Az utolsó órában vagyunk: a franciák már Ukrajnában vannak

Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
A kontinensen és a nyugati világban uralkodó háború pszichózis miatt a világ borotvaélen, a harmadik világháború szélén táncol. A NATO-csapatok küldése mellett már nukleáris fegyvereket is bevetnének Oroszország ellen. Egyre kevesebb szó esik a békéről és a tűzszünetről; úgy tűnik, mintha a politikusok a fegyvergyárakat és az Egyesült Államok érdekeit szolgálnák az elnyújtott háborúval. A harmadik világháború előtti utolsó órában vagyunk, bármelyik percben kitörhet a harmadik világháború, és egy olyan pusztító nukleáris holokauszt, melyben meghalna az emberiség nagy része. Emmanuel Macron és társai nem a békét keresik, bár a nyugati világ polgárainak nagy része a magyar kormány békepárti álláspontját képviseli.
Vágólapra másolva!

Egyre közelebb és közelebb kerülünk a harmadik világháborúhoz a felelőtlen politikusok és a nyugati világban uralkodó háborús pszichózis miatt. A béke, a tűzszünet és a deeszkaláció keresése helyett az őrült politikusok miatt az utolsó órában vagyunk, hiszen egyre többen szorgalmazzák a NATO-csapatok küldését Ukrajnába, továbbá olyan őrült elképzelések is vannak, mely szerint nukleáris fegyvereket kellene bevetni a legtöbb nukleáris fegyverrel rendelkező Oroszország és Vlagyimir Putyin ellen.

NATO-csapatokat küldenének Ukrajnába, nukleáris fegyverrel támadnák Oroszországot

Kezdetben az őrült háborús uszító Emmanuel Macron felvetette annak a lehetőségét, hogy az orosz-ukrán frontra NATO-csapatokat kellene bevetni. Vlagyimir Putyin orosz elnök erre kijelentette, hogy Oroszország számára ez vörös vonal, és az ilyen szintű nyugati beavatkozás esetén Oroszország kész bevetni a nukleáris fegyvereit. A felháborodás helyett a nyugati és az európai politikai berkekben Macron számos támogatót talált, ugyanis a kormányfők, államfők és számos miniszter is helyeselte Macron világháborús elképzelését. 

Ezt követően Macron tovább szította a tüzet, és egyre őrültebb elképzelésekkel jelentkezik a francia elnök. Gyakorlatilag elmondta, hogy kész bevetni a 300 nukleáris fegyverrel rendelkező arzenálját Oroszország ellen. 

Amellett vagyok, hogy megnyissuk a vitát, amelynek ki kell terjednie a rakétavédelemre, a nagy hatótávolságú rakétákra, a nukleáris fegyverekre azoknak, akiknek van ilyenjük, vagy akiknek amerikai nukleáris fegyverek vannak a földjükön. Tegyünk le mindent az asztalra, és nézzük meg, mi véd meg minket igazán hitelesen

– mondta Macron. 

A közelmúlt eseményei megmutatták a rakétavédelem, a mélycsapás-képesség fontosságát, amelyek döntő fontosságúak a stratégiai jelzés és az eszkaláció kezelése szempontjából a gátlástalan ellenfelekkel szemben 

- hangsúlyozta Macron. A francia elnök kijelentette, van egy olyan szomszédunk, amely agresszívvá vált, és ballisztikus képességekkel rendelkezik, amelyeken az elmúlt években nagymértékben újított, amelyek hatótávolsága és technológiája átalakult, amelyek nukleáris fegyverekkel rendelkeznek, és növelték a képességeiket, akkor világosan látjuk, hogy a hiteles európai védelem stratégiai koncepcióját kell megalkotnunk magunk számára.

A nukleáris elrettentés központi szerepet játszik Franciaország védelmi stratégiájában

Macron később elmondta, hogy nincs számára vörös vonal Oroszországgal szemben. Ahelyett, hogy az őrült tervre felháborodás lett volna a válasz, a lengyel elnök azt szorgalmazta, hogy országába telepítsenek atomfegyvereket, ezzel is közelebb hozva a totális nukleáris háborút, mely esetén meghalna 5-6 milliárd ember.

Később a francia elnök megerősítette februári nyilatkozatát, hogy Európának be kell szállnia az orosz-ukrán háborúba; és elmondta, hogy „abszolút” fenntartja tézisét, miszerint szárazföldi csapatokat kell beküldeniük az európaiaknak a háborús zónába.

Közben a lengyel sajtó arról cikkezett, hogy Franciaország katonákat küldhetett a háborúba – hívta fel a figyelmet Menczer Tamás, a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója a lengyel lapban megjelent cikkre. 

A lengyel sajtóban egy elemző arról írt, hogy száz idegenlégiós van már Ukrajnában, és összesen ezerötszáz idegenlégiós érkezése várható. 

A háború mellett álló Radosław Sikorski lengyel külügyminiszter a BBC Worldnek adott interjújában egészen vakmerő és őrült háborús tervet vázolt fel. Sikorski azt is hangsúlyozta, hogy Lengyelország semmit sem zár ki, a katonák Ukrajnába küldését sem, különösen azért nem, mert ez segít egy olyan helyzet kialakításában, amelyben Putyin nem tudja, hogy a Nyugat mit lép.

