Joe Biden most először ismerte be, hogy felhagynak a fegyverszállítással

Sűrű füst száll magasba az izraeli rakéták becsapódása után Gázában szerda reggel, a hadművelet második napján. Móse Jaalon izraeli védelmi miniszter a sajtónak arról számolt be, hogy Jeruzsálem a Hamász elleni elhúzódó katonai műveletekre számít.
Vágólapra másolva!
Az amerikai elnök azt mondta, ha jelentős invázió kezdődik Rafahban, akkor az Egyesült Államok felhagy bizonyos fegyverek szállításával Izraelnek. Joe Biden komoly lépésre szánta el magát - írják a Magyar Nemzet cikkében.
Vágólapra másolva!

Joe Biden amerikai elnök szerdán először mondta ki, hogy leállítja az amerikai fegyverszállítmányok egy részét Izraelbe, ha Benjámin Netanjahu miniszterelnök elrendeli Rafah városának jelentős invázióját - írja a Magyar Nemzet.

Civileket öltek meg Gázában bombákkal és más módon. Ezt mondta Biden a CNN-nek adott exkluzív interjújában.

Egyértelművé tettem, hogy ha bemennek Rafahba – még nem mentek Rafahba –, ha bemennek Rafahba, akkor nem adunk át olyan fegyvereket, amelyeket használnának Rafahban

 – mondta Biden. Az elnök bejelentése, miszerint kész az amerikai fegyverzetet Izrael lépéseihez kötni, fordulópontot jelent az Izrael és a Hamász közötti hét hónapos konfliktusban. 

Annak kimondása, hogy amerikai bombákat használtak civilek megölésére Gázában, az Egyesült Államok háborúban betöltött szerepének határozott elismerése volt

– olvasható a CNN oldalán. Az elnökre rendkívüli nyomás nehezedik, többek között saját pártjának tagjai részéről is, hogy korlátozza a fegyverszállítmányokat a gázai humanitárius válság idején. Biden mostanáig ellenállt ezeknek a felhívásoknak, és határozottan támogatta Izrael erőfeszítéseit, azt azonban kijelentette, hogy továbbra is segít Washington Izrael biztonsága megvédésében.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK