Magyarország és Lengyelország közösen mond nemet a migrációra az EU-csúcson

BAKONDI György migráció határ
Rendőrök járőrőznek az ideiglenes biztonsági határzárnál a magyar-szerb határon, Ásotthalomnál 2021. szeptember 1-jén
Vágólapra másolva!
A Politico nemrég arról számolt be, hogy Magyarország és Lengyelország az EU-csúcson közösen mondtak nemet a nemrég elfogadott migrációs paktumra. A lap kiemeli, hogy az állam- és kormányfők hajnali egyig tárgyaltak, de nem jutottak dűlőre, a megbeszélés pénteken folytatódik.
Vágólapra másolva!

A migráció problémája nem tűnik el csak úgy, és nem lehet kikerülni az uniós csúcstalálkozókon, foglalja össze az általa megkérdezett diplomaták véleményét a Politico hírportál.

Nemrég az EU többségi szavazással elfogadta a kötelező migránskvótáról szóló megállapodást, amit azonban Magyarország és Lengyelország továbbra is elfogadhatatlannak talál, és minden migrációval kapcsolatos kérdésben konszenzusos döntéshozatalt követel, de a Politico szerint ezt nem írják elő az uniós szabályok.

Magyarország elutasítja az új migrációs és menekültügyi paktumra tett európai bizottsági javaslatot,

és elfogadhatatlannak tartja, hogy a szöveg szerint a tagállamok kénytelenek lennének több ezer vagy akár több tízezer migránst szétosztani egymás között − jelentette ki Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója Brüsszelben csütörtökön.

Magyarország nemet mond a migránspaktumra

Forrás: MTI/Vadnai Szabolcs

A portál idézi Orbán Balázs közösségimédia-bejegyzését a csütörtöki ülésnap berekesztése után:

Nehéz harc a brüsszeli migrációpárti erők ellen!

„A migrációs megállapodás áll" − mondta Mark Rutte holland miniszterelnök a csúcstalálkozóról távozva. „Ma nem a migrációs paktum volt a téma... hanem az, hogy Magyarországnak és Lengyelországnak nem tetszik, ahogyan a migrációs paktumról döntöttek."

A mostani csúcstalálkozó záró nyilatkozatának egyik lehetséges változata arra szólítja fel az EU-t, hogy „találjon konszenzust egy hatékony menekültügyi és migrációs politikáról".

A migráció témáját folyamatosan napirenden kell tartani, javasolta a hírportál értesülése szerint Alexander De Croo belga miniszterelnök.

A Politico felhívta a figyelmet a migrációellenes hangulat terjedésére, valamint a szélsőjobboldali pártok előretörésére, az előbbire példaként hozva Írországot - írja a Magyar Nemzet.

A csúcstalálkozó szervezői előzetes puhatolózásokkal igyekeztek elejét venni a vita elmérgesedésének, és olyan zárónyilatkozat-tervezetet küldtek szét, amiben a migrációs megállapodás csak utalás szintjén szerepel.

Orbán Balázs szerint nehéz a harc a brüsszeli migrációpárti erők ellen Forrás: AFP/Bulent Kilic

A tervezetek egy másik vitás pontot is igyekeztek megkerülni: több ország azt szorgalmazta, hogy foglaljanak bele egy, a migrációval kapcsolatos „innovatív megoldások" keresésére vonatkozó utalást is. Ez konyhanyelvre lefordítva azt jelenti, hogy ez EU nem vetne el egy olyan lehetőséget, hogy a menedékkérőket Unión kívüli országokba küldjék. A modell hasonlítana ahhoz a brit tervhez, amely szerint a menedékkérőket Ruandába telepítenék – és amit épp csütörtökön kaszált el a brit fellebbviteli bíróság döntése.

Egyetlen ország tűnt elégedettnek: Olaszország, amely a közelmúltbeli migrációs megállapodás egyértelmű győztese volt, mutat rá a Politico.

„Ez egyedülálló megközelítés volt, amely mindenki problémáját megoldotta" − mondta Giorgia Meloni a csúcstalálkozóra érkezve, De Croo belga miniszterelnök pedig dicsérte olasz kollégájának erőfeszítéseit a Magyarország és Lengyelország felé való közvetítésben.

„Nagyon, nagyon, nagyon nagy a vágy, hogy képesek legyünk dűlőre jutni" − hangsúlyozta De Croo. Az azonban, hogy ez sikerül-e pénteken, kétséges, zárja tudósítását a Politico.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!