Nem fogjuk megmutatni a lapjainkat

– mondta Sikorski, aki hozzátette, hagyják, hogy Vlagyimir Putyin elnök gondolkodjon, mit fognak tenni. Kiemelte:

Ukrajnának égetően szüksége van légelhárító rakétákra, hogy megvédje iparát, erőműveit és infrastruktúráját. Szerintem sokkal jobb pénzt költeni Ukrajna védelmére, mint később újjáépíteni... 

Háborús gazdaságot akarnak Európában

Nincs megállás az uszításban: háborús gazdaság jöhet Európában

Az európai védelmi iparnak háborús gazdasági üzemmódba kell kapcsolnia, hogy Európa gyorsabban, többet és közösen állítson elő katonai eszközöket Ukrajna azonnali és hosszú távú támogatására

- jelentette ki hétfőn Thierry Breton belső piacért felelős biztos Brüsszelben, az EU-Ukrajna védelmi ipari fórum egynapos ülését követően. Az Európai Unió külügyi szolgálatának (EEAS) tájékoztatása szerint Thierry Breton közölte, az EU és Ukrajna közötti védelmi ipari együttműködés megerősítése elengedhetetlen azért, hogy a tagországok hosszú távon is képesek legyenek katonai támogatást nyújtani Ukrajnának, és jobban tudják fedezni Ukrajna védelmi és ipari szükségleteit. „Ukrajna iránti elkötelezettségünk és közös törekvésünk, hogy mozgósítsuk az európai ipart a szükséges intézkedések teljesítése érdekében, szilárdabb, mint valaha” – fogalmazott az uniós biztos.

Ukrajnában érkeznek az amerikaiak

A brüsszeli Politico pedig nemrég arról ír, hogy az amerikai Pat Ryder vezérőrnagy április 20-án arról beszélt, hogy az Egyesült Államok fontolgatja, hogy további katonai tanácsadókat küld a kijevi nagykövetségre”. A Pentagon, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője szerint ez a gesztus az Ukrajna iránti amerikai elkötelezettség legújabb megnyilvánulása lenne, amit az indokol, hogy Oroszország egyre nagyobb lendületet látszik nyerni a két éve tartó konfliktusban – számoltunk be korábban a világháborús lépésről. Egyébként az amerikai sajtó szerint az országba eddig legalább 150 katonai tanácsadót küldött az Egyesült Államok.

Nem hagyhatjuk, hogy Ukrajna elbukjon. Ha ez megtörténik, akkor nagy a valószínűsége, hogy Amerikának bele kell keverednie a konfliktusba, és nemcsak a pénzünkkel, de katonanőinkkel és katonáinkkal is

– jelentette ki a napokban Hakeem Jeffries amerikai demokrata kongresszusi frakcióvezető, a demokrata párt egyik prominens tagja.

Moszkva és a Kreml figyelmeztetett

Látunk ilyen verbális eszkalációt hivatalos személyek részéről, látunk ilyet mind államfői szinten, Franciaországról szólva, és szakértőibb szinten, Nagy-Britannia esetében

– mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, írja az MTI. Putyin szóvivője arra reagált, hogy Emmanuel Macron francia elnök a The Economist című lapnak adott interjújában ismét azt hangoztatta, nem zárja ki, hogy csapatokat küldjön Ukrajnába, ha Oroszország áttöri a frontot Ukrajnában, és ha Kijev részéről ilyen kérés érkezik.

Franciaország az államfőjének személyében (...), továbbra is folyamatosan a saját esetleges közvetlen helyszíni részvételéről beszél az ukrajnai konfliktusban. (...) Ez nagyon veszélyes tendencia. Erősen figyelünk

– jelentette ki a sajtótitkár.

Oroszországnak joga van csapást mérni brit létesítményekre Ukrajnában és azon túl, ha London fenyegetései valóra válnak, miszerint Kijev brit fegyverekkel csapásokat mér orosz területre – jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a TASZSZ hírügynökségnek az orosz–ukrán háború kapcsán – számolt be minderről a Magyar Nemzet cikkében.

Ha egy ilyen forgatókönyv megvalósul, országunk, az Oroszországi Föderáció fenntartja a jogot, hogy ennek megfelelően válaszoljon, és célpontként tekintsen az Ukrajnában és a határain kívül található brit létesítményekre, fegyverekre, katonákra

– fogalmazott Marija Zaharova, aki őrültnek nevezte David Cameron brit külügyminiszter szavait, miszerint London legitimnek tartja, hogy Kijev brit fegyverekkel csapásokat mérjen orosz területre.

Orbán Viktor: Európa a tűzzel játszik

Európa a tűzzel játszik, mivel a béke és a háború határán egyensúlyozunk – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök. A miniszterelnök felidézte, hogy 1999-ben, amikor beléptünk a NATO-ba, a szervezet Szerbia megtámadása mellett döntött, és volt amerikai törekvés arra, hogy mit kell hazánknak tennie, amit a kormányfő elutasított, így nem jött létre akkor egy szerb-magyar háború. Észnél kell lenni – húzta alá a kormányfő. Jelezte, hogy Magyarországot kétszer kényszerítették bele olyan háborúba, ami megpecsételte az ország jövőjét. Leszögezte: nem fogják hagyni, hogy harmadszor is belekényszerítsék hazánkat egy háborúba. Kiemelte, hogy az európai vezetők hétről hétre sodródnak a háború felé.