Radikálisan megkönnyítené a „nemváltást” a brit Munkáspárt

drag queen, lmbtq, szex, fertő, férfi, nőimitátor
Drag queenek pózolnak. (Illusztráció)
Vágólapra másolva!
A folyamat a tervek szerint kevésbé lenne „medikalizált”, vagyis orvosi segítséggel megoldható, jóllehet az orvos bevonása azért megmaradna - írja a Mandiner.
Vágólapra másolva!

A munkáspártiak a nemváltoztatás megkönnyítését tervezik: a folyamat „egyszerűsítését” célzó tervek szerint elegendő lenne egyetlen egészségügyi szakembernek aláírnia a döntést.  A folyamat a tervek szerint kevésbé lenne „medikalizált”, vagyis orvosi segítséggel megoldható, jóllehet az orvos bevonása azért megmaradna - írja a Mandiner az Independent cikkére hivatkozva. 

A javaslat magában foglalja a nemi elismerési bizonyítványokat jóváhagyó orvosokból és ügyvédekből álló testület megszüntetését, melynek célja, hogy eltöröljék a „nemváltoztatás” folyamatának „értelmetlen és embertelen részét”.

Anneliese Dodds, az nőügyi és esélyegyenlőségi árnyékminiszter a témával eredetileg foglalkozó The Times-nak azt mondta: 

Azt szeretnénk, ha a nemek elismerésének folyamata modernizálódna, miközben megvédjük a biológiai nők számára fenntartott egynemű tereket.

A Munkáspárt közölte, hogy még nem dőlt el, 

a folyamathoz szükséges egészségügyi szakember háziorvos vagy „genderspecialista” lesz-e. 

A kérdésről valószínűleg konzultáció döntene, ha a párt megnyeri a következő választásokat. A nemi elismerő bizonyítvány megszerzéséhez jelenleg nemi diszfóriát, vagyis a születési nemhez kötődő elégedetlenséget, nyugtalanságot, szorongást okozó érzéseket kell diagnosztizálni. 

Két éve a „megerősített nemében” kell élnie valakinek, és vállalnia kell, hogy élete hátralévő részében ebben a nemben él.

Két orvosi szakvéleményre van szükség, az egyikre szakorvostól, majd a kérelmet egy bizottság bírálja el. Az Egyesült Királyságban a transznemű embereknek mindössze 2 százaléka rendelkezik ilyen igazolással. Ennek megszerzése lehetővé teszi az érintettek számára, hogy a születési anyakönyvi kivonatukat „frissítsék”, a „megerősített nemükben” házasodjanak vagy kössenek élettársi kapcsolatot, és ezt a nemüket tüntessék fel a halotti anyakönyvi kivonatukban is.

 


 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!