Nagy bajban az ukránok: az oroszok bejelentették, hogy elfoglalták Bahmutot

Bahmut, Ukrajna, Oroszország, orosz-ukrán háború, háború, tüzérség
Bahmut, 2023. május 15. Ukrán katonák önjáró tüzérségi járművel lőnek az orosz erők által ostromlott kelet-ukrajnai Bahmutban 2023. május 15-én. MTI/AP/LIBKOS
Vágólapra másolva!
Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoshadsereg vezetője szombaton közölte, hogy a Wagner harcosai befejezték a Bakhmut elfoglalásáért indított ostromot. Ukrajna szerint még mindig nem került teljesen orosz kézre a város, továbbra is dúlnak a harcok.
Vágólapra másolva!

Jevgenyij Prigozsin egy videót tett közzé, amiben bejelenti, hogy ma délben teljesen a Wagner-csoport harcosainak a kezére került Bahmut városa - írja a Reuters.

Távoli robbanások hallatszottak a háttérben, miközben Prigozsin beszélt a videó alatt, amelyben azt mondta, hogy erői május 25-től kivonulnak Bakhmutból pihenés és kiképzés céljából, és átadják az irányítást a reguláris orosz hadseregnek.

Prigozsin megismételte a korábban gyakran hangoztatott panaszait, miszerint erői a szükségesnél sokkal nagyobb veszteségeket szenvedtek el a hadsereg nem megfelelő támogatása, elsősorban a lőszerellátás hiánya miatt.

Ukrán katonák önjáró tüzérségi járművel lőnek az orosz erők által ostromlott kelet-ukrajnai Bahmutban 2023. május 15-én. Forrás: MTI/AP/Libkos

"Az orosz bürokrácia, valamint Sojgu és Valerij Geraszimov vezérkari főnök "szeszélyei" miatt "ötször több ember halt meg, mint kellett volna" - mondta a szombati videóban.

A brit hírszerzés jelentése szerint "Az orosz vezetés valószínűleg továbbra is Bakhmut elfoglalását tekinti a legfontosabb közvetlen háborús célnak, amely lehetővé tenné számukra, hogy bizonyos fokú sikert könyveljenek el a konfliktusban" - írta a brit védelmi minisztérium a Twitteren.

Ukrán katona egy felderító drónt indít bevetésre Bahmut közelében. Forrás: AFP/Sergey Shestak

Ukrajna ugyanakkor cáfolja Prigozsin állításait; Szerhij Cserevatyi ukrán katonai szóvivő szerint az ukrán hadsereg továbbra is harcol a városban, az még nincs teljesen orosz kézben.

Bakhmut áll a középpontjában Oroszország ukrajnai háborújának leghosszabb és legvéresebb csatájának, amely már majdnem a 15. hónapja tart.