg fegyveres rablók az utcán. A 35 éves bokszoló éppen a londoni Sahara Grill étteremből távozott a feleségével, amikor lecsaptak a bűnözők.

Miután elköszöntek a személyzettől, az út szélén parkoló autójuk felé indultak, de két férfi egy pillanat alatt megközelítette őket, és az egyikük fegyvert fogott az ökölvívóra.

A rablók elvették Khan 71 ezer font értékű (több mint 31 millió forintos) 19 karátos, rozéarany gyémánttal kirakott Franck Muller Vanguard Chronograph típusú karóráját. A támadók aztán beszálltak a közelben parkoló kocsijukba, és elhajtottak a helyszínről.

Az étteremben készült felvételek rögzítették, hogy amikor Khan kilépett az ajtón a személyzet a bejáratnál várakozott. Amikor a fegyveres közeledett a bokszolóhoz, az egyik munkatárs rámutatott, mielőtt kirohant az étteremből, majd a személyzet többi tagja is az utcára rohant, hogy megpróbáljon segíteni Khannak.

A rablók állítólag Khan közösségi oldalain szereztek tudomást a méregdrága karóráról és tudatosan kitervelték, hogy az étterem előtt rabolják ki az egykori világbajnokot.

Nem járt sokkal jobban Charles Leclerc, a Ferrari Forma-1-es pilótája sem.

A francia versenyzőt egy 300 ezer euró (111,2 millió forint) értékű órától szabadították meg a rablók Livorno közelében, Viareggio Darsenában tavaly.

Charles Leclerc biztosan nehezen fog megbízni a rajongókban Forrás: AFP/William West

Leclerc éppen a személyi edzője, Andrea Ferrari társaságában sétált, amikor egy férfi lépett oda hozzájuk, aki Ferrari-rajongónak mondta magát, majd egy közös kép ürügyén került közel a két férfihez. Ekkor azonban

a támadó az óráját követelte Leclerc-től, aki kénytelen volt átadni, majd riasztotta a rendőrséget. Az eset egy kivilágítatlan, sötét utcában történt az esti órákban.

Az F1 világában sem egyedülálló az eset, igaz Pierre Gaslyt nem az utcán rabolták ki, hanem a normandiai otthonát fosztották ki, amíg a francia Formula-1-es pilóta hétvégén a Spanyol Nagydíjon szerepelt.

Az Alpha Tauri versenyzője felkérte a rablásról információval rendelkezőket, hogy lépjenek kapcsolatba vele és legyenek a segítségére.

A pilóta elárulta, hogy a tettesek elvitték a jelentős értékű gravírozott óráit, versenysisakjait, ruháit és ékszereit.

Az olimpiai bronzérmes, kétszeres Grand Slam-tornagyőztes cseh teniszezőnő, Petra Kvitová is élt már át nehéz pillanatokat. Kvitova pár éve a prostejovi otthonában tartózkodott, amikor egy betörő jelent meg a házában, az incidens vége pedig az lett, hogy

a támadó megsebesítette a teniszezőt a bal karján. Kvitovát kórházba szállították az eset után. Ebben az esetben az a különös, hogy Kvitova szóvívője, Karel Tejkal azt mondta, nem a teniszező ellen irányult a támadás,

a betörő nem tudta, hogy ki lakik a házban. Legalábbis ezt mondta.

Jelena Vesznyina otthonába is betörtek Forrás: Sputnik via AFP/Alexey Filippov

Az olimpiai bajnok orosz teniszező, Jelena Vesznyina sem lehetett boldog, amikor ellopták az ötkarikás érmeit a Moszkva környéki lakásából.

A bűnözők akkor törtek be hozzájuk, amikor a férjével vacsorázni voltak. A tettesek feltörték a széfet, ahonnan ékszereket vittek magukkal, és a teniszező párosban szerzett olimpiai arany- és ezüstérmét is.

Végül jól végződött a történet, a tolvajok

a teniszező érmeit a település egyik hatósági épületénél hagyták, csokoládé és bocsánatkérő levél kíséretében. A tettesek - akik a sportoló nagy rajongóinak tartják magukat - állítólag nem tudták, kit raboltak ki.

Akadt már olyan eset is, amikor a rablók jártak rosszul, és már biztosan bánják, hogy egyáltalán az egész bűncselekmény megfordult a fejükben. A holland felmenőkkel is rendelkező 45 éves kick-boksz és MMA-harcos Melvin Manhoef házát három férfi akarta kirabolni tavaly, azzal azonban nem számoltak, hogy a bunyós is otthon lesz.

A veterán sportolója rajtakapta a betörőket a rabláson, akik autóval próbáltak elmenekülni a landsmeeri háztól. Manhoef azonban utánuk eredt, leszorította a kocsijukat az útról, puszta kézzel betörte az autó ablakát és kiszedte, majd a földre ültette a három férfit, akik mozdulni sem mertek a rendőrök kiérkezéséig.

A betörés, rablás könnyen tragédiával is végződhet, tudják ezt a sortolók is.

Elég csak Charles Yohane-ra gondolni, a korábbi 23-szoros zimbabwei válogatott focistát tavaly fegyveres rablók lőtték agyon, miközben taxisofőrként dolgozott. Eltérítették, majd elvitték az autóját és fejbe lőtték.

Talán ezt szemelőtt tartva is próbálnak egyre többen - az argentin világbajnok focikapushoz, Emiliano Martínehez hasonlóan - valami alternatív "védekezési módhoz" nyúlni, komoly biztonsági intézkedéseket tenni. A legszomorúbb az egészben, hogy tényleg úgy néz ki, az újabb hátborzongató esetek száma végtelen.