Orbán Viktor: Aki jó szakmát választ, azon Brüsszel sem foghat ki

OrbánViktor
Fotó: Polyak Attila
Vágólapra másolva!
Korábban azt gondolták, hogy a jövőt a diplomások határozzák meg, de az elmúlt 15 évben felépült a munka alapú gazdaság, így szakmunkás nélkül nincs jövő. A magyar gazdaság gerincét a szakmunkások és szakiparosok adják – minderről Orbán Viktor kormányfő beszélt a Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor a Szakma Sztár Fesztivál szerdai megnyitóján azt mondta, a jövő Magyarországát ilyen helyeken rajzolják meg, a tehetséges fiatalok írják hazánk jövőjét - mondta. Korábban azt gondolták, hogy a jövőt a diplomások határozzák meg, de az elmúlt 15 évben felépült a munka alapú gazdaság, így szakmunkás nélkül nincs jövő. A magyar gazdaság gerincét a szakmunkások és szakiparosok adják – mondta Orbán. Ha a szellem és a szakma munka világa jól kapcsolódik össze, abból lesz a siker. 

A trendek és a divatok napról napra váltják egymást. 

Pár évvel ezelőtt azt jósolták, hogy megszűnnek az irodai munkák, vagy senki nem gondolta, hogy a szomszédban kitörhet egy háború, míg az EU lemarad a világ nagy gazdaági versenyfutásában.

Aki jó szakmát választ, azon Brüsszel sem foghat ki – mondta a kormányfő. A kormány célja, hogy a fiatalok időtálló és korszerű képzést kapjanak. Orbán Viktor elmondta, hogy az oktatás során nagyobb hangsúlyt helyeztek a gyakorlatra, közelebb került egymáshoz az egyetemi világ és a szakképzés. Aki a legjobban teljesít, azokat azonnal felveszik a felsőoktatási intézményekbe. A miniszterelnök rámutatott arra, hogy Magyarország a világon a 33. leginnovatívabb ország, míg a gyártási fejlettségben az ötödikek vagyunk. 

Magyarországon a munka még becsület dolga, ezért akarunk minél jobb minőségben dolgozni

- tette hozzá. Ezt a munkamorált kell tovább adni. A szakképzés egyre vonzóbb - ismertette a kormányfő.   

Aki belép a szakképzésbe, az kapjon anyagi támogatást is, így 2020 óta megduplázódott a szakképzésben oktatók bére – mondta a kormányfő. Orbán Viktor elmondta, a kormány négy dolgot garantál: 

  1. mindenkinek lesz szakmája, 
  2. akinek van szakmája, annak lesz munkája is, 
  3. aki dolgozik, annak lesz tisztességes fizetése is, 
  4. aki a szakma mellé családot is vállal, az számíthat a családtámogatási intézkedésekre is.