Újabb nagy segítséget kaptak a magyar családok a kormánytól

Kormányinfó, 2024.04.11., VargaMihály,  Varga, Mihály, Pénzügyminiszter,  NagyIstván,  Nagy, István, Agrárminiszter,  GulyásGergely, Gulyás, Gergely, Miniszterelnökséget, vezető, miniszter,  VitályosEszter, Vitályos, Eszter, kormányszóvivő,
Fotó: Fotó: Polyák Attila - Origo
Vágólapra másolva!
A kormány további két évvel meghosszabbítja a kedvezményes lakásáfát.
Vágólapra másolva!

„Jó hír a családoknak és az építőipari vállalkozásoknak: a kormány további két évvel meghosszabbítja a kedvezményes lakásáfát” – jelentette be közösségi oldalán Varga Mihály.

A pénzügyminiszter a részletekről is írt. Jelezte: 

a bejelentés azt jelenti, hogy 2026. december 31-ig az új építésű lakásokat (150 négyzetméterig) és családi házakat (300 négyzetméterig) csupán ötszázalékos áfakulcs terheli.

A kormány döntése további kedvezmény előtt is megnyitotta az utat. Jelentős könnyítés, hogy a kedvezményes adókulcs akár 2030 végéig is alkalmazható az olyan ingatlanok esetében, amelyek építési engedélye, bejelentése 2026 végéig megtörtént.

A könnyítést a szakmai szervezetek, az Építési Vállalkozások Országos Szakszövetsége és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara is támogatták.

„Az adócsökkentéssel a kormány évente 200 milliárd forintot hagy az embereknél, miközben a magyar építőiparnak is jelentős segítséget nyújt. A költségvetés biztosítja az adócsökkentéshez szükséges forrásokat, az intézkedés a hiánycélt nem veszélyezteti” – tette hozzá a pénzügyminiszter.