Vigyék azonnal börtönbe a bűnöző Gyárfás Tamást!

Vágólapra másolva!
Majdnem napra pontosan 26 évvel Fenyő János meggyilkolása után ítélték el az egykori baloldali médiavezért, Gyárfás Tamást. Gyárfást első fokon egészen elképesztően enyhe ítéletet kapott azért, mert megbízást adott az egykori maffiavezérnek, Portik Tamásnak, hogy az ölesse meg riválisát, Fenyő Jánost. Gyárfás megúszta mindössze 7 év fegyházbüntetéssel, míg Portikot életfogytiglanra ítélték. Most az ügyészség súlyosbítás kért, és azt, hogy Gyárfást tartóztassák le. Nem véletlen, az egykori baloldali megmondóember ugyanis azóta is szabadlábon van.
Vágólapra másolva!

Gyárfás Tamás az 1990-es évek balliberális médiaájáénak ismert vállalkozója volt, a legnagyobb vetélytársa pedig az a Fenyő János volt, aki többek között a VICO Rt.-t vezette. Az üzleti viták és hatalmi harcok miatt a 90-es évek közepére megromlott a kapcsolatuk, a Fenyő János tulajdonában lévő Népszava több lejárató cikket is írt Gyárfás Tamásról. 

A februárban tartott tárgyaláson bűnösnek találta a bíróság Gyárfás Tamást. Az ítélet indoklását hosszú órákon keresztül ismertette a bíró. Felolvasott több párbeszédet Portik Tamás és Gyárfás Tamás között, amiket hosszan és részletesen elemeztek, amelyekből kiderült Gyárfás Tamás adott megbízást Portik Tamásnak arra, hogy ölesse megy Fenyő Jánost. Portik pedig Jozef Rohacot bízta meg a gyilkossággal.

 A hangfelvételekből az is kiderült, hogy a Gyárfás és Portik közötti beszélgetésekben csaknem hetvenszer emlegetik a felek Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök nevét

 leginkább abban a kontextusban, hogy Portik Gyárfáson keresztül akart kapcsolatba lépni az egykori szocialista kormányfővel. 

Gyárfás Tamás, Fenyő János
Gyárfás többször tárgyalt Gyurcsány embereivel.
Fotó: Origo

Potrtik felkereste Gyárfást, a Nap TV egykori elnökét, akit arra kért, hogy kapcsolatai révén hozza össze tekintélyes politikusokkal (köztük leginkább Gyurcsánnyal) és rendőri vezetőkkel. A maffiózó azzal próbált házalni az MSZP környékén, hogy olyan információi vannak, amelyek az akkori MSZP–SZDSZ-kormány számára nagyon értékesek lehetnek, és abban bízott, hogy Gyurcsányék ezért cserébe szemet hunynak bűnei fölött. 

Annyi biztos, hogy Portik és Gyárfás együtt ülnek a vádlottak padján a Fenyő János médiacézár megöletése miatt indult büntetőperben. Ahogy az is biztos, hogy Portik 2008-ban eljutott Gyurcsány egyik legfőbb bizalmasához, Szilvásy Györgyhöz, aki titokminiszterként arra utasította a polgári elhárítás vezetőjét, Laborc Sándort, hogy „kezelje" az ügyet. 

A találkozókon Laborc és Portik, azaz a gyurcsányi titkosszolgálat és a maffia egyik szereplője alkut kötött arról, hogy az 1998-as hazai politikai jellegű robbantások ügyével lejáratják a jobboldalt,

 koholt információkat gyártanak a Fidesz egyes politikusairól.

A baloldal és a maffiózó közötti bűnös összjáték első számú célszemélyei Kövér László, Rogán Antal és Lázár János voltak. A Laborccal megbeszélt akciónak része lehetett ugyanakkor az a videó is, amin egy Rónai Attila nevű vállalkozó korrupciógyanúba keverte Kósa Lajost.

Néhány hónappal a Portik–Laborc-találkozókat követően, 2008 októberének végén egy közúti ellenőrzés után Prágában rendőrkézre került Jozef Rohác, aki Kelet-Európa leghíresebb bérgyilkosa volt és már az 1980-as években  Csehszlovákia elvetemült bűnözőjének számított. Jozef Rohácot az Aranykéz utcai robbantás miatt is elítélték. Ezután 2009-ben szállították Magyarországra Portik bérgyilkosát.

A hangfelvételekből az is egyértelműen kiderül, hogy Portik leginkább Gyurcsány személyében látta biztosítottnak a védelmét, ráadásul még azelőtt, hogy a Demokratikus Koalíció jelenlegi elnökét 2004-ben kormányfőnek választották volna. Az is sokatmondó, hogy Portik a baloldali politikus ambícióival is tökéletesen tisztában volt,

 hiszen az egykori olajbűnöző arról beszélt Gyárfásnak, hogy "Gyurcsány följebb fog menni a sportminisztériumból" és miniszterelnök akar lenni.

 Ez később Medgyessy Péter megpuccsolása után meg is történt. 

Majd, amikor Gyurcsány már miniszterelnök volt, a bűnöző szinte könyörgött az úszószövetség volt elnökének, hogy hozza össze a kormányfővel:

 Kérlek, tedd meg azt, hogy menj el a Gyurcsányhoz. Olyan, mintha hozzám jönnél, nem hozzá.

Gyárfás ugyanakkor állítja, a sorozatos kérések ellenére sem teljesítette az alvilági leszámolások kulcsfigurájának tartott férfi kérését, aki a felvételek tanúsága szerint a 2006-os választások miatt is aggódott.

Portik egyébként a politikai színezetű robbantásokról szerzett információival jelentkezett a szocialistáknál, azt állítva, hogy a jobboldalnak állt érdekében a politikai robbantássorozat. Ez többször visszaköszön a felvételekből, sőt a bűnöző zavarosan beszélt Gyárfásnak egy ismerőséről, aki szerinte tudja, mi állt a merényletek hátterében. 

Gyárfás azt állítja, nem segített Portiknak. Nem tudjuk, mi történt, de az tény, hogy az MSZP–SZDSZ-kormányok regnálása alatt 

a bűnözőnek nem esett baja, hiszen csak a 2010-es kormányváltás után, 2012-ben csapott le rá a rendőrség. 

Portik Tamásnak szoros kapcsolata volt Gyárfás Tamással, a Nap-kelte egykori producerével. Az ügyészség vádirata szerint a kiváló politikai kapcsolatokkal rendelkező Gyárfás kérésére Portik gyilkoltatta meg a producer riválisát, Fenyő János médiamogult. 

Cikkünk a következő oldalon folytatódik!