Vágólapra másolva!
A korábbi Forma-1-es pilóta, Alex Zanardi győzött a paralimpián a kézihajtású kerékpárosok között. Az olasz versenyző 27 másodpercet vert a másodikra, és most érzékelte először, mennyire dombos a Brands Hatch-i pálya.

A NASA már keresztet vetett rá, mégis száguld Zanardi

Az egykori Williams-pilóta 2001-ben mindkét lábát elvesztette egy CART-balesetben, csodával határos módon maradt életben, ám hónapokon belül visszatért az autóversenyzéshez.

Később új kihívásokat keresve elindult a New York Maratonton a kézihajtású kerekeseknél, és négyheti edzés után mindjárt negyedik lett. Azóta meg is nyerte a versenyt a most 45 éves sportoló, aki az elmúlt években abbahagyta az autóversenyzést, hogy kizárólag a paralimpiára készülhessen.

A londoni győzelme után Zanardi fél kézzel a magasba emelte a kerékpárját, majd úgy nyilatkozott: "Ez életem egyik legnagyobb teljesítménye. Húszévesen az érmeket értékeled, negyvenévesen azt, amit minden nap csinálhatsz."


Az olasz sportoló 24:50.22 perc alatt tette meg a 16 kilométeres távot, 27 másodperccel gyorsabban a német Norbert Mossandlnál. Az egyesült államokbeli címvédő, Oscar Sanchez a harmadik lett.

A versenyt Brands Hatchben tartották, ahol már sokszor járt Zanardi, de sosem parasportolóként: "Mikor volt mögöttem egy motor, sosem érzékeltem, mennyire dombos. Rettenetesen nehéz, de ha nekem kellene terveznem egy pályát, valami ilyesmit csinálnék."

Zanardit az F1-es karrierjéről is kérdezték: "Szerencsés ember vagyok, hogy megtapasztalhattam azt. Akkoriban nem esett le, de utólag már tudom, milyen csodás szakasza volt az az életemnek."

Kézihajtású kerekeslként a New York-i mellett megnyerte már a római és a velencei maratont is, pénteken pedig újabb paralimpiai érmet szerezhet a 64 kilométeres távon.