Lopott a boltban a Magyar Televízió egykori bemondónője

Vágólapra másolva!
Sikeres tévés volt sokáig Szádvári Gabriella, akinek annak ellenére, hogy nem jutott be a Színművészeti Főiskolára, szépen ívelt felfelé a karrierje a 70-es években. Ő lett a legfiatalabb magyar bemondónő, rajongtak érte a nézők, azonban egy meglehetősen erős botlás miatt elveszítette a munkáját és az álmai is romba dőltek. Egy bundát lopott el egy áruházból. Később azt mondta, hogy mindig is izgatta a lopás gondolata, amelyet állítása szerint élete legszebb napján tett meg. Egy botrányos interjúban vissza is kérdezett az őt faggató újságírónál, hogy: maga sohasem csórt? Valószínűleg nem, és ezzel a nézői is így voltak, rengetegen fordultak el tőle. Mindez a karrierjére végét jelentette, ugyanis kirúgták a tévétől. Bő egy évtizeddel az eset után kapott egy jelentéktelen állást a tévében, de az már messze elmaradt a korábbi sikerektől. Végül öngyilkos lett, 52 évesen.
Vágólapra másolva!

A karrier kezdete

Piti bolti lopás tette tönkre az 1970-es években népszerűvé vált bemondónő, Szádvári Gabriella, karrierjét. Szádvári 1953. augusztus 20-án született Budapesten. Már fiatalon is megmutatkozott a tehetsége, azonban a Színművészeti Főiskolára nem jutott be 1972-ben, de felvették a Magyar Televízióhoz, ahol vágóként kezdett el dolgozni. Ezt annak köszönhette, hogy a főiskola és a tévé között volt egy megállapodás, miszerint akik eljutottak a felvételi utolsó köréig, de nem jutottak be, azok gyakornoki állást kaptak a tévénél. Miután elkezdett dolgozni, hamar felismerték, hogy a személyisége és külseje alapján is képernyőre való, így először az Iskolatévében szerepelt, majd a vasárnap délelőtti matinéban konferált fel. Innen pedig egyenesen vezetett az útja felfelé. 

Ő lett a legfiatalabb magyar bemondónő. 

MTV, bemondónő, tévébemondnő, Szádvári Gabriella, SzádváriGabriella
Ő lett a legfiatalabb magyar bemondónő. 
Fotó: Fortepan / Szalay Béla

Gyorsan a közönség kedvence lett, rengeteg rajongói levelet kapott, rendszeresen felismerték az utcán és a boltokban, ahol hírességként kezelték őt, hiszen akkoriban egy tévébemondó az is volt. Gabriella munkája egyben a szenvedélye is volt, otthon is folyamatosan gyakorolt és fejlesztette magát, nyelvórákra járt és az egri tanárképző főiskolán is tanult levelező képzésen, magyar-történelem szakon. 

A nagy szerelem

A karrierje csodásan alakult és nem sokkal később a szerelem is megtalálta, az akkori egyik legismertebb műsorvezető, Rózsa György, személyében, akivel a Magyar Televízió büféjében találkozott először és szinte azonnal egymásba szerettek. 1976-ban össze is házasodtak, azonban szerelmük nem volt hosszú életű, mindössze két évig maradtak együtt. 

Azt vallotta, hogy egy jó bemondónő nem tűnik ki, hanem inkább belemosódik az adásba, ennek ellenére a képernyőn megpróbálta átadni az egyedi személyiségét az adásokban. 

A híres bemondónőből tolvaj lett

Az első kritikák a 70-es évek végén érték, miután egy szilveszteri interjúban arról beszélt, hogy egyes megnevezésekkel, és titulusokkal nincs tisztában. Ráadásul a bakijairól is nyíltan beszélt. 

Karrierje azonban akkor tört ketté, amikor a 80-as évek elején rajtakapták, hogy megpróbált ellopni egy bundát egy üzletből.

Erről beszámoltak a korabeli újságok, és rövid idő alatt az egész fővárosban mindenki erről beszélt. Az emberek eleinte el sem akarták hinni, aztán pedig azt találgatták, hogy mi szüksége volt a lopásra egy híres bemondónőnek. Hiszen nyilvánvalóan ki tudta volna azt fizetni, hiszen jól kereső tévés bemondó volt. 

Tettének azonnal meglett a következménye, a Magyar Televízió kirúgta. 

1986-ban a Képes 7 című újságban mesélt a történtekről, sírva azt mondta nagyon ronda volt a bunda és nem érte meg a lopás.

