Tornádók pusztítanak az Egyesült Államok középnyugati részén - videó

Vágólapra másolva!
Többtucatnyi tornádó pusztított pénteken az Egyesült Államok középnyugati térségében; a vihar különösen nagy károkat okozott a Nebraska állambeli Omaha környékén.
Vágólapra másolva!

Tornádók pusztítanak az Egyesült Államok középnyugati részén. Az omahai rendőrség közleménye szerint a város szomszédságában lévő Douglas megye számos háza szenvedett károkat azután, hogy péntek délután lecsapott a forgószél.

Halálos áldozata nem volt a tornádónak, de néhány sérülés történt - fűzték hozzá, megjegyezve, hogy a jelek szerint hatékonyan működött Omaha riasztórendszere.

Tornádók pusztítanak az Egyesült Államok középnyugati részén. Fotó: omaha_scanner / X

A viharos időjárás miatt a régióban több ezer háztartás maradt áram nélkül. Médiajelentések szerint Omahától délnyugatra, Lancaster megyében mintegy 70 embert kellett kimenteni egy ipari létesítményből, amely a viharban összedőlt. Egy másik tornádó, amely a Missouri folyót keresztezve lépett be a Nebraskától keletre fekvő Iowa államba, súlyos károkat okozott több településen, köztük egy Minden nevűben.

Öt államból legalább 60 tornádót és ciklont jelentettek. Az amerikai meteorológiai szolgálat előrejelzése szombatra is erős tornádókra és viharos időjárásra figyelmeztetett. 

Az Egyesült Államok egyes térségeiben gyakoriak a tornádók, de szakértők szerint a természeti katasztrófák, köztük a viharok, áradások, erdőtüzek számának növekedését elsősorban a klímaváltozás okozza.

Márciusban tornádó tarolt le egy kisvárost Indiana államban is. Több száz ház megsemmisült, rengeteg ember maradt fedél nélkül a pusztító természeti csapást követően.

Áprilisban megrázó élményben volt része a FOX Weather viharvadász riporterének, Brandon Copicnak. Miközben élőben közvetített egy tornádóról, a hatalmas szélörvény kiszakított egy gabonasilót a földből, és pont a járműve elé repítette.

Tornádó pusztított a missouri állambeli Eureka városában a héten. Az EF-1 besorolású forgószél megrongált két épületet, köztük egy esküvő helyszínét is, ahol húsz ember tartózkodott. A szervezőknek sikerült mindent visszaállítani az eredeti állapotra, két napon belül a tervek szerint lezajlott az esküvő.

Elképesztő tornádósorozat pusztított az Egyesült Államokban decemberben is. Hat ember, köztük egy gyermek meghalt, és több mint hatvanan megsérültek a Tennessee állam középső részén végigsöprő tornádókban.