Legalább tíz ember meghalt az esőzések és áradások miatt Brazíliában - videó

Vágólapra másolva!
Tíz ember meghalt és 21 eltűnt a héten a brazil Rio Grande do Sul déli államban lezúduló heves esőzések miatt. A helyi kormány arra figyelmeztet, hogy a helyzet kritikus, és tovább romolhat.
Vágólapra másolva!

A heves esőzések legalább tíz halálos áldozatot követeltek Brazília déli részén. Eduardo Leite tartományi kormányzó szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy beszélt Luiz Inacio Lula da Silva elnökkel, hogy segítséget kérjen tőle.

Rio Grande do Sulban a legrosszabb pillanatot éljük át, történelmünk legsúlyosabb katasztrófáját. Rendkívül súlyos a helyzet, és sajnos még rosszabb lesz

 - mondta Leite.

A kormányzó szerint a viharok az utóbbi évek legnagyobb pusztítását okozták az államban, több város teljesen elszigetelődött, miután hidak omlottak össze és utak semmisültek meg az áradások és földcsuszamlások közepette.

Leite a hét hátralévő részére államszerte kihirdette a tanítás felfüggesztését, és hangsúlyozta, hogy teljes körű támogatást kért a fegyveres erőktől a helyzet koordinálásához. A hatóságok több mint 3400 ember telepítettek ki a viharok nyomán, amelyek a folyók vízszintjének emelkedéséhez és áradásokhoz vezettek az állam különböző részein, és 114 települést érintettek.

Áradás Brazíliában
Fotó: AGIF via AFP / Marlon Costa/AGIF/PE - RECIFE 

Egy keddi jelentésben az állam kormánya árvízveszélyt jósolt gyakorlatilag az egész államban, tekintettel arra, hogy az elkövetkező napokban továbbra is nagy mennyiségű csapadékra van kilátás.

A közlemény szerint számos folyó medrében súlyos áradások várhatók, a meredek lejtőkkel rendelkező régiókban pedig villámárvizek és tömeges földcsuszamlások is előfordulhatnak - írta a Reuters.

Történelmi pusztítás világszerte

Több tucatnyian haltak meg és százezrek kényszerültek lakóhelyüket elhagyni a heves esőzések miatt világszerte az elmúlt hónapokban. A tudósok szerint az éghajlatváltozás egyre intenzívebb és gyakoribb szélsőséges időjárási eseményeket okoz majd. 

Kenyát is súlyos áradások sújtják napok óta. Az esőzések miatt a vízerőművek víztározói teljesen megteltek, ami további hatalmas áradásokkal fenyeget. Közel kétszázezer ember hagyta el eddig az otthonát. 

Az Origo korábbi cikkben beszámoltunk arról is, hogy rengetegen meghaltak Pakisztánban a heves esőzések miatt. A mezőgazdasági területek nagy részét áprilisban elöntötte a víz

A heves esőzések árvízhez vezettek márciusban Uruguay déli részén is, több mint ezer embert ideiglenesen el kellett költöztetni. A Santa Lucía Chico folyó vízállása a heves esőzések miatt rekordot döntött, a folyó kilépett medréből, és olyan területeket is elért, ahova ezelőtt még soha nem jutott el.

Súlyos áradásokkal küzdöttek Indonéziában is a tartós, heves esőzéseket követően márciusban. Termőföldek, városrészek kerültek a helyenként 80 centiméteres víz alá Jáva szigetének déli részén.