Maga sem tudta megmondani, hogy miért tette, inkább visszakérdezett az újságírónak, hogy:

Mondja, de őszintén, még nem csórt soha?

Majd azzal folytatta, hogy a nagy port kavart lopás előtt még sosem próbálkozott ilyennel, azonban mindig is izgatta a gondolat. Elmondása szerint aznap nagyon jó napja volt, megkapta a lakását és úgy tűnt minden a legnagyobb rendben halad, így úgy döntött, hogy ez kiváló alkalom arra, hogy kipróbálja régi vágyát. Sem a veszélybe, sem a dolog erkölcsi súlyába nem gondolt bele, csak cselekedett.  

Bay Éva, aki Szádvári kolléganője volt, azt mondta, hogy 2022-ben azt nyilatkozta egy interjúban, hogy Gabriella úgy gondolta, hogy nem lopott. Bay azt is elmondta, hogy Szádvári neki azt mondta, hogy az édesanyja súlyos skizofréniában szenvedett. 

A lopási ügy után a karrierje teljesen megfeneklett. Egy ideig külföldön élt, végül hazajött és megpróbált újra elhelyezkedni a médiaiparban, mint kulturális szervező, majd szerkesztő, azonban nem járt sikerrel. Próbálokozott hangoskönyv készítésével és különböző rendezvényeken is konferált, 1993-ban pedig egy rövid időre a tévé képernyőjére is visszatért a Vasárnapi turmix című műsorban, azonban ezek sem hozták rendbe az életét. Ugyanebben az évben készült vele egy interjú a Kurírban, ahol beszélt a karrierjéről, a műsorszerkesztés iránti szenvedélyéről és a bolti lopásról is. Ennek kapcsán azt mondta, hogy ő irreálisnak tartotta a lopás utáni heves reakciókat, de azt is, hogy bemondónőként mennyire felmagasztalták. 

De így nem volt reális, hogy egyetlen ostoba hibáért meghurcoljanak, elforduljanak tőlem, beletiporjanak a földbe. Hosszú, keserves, keserű, hányattatott évekbe került, amíg mindezt meg tudtam emészteni, s bennem végre minden a helyére került

 - mondta az interjúban.

MTV, bemondónő, tévébemondnő, Szádvári Gabriella, SzádváriGabriella
Szádvári Gabriella 
Fotó: Fortepan / Krantz Károly

Tragikus halála

Egy korábbi interjújában már beszélt arról, hogy foglalkoztatja az öngyilkosság, a botránya utá többször gondolt arra, hogy gyógyszerekkel véget vet az életének, még búcsúlevelet is írt, azonban összességében örült annak, hogy visszatérhetett a tévé képernyőjére. Azonban ez sem volt hosszú életű, nem tudott újra hosszú távon a képernyőn maradni. 

Tragikus életének saját kezével vetett véget 2005. november 1-jén. 

Az egykor híres bemondónő neve azóta feledésbe merült, egykor férje, Rózsa György is csak évekkel később tudta meg, hogy mi történt vele. Legalábbis ezt állította. A műsorvezető 2016-ban a következőket nyilatkozta:

Soha nem beszéltem még erről, most kivételt teszek. A névtelenség mögé bújó, gyáva „jól értesülteknek” üzenem, hogy már évekkel az ominózus lopási ügy előtt elváltunk Gabival, nem tartottuk a kapcsolatot, nem tudtam róla semmit. Az eset után a barátainkat, Ungár Anikót és férjét, Baronits Zsoltot kértem meg, segítsenek Gabinak rendbe tenni az életét. Ők elvitték magukkal Palma de Mallorcára, hátha távol attól az országtól, ahol megszégyenült, új életet kezdhet, de nem kért a segítségből. 

 

MTV, bemondónő, tévébemondnő, Szádvári Gabriella, SzádváriGabriella
Budapest, 1979. február 16. Szádvári Gabriella bemondónő, a Magyar Televízió munkatársa. MTI Fotó: Hámor Szabolcs
Fotó: Fotó: Hámor Szabolcs - MTI / Fotó: Hámor Szabolcs - MTI

 

Hivatalos tájékoztatást nem kaphattam, így mellékutakon kutattam. Gabi több mint tíz éve meghalt. Öngyilkos lett. Elszegényedve, magányosan hunyt el. Nagyon kedves, vidám lány volt, tisztelettel kérek mindenkit, különösen a neten vádaskodókat, hagyják békében nyugodni!

 – tett hozzá a műsorvezető. 

Ha Ön vagy a környezetében valaki krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!